Creatief bewegen

Dat bewegen goed voor je gezondheid is, weten we allemaal wel. Ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners? Wanneer een bewoner niet meer alles kán doen, hoe zorg je dan toch voor variatie in de beweging én houd je het leuk? In de maand ‘de balans opmaken’ kunnen we natuurlijk niet anders dan ook bewust bezig zijn met bewegen, naar de (vaak) ongezonde decembermaand. 

Ondanks de leeftijd van de bewoner, kan diegene altijd doelen bereiken. Door een doel kan een bewoner enthousiast raken om te bewegen. Houd de stapjes klein. Kijk creatief naar mogelijkheden in de eigen omgeving. En bovenal, houd in de gaten wanneer iemand ergens plezier in heeft!

@bewegen.is.leven laat op Instagram verschillende creatieve ideeën zien hoe je in de directe omgeving van een verpleeghuis variatie kan inzetten op het gebied van beweging. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Joël. Laat je inspireren en volg hem uiteraard op Insta voor meer ideeën en filmpjes.

1: Boter, kaas en eieren op de grond

Nodig:

  • Bordjes
  • Tape

Blijf in beweging met boter, kaas en eieren op de grond. Maak met tape 3×3 vakken op de vloer. Gebruik papieren bordjes, 5 met een O er op, en 5 met een X. De rest spreekt voor zich!

2: De knijpfles, train je handen!

Nodig:

  • Pingpongballen
  • Cup cakevorm
  • Twee plastic flessen
  • Twee kommetjes

Leg 6 pingpongballen in de cup cakevorm, knijp in de flessen om door middel van vacuüm de pingpongballen op te pakken en in je kommetje te doen. Doe het met zijn tweeën om er een wedstrijd van te maken, degene met als eerst drie pingpongballen heeft, wint!

3: De paraplu

Nodig:

  • Paraplu
  • Touw
  • Balletjes of iets anders om te gooien

Hang de paraplu (ondersteboven) in het midden van de kamer aan het plafond door middel van een touw. Geef de bewoners allemaal ballen, en gooien maar!

4: Airhockey

Nodig:

  • Twee lege medische handschoenendoosjes of tissueboxen.
  • Een dop
  • Boeken

Maak van een tafel een airhockeytafel. Leg aan de lange buitenkanten van de tafel boeken neer, zodat de dop niet van tafel wordt geschoten. Houd de korte kanten vrij: dit zijn de doeltjes. Laat de bewoners aan de uiteinden van de tafel zitten, en geef ze beide 1 doosje. De dop is de puck, hiermee kunnen ze scoren. En beginnen maar!

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp