Broodbeleg en een lage BMI

Cijfers tonen aan dat 20 tot 25% van de ouderen in de langdurige zorg te maken heeft met ondervoeding. Deze ouderen zijn in een korte periode veel gewicht verloren, of hebben chronisch een te laag BMI. Daarnaast bestaat er een grote groep ouderen met kans op het ontwikkelen van ondervoeding, doordat zij structureel nét te weinig eten, of onvoldoende juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Een belangrijk aandachtspunt in ieder verzorgings- en verplegingshuis, ook dat van jou!

Meals on Wheels

De oorzaak voor ondervoeding is vaak door de ziekte. Maar daarnaast zijn er ook andere redenen, waardoor mensen ondervoed zijn of kans op ondervoeding hebben. De letters van  ‘Meals on Wheels’ staan voor die afkorting, in het Engels.

 

MMedicijnen
EEmotionele problemen, zoals depressie
AAlcohol-verslaving en anorexia
LLate Life paranoia zoals ‘ik denk dat mijn eten is vergiftigd’
SSlikproblemen
OOp-eet-problemen, zoals een verkeerd kunstgebit
NNiet aan tafel zitten bij elke maaltijd. Door dementie ‘zwerven’ de mensen weleens in het verpleeghuis
WWelvaart, onvoldoende geld hebben voor het eten
HHypo-adrenalisme of hyperthyroidisme, bijnier- uitputting waardoor mensen heel moe zijn
EEenzaamheid of niet eten wat je wilt
EEetproblemen, zoals niet meer in staat zijn om zelf met mes & vork te eten
LLaag in zout of laag in suiker -diëten
SSpijsverteringsproblemen

(Vrij vertaald uit Alibhai S.M.H., et al, 2005)

Oplossing per persoon verschillend

Als verzorgende of andere zorgprofessional op de afdeling ben je vast in staat om te zien welk van bovenstaande punten de reden is dat iemand onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt. Probeer goed inzichtelijk te hebben wat het favoriete eten is van meneer of mevrouw en hoe je de eetgewoontes van thuis toe kunt passen. Wat het juiste moment en wat de juiste invulling is, hangt af per persoon. Als ze wel goed eten voor de tv met fingerfood, kan dat ook een moment zijn om iemand lekker in zijn eentje goed te laten eten.

Zeven eetmomenten

Zoals in een eerdere blog van ons, werken we idealiter met zeven eetmomenten. Waarschijnlijk schakel je bij ondervoeding met de diëtist in de zorginstelling en worden er bijvoorbeeld vaker eiwitrijkere tussendoortjes gegeven. Helemaal goed! Het kan zijn dat er drinkvoeding wordt geadviseerd. Waarschijnlijk herken je wel dat deze drinkvoedingen niet of slecht worden opgedronken. Dit is vaak niet de sleutel tot succes, want idealiter combineer je dit met het eetpatroon. Het Voedingscentrum heeft een mooi bestand gemaakt met gemakkelijk beleg voor op brood en andere suggesties om gedurende de dag ook te werken aan minder kans op ondervoeding.

Belegsuggesties

Het Voedingscentrum raadt aan dat je komkommer met kaas, pindakaas met banaan, tosti of een roerei kunt maken. Meestal heb je deze ingrediënten wel in de koelkast staan in jullie huiskamer, dus perfect om natuurlijk meteen morgen toe te passen.

Laat je creaties online ook zien met de # Keukentijgers, zodat we zien wat je gemaakt hebt!

 

 

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Clubsandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Broodpuddinkjes met zuurkool

Even iets anders dan aardappels als maaltijdcomponent. Een mooie manier om oud brood te verwerken. Hartig, voedzaam en als snack levert deze 6 gram eiwit.

Inspiratiekaart ‘Muffin’

Elke maand staat er een product centraal, waar je van alles mee kunt doen om het te verrijken of een feestje aan tafel van te maken. Deze keer? De muffin!

Broccolisoep gebonden met havermout

Havermout heeft de kracht om te binden en geeft kracht. Gebruik een paar eetlepels om je soep te verdikken en te verrijken.

Koffie smoothie

Voedend tussendoortje met kick en duurzame energie door de havermout en banaan. Rond de 100 kcal, ook nog lekker, desnoods met extra lik hazelnootpasta.

Bonentosti

Naast het gebruik van peulvruchten op een tosti , waardoor voedingswaarde wordt verhoogd, is het spannendste de saus van bonen die je maakt.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp