Alles is koek en ei door afleiding

Voor sommigen is eten een feestje. Voor andere bewoners juist helemaal niet. En dat is ook voor te stellen. Als je ouder wordt, gaat het soms lastig, slikken kan moeilijk zijn, je kunt een luidruchtige tafelgenoot hebben, je hebt mogelijk geen zin om naar de wc te gaan of doordat je medicatie hebt, kun je vermoeider zijn. Als laatste werkt je hongergevoel sowieso misschien niet zo goed meer. Tijd om te duiken in het eetmoment, hoe kunnen we hier met kleine duwtjes aan werken en het (iets meer) koek en ei maken?

Jane Ogden deed in 2013 een onderzoek bij 81 mensen. Ze wilde weten of je mensen, door hen af te leiden, meer kunt laten eten, maar ook wat dit doet met hun hongergevoel. Ze liet mensen eten tijdens het rijden, sociale activiteit, alleen en tijdens het TV kijken. En wat bleek? Zeker bij het TV kijken, aten mensen veel meer!

Als je afgeleid bent, eet je meer

Mensen die moeite met eten hebben, worden soms los aan een tafel gezet. Zo worden ze niet afgeleid. Toch is het ’t overwegen waard om te bedenken hoe je hen juist wel kunt afleiden. In het onderzoek werkte het om de TV aan te zetten. Dat zou je kunnen doen, maar heeft ook weer nadelen.

Alternatieven

  • Voorlezen
  • Spelletje doen
  • Iets laten zien zoals foto’s

Ook is het hongergevoel dan weer even weg, meer dan bij mensen die alleen eten. Zo hebben mensen na afloop van eten met afleiding ook een meer voldaan gevoel. En zo worden ze natuurlijk meer een blij ei, waar we deze maand in het bijzonder aan werken!

Zien eten, doet eten

Vraag familieleden om eens aan te schuiven bij tafel, van een bewoner die niet zo veel eetlust heeft. Door een naaste te zien eten, kan dit er al voor zorgen dat de bewoner zelf ook wat eet. Voel je vrij om familieleden te betrekken bij het welzijn. Vaak hebben ze niet zo goed een idee wat ze kunnen doen en lopen ze op eieren. Door hen zo’n concrete opdracht te geven, geef je hen ook weer een goed gevoel. Mensen vinden het fijn om iets te kunnen betekenen. Zo geef je de familieleden ook weer een fijner moment en zijn zelfs zij een ‘Blij Ei’ door jouw suggestie.

Onze recepten

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp