Creatief bewegen

Dat bewegen goed voor je gezondheid is, weten we allemaal wel. Ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners? Wanneer een bewoner niet meer alles kán doen, hoe zorg je dan toch voor variatie in de beweging én houd je het leuk? In de maand ‘de balans opmaken’ kunnen we natuurlijk niet anders dan ook bewust bezig zijn met bewegen, naar de (vaak) ongezonde decembermaand. 

Ondanks de leeftijd van de bewoner, kan diegene altijd doelen bereiken. Door een doel kan een bewoner enthousiast raken om te bewegen. Houd de stapjes klein. Kijk creatief naar mogelijkheden in de eigen omgeving. En bovenal, houd in de gaten wanneer iemand ergens plezier in heeft!

@bewegen.is.leven laat op Instagram verschillende creatieve ideeën zien hoe je in de directe omgeving van een verpleeghuis variatie kan inzetten op het gebied van beweging. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Joël. Laat je inspireren en volg hem uiteraard op Insta voor meer ideeën en filmpjes.

1: Boter, kaas en eieren op de grond

Nodig:

 • Bordjes
 • Tape

Blijf in beweging met boter, kaas en eieren op de grond. Maak met tape 3×3 vakken op de vloer. Gebruik papieren bordjes, 5 met een O er op, en 5 met een X. De rest spreekt voor zich!

2: De knijpfles, train je handen!

Nodig:

 • Pingpongballen
 • Cup cakevorm
 • Twee plastic flessen
 • Twee kommetjes

Leg 6 pingpongballen in de cup cakevorm, knijp in de flessen om door middel van vacuüm de pingpongballen op te pakken en in je kommetje te doen. Doe het met zijn tweeën om er een wedstrijd van te maken, degene met als eerst drie pingpongballen heeft, wint!

3: De paraplu

Nodig:

 • Paraplu
 • Touw
 • Balletjes of iets anders om te gooien

Hang de paraplu (ondersteboven) in het midden van de kamer aan het plafond door middel van een touw. Geef de bewoners allemaal ballen, en gooien maar!

4: Airhockey

Nodig:

 • Twee lege medische handschoenendoosjes of tissueboxen.
 • Een dop
 • Boeken

Maak van een tafel een airhockeytafel. Leg aan de lange buitenkanten van de tafel boeken neer, zodat de dop niet van tafel wordt geschoten. Houd de korte kanten vrij: dit zijn de doeltjes. Laat de bewoners aan de uiteinden van de tafel zitten, en geef ze beide 1 doosje. De dop is de puck, hiermee kunnen ze scoren. En beginnen maar!

Recente keukentips

 • Optoppen met zaden en pitten

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

 • Budgetvriendelijk boodschappen doen

  The Right Meal, Suzanne Vonk

  Het nieuwe jaar met goede voornemens is begonnen! Hoe kun je budgetvriendelijk en gezonder eten in een verpleeghuis of andere zorgorganisatie?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

Onze recepten

warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Pindakaaskoekje zonder suiker

Nu je de fast-pindakaaskoek-versie onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met minder suiker en meer havermout. Hoe ver kan je gaan bij jezelf en de bewoner?

Fast-pindakaaskoekje

Binnen 15 minuten een glutenvrij en lactosevrij koekje uit de oven. Op basis van 3 ingrediënten die je vast in huis hebt. Beetje flauw doe er dan een lik sambal bij.

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

× Hoe kan ik je helpen?