5x tips voor feest in de huiskamer

In december is het tijd voor een kerstsfeer in het verpleeghuis. Hoe maak je deze maand feestelijk voor bewoners en familie? We hangen samen de slingers op om de warmte in ons hart te delen met anderen. Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland. Zij geeft ons vandaag tips over een feestelijke beleving in de huiskamer.

De zintuigen prikkelen

We willen de zintuigen van mensen met dementie prikkelen. Op die manier nemen we ze mee in de beleving van de decembermaand, met alle warmte en gezelligheid die daarbij hoort. De zintuigen prikkelen gebeurt door een feestelijke sfeer in de huiskamer en in de gangen. Denk hierbij aan kerstversiering zoals een slinger, kerststukje of kerstballen.
Vanuit ons enthousiasme versieren we elk hoekje van de afdeling, maar dit zorgt bij mensen met dementie voor overprikkeling. Zorg ook bij het aanbrengen van kerstversiering dat het overzichtelijk blijft. In plaats van het ophangen van een extra slinger, kun je kijken naar het toevoegen van een geur-element zoals die van kaneel of van dennen. Dat prikkelt ook de zintuigen, brengt een kerstsfeer met zich mee en is overzichtelijk. Dit kan al met geurstokjes.

Terug in de tijd

De klassieke kerstkleuren zijn rood en groen. Inmiddels zijn er veel meer keuzes qua kleuren voor de versiering. Denk maar eens aan paars, rosé goud of blauw. Om ouderen met dementie van een fijne kerstbeleving te voorzien is het belangrijk dat we kijken naar hoe dit was toen zij jonger waren. Waar zijn zij groot mee geworden?
We gaan dan vaak terug naar de jaren ’50 en soms ’60. Wat waren kerstliedjes op dat moment? Wat werd er op tafel geserveerd? Denk maar eens aan kerstkransjes, soep of een rollade op tafel. Bv: ga eens met bewoners in gesprek met foto’s van vroeger om te ervaren hoe zij de feestdagen hebben gevierd.

Het eetmoment

Maak ook van het eetmoment een fijne beleving. Kies voor een tafelkleed in traditionele kerstkleuren zoals rood of groen. Goud en zilver doen het ook goed. Het is belangrijk dat er een contrast is tussen het servies en het tafelkleed. Een wit kleed met witte borden staat mooi, maar kan voor mensen met dementie verwarrend zijn omdat zij dan niet waarnemen dat er een bord op tafel staat. Dit zorgt voor onrust. Kies daarom voor een contrasterend kleed met servies zodat het eetmoment feestelijk is.

Overzichtelijke accessoires

Kerststerren als planten waren in de jaren ’50 en ’60 erg populair. De bladeren dragen een mooie rode of witte kleur. De planten zijn alleen giftig en daarom is het niet verstandig om deze plant in de huiskamer van het verpleeghuis te zetten. Gebruik als accessoires spullen waarmee je overzicht bewaart én het idee van een kerstsfeer geeft zoals een kerststukje en een decoratieve kerstster voor het raam met lichtjes. Zo is het voor veel mensen gebruikelijk om een mand op tafel te zetten met kerstballen. Mensen met dementie kunnen dit verwarren met bonbons. Een alternatief is dan bijvoorbeeld een zelfgemaakt kerststukje.

Samen de slingers ophangen

December draait om samenzijn. Daarom is het leuk om samen de feestdagen voor te bereiden. Denk maar eens aan het maken van kerststukjes of tekeningen. We zien vaak dat deze tekeningen en stukjes overal in de huiskamer verspreid worden, maar dit is ook leuk voor de kamer van een bewoner. Vroeger hingen zij ook niet de huiskamer vol met zelfgemaakte stukjes of tekeningen, dus om de meest natuurlijke beleving te creëren is het leuk om bewoners eigen werk mee te laten nemen naar de kamer of als cadeautje voor de familie. Maak van de decembermaand een fijn moment samen en geniet van al het moois dat deze maand mag brengen.

Liefs,
Mireille van Driel

Mireille van Driel is oprichter van Livin’ Ontwerp en Beleefpaneel. Samen met haar team maakt zij blije gebouwen voor heel Nederland. Zij ontwikkelde een specialisatie binnen de gezondheidszorg en zo ontstond het concept Beleefpaneel waarmee de zintuigen van mensen met dementie geprikkeld worden.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?