Creatief bewegen

Dat bewegen goed voor je gezondheid is, weten we allemaal wel. Ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners? Wanneer een bewoner niet meer alles kán doen, hoe zorg je dan toch voor variatie in de beweging én houd je het leuk? In de maand ‘de balans opmaken’ kunnen we natuurlijk niet anders dan ook bewust bezig zijn met bewegen, naar de (vaak) ongezonde decembermaand. 

Ondanks de leeftijd van de bewoner, kan diegene altijd doelen bereiken. Door een doel kan een bewoner enthousiast raken om te bewegen. Houd de stapjes klein. Kijk creatief naar mogelijkheden in de eigen omgeving. En bovenal, houd in de gaten wanneer iemand ergens plezier in heeft!

@bewegen.is.leven laat op Instagram verschillende creatieve ideeën zien hoe je in de directe omgeving van een verpleeghuis variatie kan inzetten op het gebied van beweging. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Joël. Laat je inspireren en volg hem uiteraard op Insta voor meer ideeën en filmpjes.

1: Boter, kaas en eieren op de grond

Nodig:

 • Bordjes
 • Tape

Blijf in beweging met boter, kaas en eieren op de grond. Maak met tape 3×3 vakken op de vloer. Gebruik papieren bordjes, 5 met een O er op, en 5 met een X. De rest spreekt voor zich!

2: De knijpfles, train je handen!

Nodig:

 • Pingpongballen
 • Cup cakevorm
 • Twee plastic flessen
 • Twee kommetjes

Leg 6 pingpongballen in de cup cakevorm, knijp in de flessen om door middel van vacuüm de pingpongballen op te pakken en in je kommetje te doen. Doe het met zijn tweeën om er een wedstrijd van te maken, degene met als eerst drie pingpongballen heeft, wint!

3: De paraplu

Nodig:

 • Paraplu
 • Touw
 • Balletjes of iets anders om te gooien

Hang de paraplu (ondersteboven) in het midden van de kamer aan het plafond door middel van een touw. Geef de bewoners allemaal ballen, en gooien maar!

4: Airhockey

Nodig:

 • Twee lege medische handschoenendoosjes of tissueboxen.
 • Een dop
 • Boeken

Maak van een tafel een airhockeytafel. Leg aan de lange buitenkanten van de tafel boeken neer, zodat de dop niet van tafel wordt geschoten. Houd de korte kanten vrij: dit zijn de doeltjes. Laat de bewoners aan de uiteinden van de tafel zitten, en geef ze beide 1 doosje. De dop is de puck, hiermee kunnen ze scoren. En beginnen maar!

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp