5x tips voor feest in de huiskamer

In december is het tijd voor een kerstsfeer in het verpleeghuis. Hoe maak je deze maand feestelijk voor bewoners en familie? We hangen samen de slingers op om de warmte in ons hart te delen met anderen. Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland. Zij geeft ons vandaag tips over een feestelijke beleving in de huiskamer.

De zintuigen prikkelen

We willen de zintuigen van mensen met dementie prikkelen. Op die manier nemen we ze mee in de beleving van de decembermaand, met alle warmte en gezelligheid die daarbij hoort. De zintuigen prikkelen gebeurt door een feestelijke sfeer in de huiskamer en in de gangen. Denk hierbij aan kerstversiering zoals een slinger, kerststukje of kerstballen.
Vanuit ons enthousiasme versieren we elk hoekje van de afdeling, maar dit zorgt bij mensen met dementie voor overprikkeling. Zorg ook bij het aanbrengen van kerstversiering dat het overzichtelijk blijft. In plaats van het ophangen van een extra slinger, kun je kijken naar het toevoegen van een geur-element zoals die van kaneel of van dennen. Dat prikkelt ook de zintuigen, brengt een kerstsfeer met zich mee en is overzichtelijk. Dit kan al met geurstokjes.

Terug in de tijd

De klassieke kerstkleuren zijn rood en groen. Inmiddels zijn er veel meer keuzes qua kleuren voor de versiering. Denk maar eens aan paars, rosé goud of blauw. Om ouderen met dementie van een fijne kerstbeleving te voorzien is het belangrijk dat we kijken naar hoe dit was toen zij jonger waren. Waar zijn zij groot mee geworden?
We gaan dan vaak terug naar de jaren ’50 en soms ’60. Wat waren kerstliedjes op dat moment? Wat werd er op tafel geserveerd? Denk maar eens aan kerstkransjes, soep of een rollade op tafel. Bv: ga eens met bewoners in gesprek met foto’s van vroeger om te ervaren hoe zij de feestdagen hebben gevierd.

Het eetmoment

Maak ook van het eetmoment een fijne beleving. Kies voor een tafelkleed in traditionele kerstkleuren zoals rood of groen. Goud en zilver doen het ook goed. Het is belangrijk dat er een contrast is tussen het servies en het tafelkleed. Een wit kleed met witte borden staat mooi, maar kan voor mensen met dementie verwarrend zijn omdat zij dan niet waarnemen dat er een bord op tafel staat. Dit zorgt voor onrust. Kies daarom voor een contrasterend kleed met servies zodat het eetmoment feestelijk is.

Overzichtelijke accessoires

Kerststerren als planten waren in de jaren ’50 en ’60 erg populair. De bladeren dragen een mooie rode of witte kleur. De planten zijn alleen giftig en daarom is het niet verstandig om deze plant in de huiskamer van het verpleeghuis te zetten. Gebruik als accessoires spullen waarmee je overzicht bewaart én het idee van een kerstsfeer geeft zoals een kerststukje en een decoratieve kerstster voor het raam met lichtjes. Zo is het voor veel mensen gebruikelijk om een mand op tafel te zetten met kerstballen. Mensen met dementie kunnen dit verwarren met bonbons. Een alternatief is dan bijvoorbeeld een zelfgemaakt kerststukje.

Samen de slingers ophangen

December draait om samenzijn. Daarom is het leuk om samen de feestdagen voor te bereiden. Denk maar eens aan het maken van kerststukjes of tekeningen. We zien vaak dat deze tekeningen en stukjes overal in de huiskamer verspreid worden, maar dit is ook leuk voor de kamer van een bewoner. Vroeger hingen zij ook niet de huiskamer vol met zelfgemaakte stukjes of tekeningen, dus om de meest natuurlijke beleving te creëren is het leuk om bewoners eigen werk mee te laten nemen naar de kamer of als cadeautje voor de familie. Maak van de decembermaand een fijn moment samen en geniet van al het moois dat deze maand mag brengen.

Liefs,
Mireille van Driel

Mireille van Driel is oprichter van Livin’ Ontwerp en Beleefpaneel. Samen met haar team maakt zij blije gebouwen voor heel Nederland. Zij ontwikkelde een specialisatie binnen de gezondheidszorg en zo ontstond het concept Beleefpaneel waarmee de zintuigen van mensen met dementie geprikkeld worden.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp