Alles is koek en ei door afleiding

Voor sommigen is eten een feestje. Voor andere bewoners juist helemaal niet. En dat is ook voor te stellen. Als je ouder wordt, gaat het soms lastig, slikken kan moeilijk zijn, je kunt een luidruchtige tafelgenoot hebben, je hebt mogelijk geen zin om naar de wc te gaan of doordat je medicatie hebt, kun je vermoeider zijn. Als laatste werkt je hongergevoel sowieso misschien niet zo goed meer. Tijd om te duiken in het eetmoment, hoe kunnen we hier met kleine duwtjes aan werken en het (iets meer) koek en ei maken?

Jane Ogden deed in 2013 een onderzoek bij 81 mensen. Ze wilde weten of je mensen, door hen af te leiden, meer kunt laten eten, maar ook wat dit doet met hun hongergevoel. Ze liet mensen eten tijdens het rijden, sociale activiteit, alleen en tijdens het TV kijken. En wat bleek? Zeker bij het TV kijken, aten mensen veel meer!

Als je afgeleid bent, eet je meer

Mensen die moeite met eten hebben, worden soms los aan een tafel gezet. Zo worden ze niet afgeleid. Toch is het ’t overwegen waard om te bedenken hoe je hen juist wel kunt afleiden. In het onderzoek werkte het om de TV aan te zetten. Dat zou je kunnen doen, maar heeft ook weer nadelen.

Alternatieven

 • Voorlezen
 • Spelletje doen
 • Iets laten zien zoals foto’s

Ook is het hongergevoel dan weer even weg, meer dan bij mensen die alleen eten. Zo hebben mensen na afloop van eten met afleiding ook een meer voldaan gevoel. En zo worden ze natuurlijk meer een blij ei, waar we deze maand in het bijzonder aan werken!

Zien eten, doet eten

Vraag familieleden om eens aan te schuiven bij tafel, van een bewoner die niet zo veel eetlust heeft. Door een naaste te zien eten, kan dit er al voor zorgen dat de bewoner zelf ook wat eet. Voel je vrij om familieleden te betrekken bij het welzijn. Vaak hebben ze niet zo goed een idee wat ze kunnen doen en lopen ze op eieren. Door hen zo’n concrete opdracht te geven, geef je hen ook weer een goed gevoel. Mensen vinden het fijn om iets te kunnen betekenen. Zo geef je de familieleden ook weer een fijner moment en zijn zelfs zij een ‘Blij Ei’ door jouw suggestie.

Recente keukentips

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?