Groente

In ons abonnement...

Heb je onze andere ideeënkaarten eigenlijk als eens bekeken?

De hele dag kleur met groente!

250 gram groente is best een hele berg als je die in een keer dient op te eten. Daarbij is ook nog het advies om verschillende groente te eten, dat is op het menu vaak weer een gedoe . Maak het behapbaar voor de bewoners en jezelf door de groente aan te bieden gedurende de hele dag. Groenten zijn gezond doordat ze vitamines, mineralen en vezels leveren en weinig calorieën. Daarnaast geven ze ook nog kleur aan een bord!

Zeven keer inspiratie om meer groenten te eten

1. Ga na wat je lekker vindt

Zet je gedachte dus al op groen voor groente. Maak één lijst met wat de bewoner lekker vindt en één lijst met wat oké is.
Probeer langzaamaan andere groente toe te voegen, kies voor een andere bereidingswijze dan je gewend bent of zoek een avontuurlijk recept uit. Zo kan je de lijst van groenten die lekker zijn, verlengen.

2. Denk in porties van 50 gram

Maak het behapbaar. Als men gemiddeld 125 gram groente op een dag eet, is een tussenportie groente van 50 gram dus al bijna een derde. 50 gram groente is bijvoorbeeld een bospeen, vijf mini tomaatjes, of een halve paprika in reepjes,

3. Verstop groenten in je gerecht

Dit klinkt misschien een beetje kinderachtig. Maar met een verrassingseffect krijg je wellicht toch de smaak te pakken. Zo kan je in brownies prima courgette of bietjes kwijt. Ja echt, zie bijvoorbeeld dit recept met brownies met bietjes. Zo is er ook ontbijtcake met wortel. Maar kleine andere beetjes helpen ook. Twee extra wortels door de pastasaus of andijvie stamppot met zoete aardappel, telt ook als groente.

4. Maak het zo lekker mogelijk

Als we net zo veel aandacht besteden aan de bereiding, het kruiden of het budget van groente als vlees, dan wordt het ineens echt heel lekker. Biefstuk bak je in roomboter, met champignons en een lekkere saus erbij. Aan een slavink wordt ook meer tijd besteed dan aan boontjes. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje… saai.
Gebruik kruiden, voeg een sausje toe, doe er een krokante laagje van noten op, marineer een wortel zoals bij de wortel dog, pof of grill de groenten op verschillende manieren in de oven. Denk aan bereidingstechnieken van vlees en pas die eens toe op groente.

5. Gebruik een groentebasis, vervang of voeg iets toe

Wrap van paprika, zit toch groenten in. Zo is de bloemkoolpizzabodem op steeds meer plekken te vinden en dat deze niet zo krokant wordt is voor de bewoners alleen maar fijn. In plaats van lasagne-pasta-vellen kan je courgette-stroken maken met de kaasschaaf en die er tussenleggen. Een toastje met kruidenroomkaas kan vervangen worden door een plakje komkommer. Soms vind je onder het kopje Vegan leuke producten die net een beetje extra groente leveren.

6. Maak eens soep

Iedere dag bij de lunch een kopje soep van 100 ml is al een gemakkelijker manier om een aanzienlijk deel groente binnen te krijgen. Komt de soep kant-en-klaar binnen, voeg dan verse of diepvries-soepgroente toe. Wellicht komt er een pureersoep die je met een paar handelingen klaar hebt. Of maak helemaal zelf een soep op basis van groente. Lees onze soep-inspiratie-poster nog even terug.

7. Houd jezelf aan de regel altijd 2 kleuren groenten op het bord

Dus boontjes en wortel, maak een andijviestamppot met mais, doe rode kool met bietjes (tja dat is dan dezelfde kleur maar wel doel gehaald) Zo trakteer je de ogen, de smaakpapillen en voed je het lichaam meer.

Enkele recepten van Keukentijgers gericht op groente overdag

Recente keukentips

 • Optoppen met zaden en pitten

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

 • Budgetvriendelijk boodschappen doen

  The Right Meal, Suzanne Vonk

  Het nieuwe jaar met goede voornemens is begonnen! Hoe kun je budgetvriendelijk en gezonder eten in een verpleeghuis of andere zorgorganisatie?

 • Creatief bewegen

  We weten allemaal wel dat beweging positieve effecten heeft op onze gezondheid, ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

Onze recepten

warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Pindakaaskoekje zonder suiker

Nu je de fast-pindakaaskoek-versie onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met minder suiker en meer havermout. Hoe ver kan je gaan bij jezelf en de bewoner?

Fast-pindakaaskoekje

Binnen 15 minuten een glutenvrij en lactosevrij koekje uit de oven. Op basis van 3 ingrediënten die je vast in huis hebt. Beetje flauw doe er dan een lik sambal bij.

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

× Hoe kan ik je helpen?