Groente

In ons abonnement...

Heb je onze andere ideeënkaarten eigenlijk als eens bekeken?

De hele dag kleur met groente!

250 gram groente is best een hele berg als je die in een keer dient op te eten. Daarbij is ook nog het advies om verschillende groente te eten, dat is op het menu vaak weer een gedoe . Maak het behapbaar voor de bewoners en jezelf door de groente aan te bieden gedurende de hele dag. Groenten zijn gezond doordat ze vitamines, mineralen en vezels leveren en weinig calorieën. Daarnaast geven ze ook nog kleur aan een bord!

Zeven keer inspiratie om meer groenten te eten

1. Ga na wat je lekker vindt

Zet je gedachte dus al op groen voor groente. Maak één lijst met wat de bewoner lekker vindt en één lijst met wat oké is.
Probeer langzaamaan andere groente toe te voegen, kies voor een andere bereidingswijze dan je gewend bent of zoek een avontuurlijk recept uit. Zo kan je de lijst van groenten die lekker zijn, verlengen.

2. Denk in porties van 50 gram

Maak het behapbaar. Als men gemiddeld 125 gram groente op een dag eet, is een tussenportie groente van 50 gram dus al bijna een derde. 50 gram groente is bijvoorbeeld een bospeen, vijf mini tomaatjes, of een halve paprika in reepjes,

3. Verstop groenten in je gerecht

Dit klinkt misschien een beetje kinderachtig. Maar met een verrassingseffect krijg je wellicht toch de smaak te pakken. Zo kan je in brownies prima courgette of bietjes kwijt. Ja echt, zie bijvoorbeeld dit recept met brownies met bietjes. Zo is er ook ontbijtcake met wortel. Maar kleine andere beetjes helpen ook. Twee extra wortels door de pastasaus of andijvie stamppot met zoete aardappel, telt ook als groente.

4. Maak het zo lekker mogelijk

Als we net zo veel aandacht besteden aan de bereiding, het kruiden of het budget van groente als vlees, dan wordt het ineens echt heel lekker. Biefstuk bak je in roomboter, met champignons en een lekkere saus erbij. Aan een slavink wordt ook meer tijd besteed dan aan boontjes. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje… saai.
Gebruik kruiden, voeg een sausje toe, doe er een krokante laagje van noten op, marineer een wortel zoals bij de wortel dog, pof of grill de groenten op verschillende manieren in de oven. Denk aan bereidingstechnieken van vlees en pas die eens toe op groente.

5. Gebruik een groentebasis, vervang of voeg iets toe

Wrap van paprika, zit toch groenten in. Zo is de bloemkoolpizzabodem op steeds meer plekken te vinden en dat deze niet zo krokant wordt is voor de bewoners alleen maar fijn. In plaats van lasagne-pasta-vellen kan je courgette-stroken maken met de kaasschaaf en die er tussenleggen. Een toastje met kruidenroomkaas kan vervangen worden door een plakje komkommer. Soms vind je onder het kopje Vegan leuke producten die net een beetje extra groente leveren.

6. Maak eens soep

Iedere dag bij de lunch een kopje soep van 100 ml is al een gemakkelijker manier om een aanzienlijk deel groente binnen te krijgen. Komt de soep kant-en-klaar binnen, voeg dan verse of diepvries-soepgroente toe. Wellicht komt er een pureersoep die je met een paar handelingen klaar hebt. Of maak helemaal zelf een soep op basis van groente. Lees onze soep-inspiratie-poster nog even terug.

7. Houd jezelf aan de regel altijd 2 kleuren groenten op het bord

Dus boontjes en wortel, maak een andijviestamppot met mais, doe rode kool met bietjes (tja dat is dan dezelfde kleur maar wel doel gehaald) Zo trakteer je de ogen, de smaakpapillen en voed je het lichaam meer.

Enkele recepten van Keukentijgers gericht op groente overdag

Recente keukentips

 • Minder verspillen door koken op maat

  Minder eten klaarmaken. Dat is een van de tips om geld te besparen en is beter voor de planeet. In de zorg wordt volgens Diversio (2016) 40% van het eten weggegooid rondom de bereiding.

 • Vegan in de ouderenzorg

  Logisch dat steeds meer Nederlanders de overstap maken naar meer plantaardig voedsel door de discussie over CO2 uitstoot. Ik ben benieuwd hoe haalbaar dit is in de ouderenzorg, waar smakelijk eten in belangrijke mate bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de cliënten.

 • Eet met de seizoenen

  Een van de zaken die erg helpt bij het verminderen van jouw uitstoot, is wát je koopt. Een artikel over de welke groente nu in het seizoen zijn, die je kunt gebruiken in de zorg, maar ook thuis!

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

Onze recepten

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?