/*Voorbeeldteskt aanpassen naar NL*/ /*Equalize Blog Columns*/

Het belang van eiwitten

De dagelijkse portie eiwitten krijgen we via onze voeding binnen. Het lichaam maakt van die voedingseiwitten vervolgens lichaamseigen eiwitten. Dagelijks heb je minstens 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bij ouderen ligt deze hoeveelheid als snel een stuk hoger, tussen de 1.1 en 1.3 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor een gezond iemand die 70 kilo weegt, is dit dus 56 gram per dag. Dat haal je in de regel makkelijk, want een portie kipfilet levert al 31 gram eiwit, en een beker karnemelk levert 8 gram. Maar als je ziek bent of geen vlees eet, is het belangrijk om op je eiwitinname te letten en moet deze hoeveelheid dus een stuk hoger.

Sneller herstel door… eiwitten

In ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij mensen die thuiszorg nodig hebben, komt geregeld ondervoeding voor. Recent onderzoek laat zien dat in het ziekenhuis 25 tot 40% van de patiënten ondervoed is. In het verpleeghuis is dat 20 tot 25% en in de thuiszorg 15 tot 25%. Hoe komt dat? Doordat ziek zijn energie vreet. Het immuunsysteem draait overuren, koorts en het genezen van wonden kosten veel energie, en door diarree of braken gaan voedingsstoffen verloren die het lichaam niet heeft kunnen opnemen.
Iedereen vindt het normaal dat mensen die ziek zijn afvallen, maar gezond is het beslist niet. Bij een gewichtsverlies van meer dan 10 procent in een half jaar tijd, of 5% in een maand tijd, zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ook mensen met overgewicht kunnen dus ondervoed raken, door ziekte maar ook door een zelf opgelegd dieet. In geval van ziekte is ondervoeding echter ingrijpender, omdat het herstel dan langer duurt.

Ondervoeding voorkomen

Ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding zijn ronduit gevaarlijk. Ze zorgen ervoor dat spiermassa en kracht afnemen, dat je moe en lusteloos wordt en dat het afweersysteem verzwakt. Bovendien neemt de kans op complicaties zoals de beruchte “doorligplekken” in hoog tempo toe. Daarnaast duurt het herstel van ziekte dus langer. Extra eiwitten kunnen zorgen dat de negatieve spiraal van afvallen en spierafbraak wordt doorbroken. Niet voor niets krijgen veel mensen in de zorg eiwitrijke drinkvoeding.

Eiwit voor vegetariërs

Er zijn dierlijke eiwitten (in vlees, zuivel, eieren en vis) en er zijn plantaardige eiwitten (in granen, peulvruchten en noten). Dierlijke eiwitten zijn rijker aan essentiële aminozuren. Vlees en vis bijvoorbeeld zijn perfect afgestemd op de aminozuurbehoefte van ons lichaam. De eiwitbehoefte van vegetariërs is hoger dan die van vleeseters: 0,96 gram per kilogram lichaamsgewicht tegen 0,8 gram. Voor veganisten is die zelfs 1,04 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Wie vegetarisch eet, doet er daarom goed aan ook regelmatig dierlijke producten als melk, zuivel en eieren op het menu te zetten. Wie helemaal plantaardig eet, moet extra aandacht besteden aan de eiwitten in de voeding. De kunst is dan vooral om eiwitrijke producten met elkaar te combineren, zodat de kans groter is dat je alle aminozuren binnenkrijgt. Denk aan een combinatie van peulvruchten en granen, of van soja en noten.

Voorbeelden van eiwitrijke producten voor de hoofdmaaltijd:

 • Kipfilet
 • Zalm
 • Ei
 • Bruine bonen
 • Vegetarische hamburger
 • Falafel
 • Rijst
 • Tahoe

Voorbeelden van eiwitrijke producten voor tussendoor:

 • Magere yoghurt
 • Karnemelk
 • Kipfilet
 • Kaas
 • Ei
 • Linzensalade
 • Noten
Esther Schenkelaars

Esther Schenkelaars

Gasttijger

Als voedingsdeskundige heb ik natuurlijk een zeer brede interesse in en over voeding zowel persoonlijk als vakinhoudelijk, in de breedste zin van het woord. Ik heb verschillende kanten van het eten en drinken mogen zien, als cateringmanager, restauranteigenaar en accountmanager in retail. Lees verder

Onze laatste tips

 • Beleg op brood bij ondervoeding

  broodbeleg

  Er wordt gezegd dat in de langdurige ouderenzorg 20-25% van de mensen ondervoed is, dus een afname in gewicht heeft gehad in de afgelopen periode of een lage BMI heeft.

 • Drie keer per dag

  volkoren moet je drie keer per dag horen keukentijgers

  Deze maand draait het om ‘volkoren’ en dan nog specifieker dat je volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot crackers.

 • Keukenpraat over momenten

  Meer dan drie eetmomenten op een dag zorgen ervoor zorgen dat mensen meer gaan eten over de hele dag. Meer maaltijden per dag worden geassocieerd met “geluk”.

 • Op naar 7 eetmomenten

  7 eetmomenten keukentijgers

  Ons doel is met de 7 eetmomenten het optimale voordeel uit het eten te halen. Leren dat lekker en gezond eten voor de zorg niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn!

 • Keukenpraat over borden

  Het is alom bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Maar wellicht dat het servies uitkomst kan bieden om mensen meer te laten eten.

 • Jou helpen groeien

  eten drinken zorg welzijn

  Jouw persoonlijke ontwikkeling in de functie gastvrouw/heer, voedingsassistent, e.d. Hoe zet jij elke dag een stap om naar een échte Keukentijger door te groeien?

 • Keukenpraat over ‘flashmobs’

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over portiegroottes

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over kleuren

  Kleurrijke gerechten beter worden gegeten dan een gerecht dat bestaat uit een en dezelfde kleur. Is er ondervoeding bij jou op de afdeling, werk dan met meer kleuren.

 • Samen voorbereiden

  samen voorbereiden

  Je hoort natuurlijk wel eens, dat je de doelgroep bij het eten moet betrekken. En al is dit in een heel andere context en het inspireert mij om dit bericht te schrijven voor de zorg.

Selecteer thema’s

Onze recepten

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix.

Rookkaas crackers

Een cracker maar dan anders! Rookkaas bevat minder verzadigd vet dan dat gewone kaas bevat.

Chocolade zand

Als strooisel op yoghurt, versiersel van taart, bij chocolademousse of op vla. Smaak verhogend.