Albron start met Smaakchef-platform

Albron wijzigt haar concept ‘Kookdame’ naar ‘Smaakchef’. Een naam die hun liefde voor eten en drinken weerspiegelt en beter past in de huidige tijdsgeest. Het concept om in de kleinschalige woonvormen voor het eten & drinken te zorgen, blijft na 30 jaar relevanter dan ooit. Albron is met Smaakchef een samenwerking aangegaan met Keukentijgers. Samen inspireren ze de smaakchefs met informatie over eten en drinken via een eigen platform.

Leerplatform

Met de nieuwe merknaam ‘Smaakchef’, was het ook tijd voor de introductie van een nieuw leerplatform. Samen met Keukentijgers werd het Smaakchef-platform ontwikkeld. Op het platform vinden de smaakchefs allerlei informatie, 5-minuten trainingen en tips en inspiratie over de eetmomenten in de zorg.

Elke maand een ander thema

Op het Smaakchef-platform staat iedere maand een thema centraal. Dat thema wordt altijd op twee manieren ingevuld: zowel gericht op theoretische kennis over eten en drinken, als op de persoonlijke ontwikkeling van de smaakchefs. Wenda Linthorst, mede-eigenaar van Keukentijgers: “We hebben gezien dat verantwoordelijken van eten en drinken in de zorg succesvol geïnspireerd worden met kleine hoeveelheden lesstof per keer. Door op een energieke en frisse manier informatie te blijven geven aan smaakchefs van maximaal 10 minuten per week, blijven we samen werken aan eten en drinken als hoogtepunt van de dag. Ook kunnen we zo inspelen op de veranderende wensen nu en in de toekomst. Zo zien we nu meer vragen naar een andere verhouding van plantaardig en dierlijk op het bord zonder de herkenbaarheid te verliezen.”

Meer impact maken door kennisdeling

De honderden smaakchefs die in de zorg werken, doen veel meer dan goed eten en drinken bereiden. Een smaakchef staat letterlijk in de keuken van de bewoner en biedt bewoners naast eten ook aandacht en sociaal contact. De smaakchef is een prettige, stabiele factor in de huiskamer. Ook voor de zorgverlener is de aanwezigheid van een smaakchef een uitkomst. Smaakchefs ontzorgen de zorg, door de bereiding van de warme maaltijd uit handen te nemen. Ook wordt de smaakchef gestimuleerd om de interactie en samenwerking met zorgmedewerkers op te zoeken. Zo leren zij eveneens meer over eten en drinken en die kennis en kunde kunnen ze inzetten tijdens de eetmomenten waarop de smaakchef niet aanwezig is. Op die manier verbetert het eten en drinken in de gehele zorgorganisatie.

Samenwerking

Joni Beintema, productmanager zorg bij Albron, noemt de samenwerking met Keukentijgers een enorm positieve stap: “Op het Smaakchef-platform wordt belangrijke informatie compact en aantrekkelijk aangeboden. Altijd met een directe link naar de praktijk. Dat is de kracht. Door dit programma aan te bieden, naast onze e-learnings en praktijktrainingen, worden collega’s gestimuleerd het beste uit hun werk te halen. En dat zorgt weer voor nog mooiere momenten in de langdurige zorg. Het is een samenwerking met een enorme potentie.”

Samen lanceren

Sommige medewerkers zijn al meer dan 20 jaar Kookdame. Afgelopen maand zijn er vijf kick-off sessies geweest. Daar hebben Albron-medewerkers van het servicecenter en Keukentijgers alle Smaakchefs het nieuwe concept en het platform uitgelegd. En dat was een feest! Er is een escape room gemaakt waar je stempels moest verdienen. De stempels kreeg je door iets op de website te vinden en ook daadwerkelijk te bereiden. Zo heeft iedereen het platform goed leren gebruiken en gaat met goede energie aan de slag!

Ook met Smaakchef aan de slag

Smaakchef is een voedings- en welzijnconcept speciaal ontwikkeld voor kleinschalige en bijzondere woonvormen. Mogelijk is Smaakchef ook iets voor jouw zorginstelling. Albron denkt graag met je mee. ​Neem direct contact op via zorg@albron.nl .

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp