Alles is koek en ei door afleiding

Voor sommigen is eten een feestje. Voor andere bewoners juist helemaal niet. En dat is ook voor te stellen. Als je ouder wordt, gaat het soms lastig, slikken kan moeilijk zijn, je kunt een luidruchtige tafelgenoot hebben, je hebt mogelijk geen zin om naar de wc te gaan of doordat je medicatie hebt, kun je vermoeider zijn. Als laatste werkt je hongergevoel sowieso misschien niet zo goed meer. Tijd om te duiken in het eetmoment, hoe kunnen we hier met kleine duwtjes aan werken en het (iets meer) koek en ei maken?

Jane Ogden deed in 2013 een onderzoek bij 81 mensen. Ze wilde weten of je mensen, door hen af te leiden, meer kunt laten eten, maar ook wat dit doet met hun hongergevoel. Ze liet mensen eten tijdens het rijden, sociale activiteit, alleen en tijdens het TV kijken. En wat bleek? Zeker bij het TV kijken, aten mensen veel meer!

Als je afgeleid bent, eet je meer

Mensen die moeite met eten hebben, worden soms los aan een tafel gezet. Zo worden ze niet afgeleid. Toch is het ’t overwegen waard om te bedenken hoe je hen juist wel kunt afleiden. In het onderzoek werkte het om de TV aan te zetten. Dat zou je kunnen doen, maar heeft ook weer nadelen.

Alternatieven

  • Voorlezen
  • Spelletje doen
  • Iets laten zien zoals foto’s

Ook is het hongergevoel dan weer even weg, meer dan bij mensen die alleen eten. Zo hebben mensen na afloop van eten met afleiding ook een meer voldaan gevoel. En zo worden ze natuurlijk meer een blij ei, waar we deze maand in het bijzonder aan werken!

Zien eten, doet eten

Vraag familieleden om eens aan te schuiven bij tafel, van een bewoner die niet zo veel eetlust heeft. Door een naaste te zien eten, kan dit er al voor zorgen dat de bewoner zelf ook wat eet. Voel je vrij om familieleden te betrekken bij het welzijn. Vaak hebben ze niet zo goed een idee wat ze kunnen doen en lopen ze op eieren. Door hen zo’n concrete opdracht te geven, geef je hen ook weer een goed gevoel. Mensen vinden het fijn om iets te kunnen betekenen. Zo geef je de familieleden ook weer een fijner moment en zijn zelfs zij een ‘Blij Ei’ door jouw suggestie.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?