/*Voorbeeldteskt aanpassen naar NL*/ /*Equalize Blog Columns*/

Broodbeleg en ondervoeding

Cijfers tonen aan dat 20 tot 25% van de ouderen in de langdurige zorg te maken heeft met ondervoeding. Deze ouderen zijn in een korte periode veel gewicht verloren, of hebben chronisch een te laag BMI. Daarnaast bestaat er een grote groep ouderen met kans op het ontwikkelen van ondervoeding, doordat zij structureel nét te weinig eten, of onvoldoende juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Een belangrijk aandachtspunt in ieder verzorgings- en verplegingshuis, ook dat van jou!

Meals on Wheels

De oorzaak voor ondervoeding is vaak door de ziekte. Maar daarnaast zijn er ook andere redenen, waardoor mensen ondervoed zijn of kans op ondervoeding hebben. De letters van  ‘Meals on Wheels’ staan voor die afkorting, in het Engels.

 

M Medicijnen
E Emotionele problemen, zoals depressie
A Alcohol-verslaving en anorexia
L Late Life paranoia zoals ‘ik denk dat mijn eten is vergiftigd’
S Slikproblemen
O Op-eet-problemen, zoals een verkeerd kunstgebit
N Niet aan tafel zitten bij elke maaltijd. Door dementie ‘zwerven’ de mensen weleens in het verpleeghuis
W Welvaart, onvoldoende geld hebben voor het eten
H Hypo-adrenalisme of hyperthyroidisme, bijnier- uitputting waardoor mensen heel moe zijn
E Eenzaamheid of niet eten wat je wilt
E Eetproblemen, zoals niet meer in staat zijn om zelf met mes & vork te eten
L Laag in zout of laag in suiker -diëten
S Spijsverteringsproblemen

(Vrij vertaald uit Alibhai S.M.H., et al, 2005)

Oplossing per persoon verschillend

Als verzorgende of andere zorgprofessional op de afdeling ben je vast in staat om te zien welk van bovenstaande punten de reden is dat iemand onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt. Probeer goed inzichtelijk te hebben wat het favoriete eten is van meneer of mevrouw en hoe je de eetgewoontes van thuis toe kunt passen. Wat het juiste moment en wat de juiste invulling is, hangt af per persoon. Als ze wel goed eten voor de tv met fingerfood, kan dat ook een moment zijn om iemand lekker in zijn eentje goed te laten eten.

Zeven eetmomenten

Zoals in een eerdere blog van ons, werken we idealiter met zeven eetmomenten. Waarschijnlijk schakel je bij ondervoeding met de diëtist in de zorginstelling en worden er bijvoorbeeld vaker eiwitrijkere tussendoortjes gegeven. Helemaal goed! Het kan zijn dat er drinkvoeding wordt geadviseerd. Waarschijnlijk herken je wel dat deze drinkvoedingen niet of slecht worden opgedronken. Dit is vaak niet de sleutel tot succes, want idealiter combineer je dit met het eetpatroon. Het Voedingscentrum heeft een mooi bestand gemaakt met gemakkelijk beleg voor op brood en andere suggesties om gedurende de dag ook te werken aan minder kans op ondervoeding.

Belegsuggesties

Het Voedingscentrum raadt aan dat je komkommer met kaas, pindakaas met banaan, tosti of een roerei kunt maken. Meestal heb je deze ingrediënten wel in de koelkast staan in jullie huiskamer, dus perfect om natuurlijk meteen morgen toe te passen.

Laat je creaties online ook zien met de # Keukentijgers, zodat we zien wat je gemaakt hebt!

 

 

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Onze laatste tips

 • Het belang van eiwitten

  De dagelijkse portie eiwitten krijgen we via onze voeding binnen. Dagelijks heb je minstens 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bij ouderen ligt dit hoger.

 • Drie keer per dag

  volkoren moet je drie keer per dag horen keukentijgers

  Deze maand draait het om ‘volkoren’ en dan nog specifieker dat je volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot crackers.

 • Keukenpraat over momenten

  Meer dan drie eetmomenten op een dag zorgen ervoor zorgen dat mensen meer gaan eten over de hele dag. Meer maaltijden per dag worden geassocieerd met “geluk”.

 • Op naar 7 eetmomenten

  7 eetmomenten keukentijgers

  Ons doel is met de 7 eetmomenten het optimale voordeel uit het eten te halen. Leren dat lekker en gezond eten voor de zorg niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn!

 • Keukenpraat over borden

  Het is alom bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Maar wellicht dat het servies uitkomst kan bieden om mensen meer te laten eten.

 • Jou helpen groeien

  eten drinken zorg welzijn

  Jouw persoonlijke ontwikkeling in de functie gastvrouw/heer, voedingsassistent, e.d. Hoe zet jij elke dag een stap om naar een échte Keukentijger door te groeien?

 • Keukenpraat over ‘flashmobs’

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over portiegroottes

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over kleuren

  Kleurrijke gerechten beter worden gegeten dan een gerecht dat bestaat uit een en dezelfde kleur. Is er ondervoeding bij jou op de afdeling, werk dan met meer kleuren.

 • Samen voorbereiden

  samen voorbereiden

  Je hoort natuurlijk wel eens, dat je de doelgroep bij het eten moet betrekken. En al is dit in een heel andere context en het inspireert mij om dit bericht te schrijven voor de zorg.

Selecteer thema’s

Selecteer thema’s

Check onze recepten