5x tips voor feest in de huiskamer

In december is het tijd voor een kerstsfeer in het verpleeghuis. Hoe maak je deze maand feestelijk voor bewoners en familie? We hangen samen de slingers op om de warmte in ons hart te delen met anderen. Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland. Zij geeft ons vandaag tips over een feestelijke beleving in de huiskamer.

De zintuigen prikkelen

We willen de zintuigen van mensen met dementie prikkelen. Op die manier nemen we ze mee in de beleving van de decembermaand, met alle warmte en gezelligheid die daarbij hoort. De zintuigen prikkelen gebeurt door een feestelijke sfeer in de huiskamer en in de gangen. Denk hierbij aan kerstversiering zoals een slinger, kerststukje of kerstballen.
Vanuit ons enthousiasme versieren we elk hoekje van de afdeling, maar dit zorgt bij mensen met dementie voor overprikkeling. Zorg ook bij het aanbrengen van kerstversiering dat het overzichtelijk blijft. In plaats van het ophangen van een extra slinger, kun je kijken naar het toevoegen van een geur-element zoals die van kaneel of van dennen. Dat prikkelt ook de zintuigen, brengt een kerstsfeer met zich mee en is overzichtelijk. Dit kan al met geurstokjes.

Terug in de tijd

De klassieke kerstkleuren zijn rood en groen. Inmiddels zijn er veel meer keuzes qua kleuren voor de versiering. Denk maar eens aan paars, rosé goud of blauw. Om ouderen met dementie van een fijne kerstbeleving te voorzien is het belangrijk dat we kijken naar hoe dit was toen zij jonger waren. Waar zijn zij groot mee geworden?
We gaan dan vaak terug naar de jaren ’50 en soms ’60. Wat waren kerstliedjes op dat moment? Wat werd er op tafel geserveerd? Denk maar eens aan kerstkransjes, soep of een rollade op tafel. Bv: ga eens met bewoners in gesprek met foto’s van vroeger om te ervaren hoe zij de feestdagen hebben gevierd.

Het eetmoment

Maak ook van het eetmoment een fijne beleving. Kies voor een tafelkleed in traditionele kerstkleuren zoals rood of groen. Goud en zilver doen het ook goed. Het is belangrijk dat er een contrast is tussen het servies en het tafelkleed. Een wit kleed met witte borden staat mooi, maar kan voor mensen met dementie verwarrend zijn omdat zij dan niet waarnemen dat er een bord op tafel staat. Dit zorgt voor onrust. Kies daarom voor een contrasterend kleed met servies zodat het eetmoment feestelijk is.

Overzichtelijke accessoires

Kerststerren als planten waren in de jaren ’50 en ’60 erg populair. De bladeren dragen een mooie rode of witte kleur. De planten zijn alleen giftig en daarom is het niet verstandig om deze plant in de huiskamer van het verpleeghuis te zetten. Gebruik als accessoires spullen waarmee je overzicht bewaart én het idee van een kerstsfeer geeft zoals een kerststukje en een decoratieve kerstster voor het raam met lichtjes. Zo is het voor veel mensen gebruikelijk om een mand op tafel te zetten met kerstballen. Mensen met dementie kunnen dit verwarren met bonbons. Een alternatief is dan bijvoorbeeld een zelfgemaakt kerststukje.

Samen de slingers ophangen

December draait om samenzijn. Daarom is het leuk om samen de feestdagen voor te bereiden. Denk maar eens aan het maken van kerststukjes of tekeningen. We zien vaak dat deze tekeningen en stukjes overal in de huiskamer verspreid worden, maar dit is ook leuk voor de kamer van een bewoner. Vroeger hingen zij ook niet de huiskamer vol met zelfgemaakte stukjes of tekeningen, dus om de meest natuurlijke beleving te creëren is het leuk om bewoners eigen werk mee te laten nemen naar de kamer of als cadeautje voor de familie. Maak van de decembermaand een fijn moment samen en geniet van al het moois dat deze maand mag brengen.

Liefs,
Mireille van Driel

Mireille van Driel is oprichter van Livin’ Ontwerp en Beleefpaneel. Samen met haar team maakt zij blije gebouwen voor heel Nederland. Zij ontwikkelde een specialisatie binnen de gezondheidszorg en zo ontstond het concept Beleefpaneel waarmee de zintuigen van mensen met dementie geprikkeld worden.

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?