Het belang van eiwitten

De dagelijkse portie eiwitten krijgen we via onze voeding binnen. Het lichaam maakt van die voedingseiwitten vervolgens lichaamseigen eiwitten. Dagelijks heb je minstens 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bij ouderen ligt deze hoeveelheid als snel een stuk hoger, tussen de 1.1 en 1.3 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor een gezond iemand die 70 kilo weegt, is dit dus 56 gram per dag. Dat haal je in de regel makkelijk, want een portie kipfilet levert al 31 gram eiwit, en een beker karnemelk levert 8 gram. Maar als je ziek bent of geen vlees eet, is het belangrijk om op je eiwitinname te letten en moet deze hoeveelheid dus een stuk hoger.

Sneller herstel door… eiwitten

In ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij mensen die thuiszorg nodig hebben, komt geregeld ondervoeding voor. Recent onderzoek laat zien dat in het ziekenhuis 25 tot 40% van de patiënten ondervoed is. In het verpleeghuis is dat 20 tot 25% en in de thuiszorg 15 tot 25%. Hoe komt dat? Doordat ziek zijn energie vreet. Het immuunsysteem draait overuren, koorts en het genezen van wonden kosten veel energie, en door diarree of braken gaan voedingsstoffen verloren die het lichaam niet heeft kunnen opnemen.
Iedereen vindt het normaal dat mensen die ziek zijn afvallen, maar gezond is het beslist niet. Bij een gewichtsverlies van meer dan 10 procent in een half jaar tijd, of 5% in een maand tijd, zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ook mensen met overgewicht kunnen dus ondervoed raken, door ziekte maar ook door een zelf opgelegd dieet. In geval van ziekte is ondervoeding echter ingrijpender, omdat het herstel dan langer duurt.

Ondervoeding voorkomen

Ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding zijn ronduit gevaarlijk. Ze zorgen ervoor dat spiermassa en kracht afnemen, dat je moe en lusteloos wordt en dat het afweersysteem verzwakt. Bovendien neemt de kans op complicaties zoals de beruchte “doorligplekken” in hoog tempo toe. Daarnaast duurt het herstel van ziekte dus langer. Extra eiwitten kunnen zorgen dat de negatieve spiraal van afvallen en spierafbraak wordt doorbroken. Niet voor niets krijgen veel mensen in de zorg eiwitrijke drinkvoeding.

Eiwit voor vegetariërs

Er zijn dierlijke eiwitten (in vlees, zuivel, eieren en vis) en er zijn plantaardige eiwitten (in granen, peulvruchten en noten). Dierlijke eiwitten zijn rijker aan essentiële aminozuren. Vlees en vis bijvoorbeeld zijn perfect afgestemd op de aminozuurbehoefte van ons lichaam. De eiwitbehoefte van vegetariërs is hoger dan die van vleeseters: 0,96 gram per kilogram lichaamsgewicht tegen 0,8 gram. Voor veganisten is die zelfs 1,04 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Wie vegetarisch eet, doet er daarom goed aan ook regelmatig dierlijke producten als melk, zuivel en eieren op het menu te zetten. Wie helemaal plantaardig eet, moet extra aandacht besteden aan de eiwitten in de voeding. De kunst is dan vooral om eiwitrijke producten met elkaar te combineren, zodat de kans groter is dat je alle aminozuren binnenkrijgt. Denk aan een combinatie van peulvruchten en granen, of van soja en noten.

Voorbeelden van eiwitrijke producten voor de hoofdmaaltijd:

 • Kipfilet
 • Zalm
 • Ei
 • Bruine bonen
 • Vegetarische hamburger
 • Falafel
 • Rijst
 • Tahoe

Voorbeelden van eiwitrijke producten voor tussendoor:

 • Magere yoghurt
 • Karnemelk
 • Kipfilet
 • Kaas
 • Ei
 • Linzensalade
 • Noten

Recente keukentips

 • Creëer je stamppot

  De Hollandse keuken kán niet zonder stamppot. Ook is het iets herkenbaars voor veel bewoners van zorglocaties. Een ideaal gerecht om mee te spelen & te creëren!

 • Duurzaamheid in de zorg

  duuraamheid

  In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen als gastvrouw?

 • Minder verspillen in de zorg

  Verspilling in zorg

  De directie spreekt vaak over duurzaamheid. Een van de elementen daarvan is het verminderen van verspilling. Hierbij enkele tips!

 • Onze ongezouten mening

  Onze ongezouten mening

  Het thema van deze maand is ‘ongezouten mening’. Maar daarbij delen we graag ook onze ongezouten mening over eten & drinken in de zorg.

 • Regelmaat, maar soms ook niet

  In dit artikel willen we je meenemen hoe structuur gegeven kan worden om zo beter te eten. De regelmaat kan mensen met dementie helpen.

Onze recepten

Tosti banaan-pindakaas

Tja, geen echte tosti als je smeltende kaasdraden verwacht. Wel getoast brood met de klassiek combinatie van banaan en pindakaas. Sambal erbij naar wens.

Banaan-ei pannenkoek

Simpeler kan het bijna niet. En ook nog een goed gevoed warm buikje door deze banaan-ei pannenkoek. Maak eens mini’s in een poffertjespan voor bij de koffie.

Mandarijnencake

De mandarijn gaat echt met schil en al in het beslag. Oké, die kook je wel eerst 2 uur. Ruikt lekker en je krijgt een mandarijn cake die gluten- en lactosevrij is.

Tosti tonijn

Eigenlijk is deze tosti een impressie van een Pizza Tonijn. Hoe fijn is het om die, door de volkoren boterhammen, gezond en smaakvol snel te kunnen klaarmaken?

Kloppudding

De bekende en gemakkelijke kloppudding. Door aan te maken met een groot deel kwark voeg je extra eiwit toe. Zo verlaag je meteen het aantal toegevoegde suikers.

Bevroren yoghurt stukken

Yoghurt is er altijd wel in huis. Dus begin op een warme dag met dit recept. Dan trakteer je de bewoners in de middag met zelfgemaakt yoghurtijs met fruit.

Karnemelksepudding

Zelfs al lust je geen karnemelk, dan kan je toch genieten van deze romige pudding met fris zuurtje. Stap over de drempel van geleren heen en verras de bewoners.

Naan met kruidenolie

Naan klinkt voor sommige bewoners wellicht exotisch. Toch kan je iemand hier snel een plezier mee doen. Broodgeur, zacht en romig met kruidenboter gaat het er vast in als koek.

Ei-komijnekaas salade

Door komijnekaas aan de eiersalade toe te voegen, krijg je een verrassende smaak. Komijnekaas geeft voor veel mensen fijne smaak herinnering.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

Pin It on Pinterest