Broodbeleg en een lage BMI

Cijfers tonen aan dat 20 tot 25% van de ouderen in de langdurige zorg te maken heeft met ondervoeding. Deze ouderen zijn in een korte periode veel gewicht verloren, of hebben chronisch een te laag BMI. Daarnaast bestaat er een grote groep ouderen met kans op het ontwikkelen van ondervoeding, doordat zij structureel nét te weinig eten, of onvoldoende juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Een belangrijk aandachtspunt in ieder verzorgings- en verplegingshuis, ook dat van jou!

Meals on Wheels

De oorzaak voor ondervoeding is vaak door de ziekte. Maar daarnaast zijn er ook andere redenen, waardoor mensen ondervoed zijn of kans op ondervoeding hebben. De letters van  ‘Meals on Wheels’ staan voor die afkorting, in het Engels.

 

M Medicijnen
E Emotionele problemen, zoals depressie
A Alcohol-verslaving en anorexia
L Late Life paranoia zoals ‘ik denk dat mijn eten is vergiftigd’
S Slikproblemen
O Op-eet-problemen, zoals een verkeerd kunstgebit
N Niet aan tafel zitten bij elke maaltijd. Door dementie ‘zwerven’ de mensen weleens in het verpleeghuis
W Welvaart, onvoldoende geld hebben voor het eten
H Hypo-adrenalisme of hyperthyroidisme, bijnier- uitputting waardoor mensen heel moe zijn
E Eenzaamheid of niet eten wat je wilt
E Eetproblemen, zoals niet meer in staat zijn om zelf met mes & vork te eten
L Laag in zout of laag in suiker -diëten
S Spijsverteringsproblemen

(Vrij vertaald uit Alibhai S.M.H., et al, 2005)

Oplossing per persoon verschillend

Als verzorgende of andere zorgprofessional op de afdeling ben je vast in staat om te zien welk van bovenstaande punten de reden is dat iemand onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt. Probeer goed inzichtelijk te hebben wat het favoriete eten is van meneer of mevrouw en hoe je de eetgewoontes van thuis toe kunt passen. Wat het juiste moment en wat de juiste invulling is, hangt af per persoon. Als ze wel goed eten voor de tv met fingerfood, kan dat ook een moment zijn om iemand lekker in zijn eentje goed te laten eten.

Zeven eetmomenten

Zoals in een eerdere blog van ons, werken we idealiter met zeven eetmomenten. Waarschijnlijk schakel je bij ondervoeding met de diëtist in de zorginstelling en worden er bijvoorbeeld vaker eiwitrijkere tussendoortjes gegeven. Helemaal goed! Het kan zijn dat er drinkvoeding wordt geadviseerd. Waarschijnlijk herken je wel dat deze drinkvoedingen niet of slecht worden opgedronken. Dit is vaak niet de sleutel tot succes, want idealiter combineer je dit met het eetpatroon. Het Voedingscentrum heeft een mooi bestand gemaakt met gemakkelijk beleg voor op brood en andere suggesties om gedurende de dag ook te werken aan minder kans op ondervoeding.

Belegsuggesties

Het Voedingscentrum raadt aan dat je komkommer met kaas, pindakaas met banaan, tosti of een roerei kunt maken. Meestal heb je deze ingrediënten wel in de koelkast staan in jullie huiskamer, dus perfect om natuurlijk meteen morgen toe te passen.

Laat je creaties online ook zien met de # Keukentijgers, zodat we zien wat je gemaakt hebt!

 

 

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Recente keukentips

 • Fris & fruitig de dag door

  Als zorgprofessional wordt er veel van je verwacht. Er ontbreekt soms overdracht tussen verschillende a functies. Hoe blijf je energiek?

 • Dat wil ik zelf bepalen!

  Om te werken aan het geluk van bewoners, is eigen regie een essentieel element om mee te nemen. We leggen de nadruk op dingen die bewoners nog wel kunnen en laten ze daar ook over beslissen.

 • Gelukkig zijn kun je leren

  40% van ons geluk kunnen we trainen. Nynke de Ruiter van The Happy Game neemt ons mee in vijf gouden tips om gelukkiger te leven.

 • Samen eten maakt gelukkiger

  Diverse onderzoeken tonen aan dat samen eten gelukkiger maakt. Als je alleen bent, heb je minder plezier in het eetmoment dan samen.

 • Een portie geluk bij de maaltijd

  Blij Ei is het thema van Keukentijgers in april. We hebben het over het belang van eiwitten, maar het gaat ook over hoe jullie in het leven staan.

Check onze recepten

Tosti banaan-pindakaas

Tosti banaan-pindakaas

Tja, geen echte tosti als je smeltende kaasdraden verwacht. Wel getoast brood met de klassiek combinatie van banaan en pindakaas. Sambal erbij naar wens.

Banaan-ei pannenkoek

Banaan-ei pannenkoek

Simpeler kan het bijna niet. En ook nog een goed gevoed warm buikje door deze banaan-ei pannenkoek. Maak eens mini’s in een poffertjespan voor bij de koffie.

Pin It on Pinterest