Groente

In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk als eens bekeken?

De hele dag kleur met groente!

250 gram groente is best een hele berg als je die in een keer dient op te eten. Daarbij is ook nog het advies om verschillende groente te eten, dat is op het menu vaak weer een gedoe . Maak het behapbaar voor de bewoners en jezelf door de groente aan te bieden gedurende de hele dag. Groenten zijn gezond doordat ze vitamines, mineralen en vezels leveren en weinig calorieën. Daarnaast geven ze ook nog kleur aan een bord!

Zeven keer inspiratie om meer groenten te eten

1. Ga na wat je lekker vindt

Zet je gedachte dus al op groen voor groente. Maak één lijst met wat de bewoner lekker vindt en één lijst met wat oké is. Probeer langzaamaan andere groente toe te voegen, kies voor een andere bereidingswijze dan je gewend bent of zoek een avontuurlijk recept uit. Zo kan je de lijst van groenten die lekker zijn, verlengen.

2. Denk in porties van 50 gram

Maak het behapbaar. Als men gemiddeld 125 gram groente op een dag eet, is een tussenportie groente van 50 gram dus al bijna een derde. 50 gram groente is bijvoorbeeld een bospeen, vijf mini tomaatjes, of een halve paprika in reepjes,

3. Verstop groenten in je gerecht

Dit klinkt misschien een beetje kinderachtig. Maar met een verrassingseffect krijg je wellicht toch de smaak te pakken. Zo kan je in brownies prima courgette of bietjes kwijt. Ja echt, zie bijvoorbeeld dit recept met brownies met bietjes. Zo is er ook ontbijtcake met wortel. Maar kleine andere beetjes helpen ook. Twee extra wortels door de pastasaus of andijvie stamppot met zoete aardappel, telt ook als groente.

4. Maak het zo lekker mogelijk

Als we net zo veel aandacht besteden aan de bereiding, het kruiden of het budget van groente als vlees, dan wordt het ineens echt heel lekker. Biefstuk bak je in roomboter, met champignons en een lekkere saus erbij. Aan een slavink wordt ook meer tijd besteed dan aan boontjes. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje… saai. Gebruik kruiden, voeg een sausje toe, doe er een krokante laagje van noten op, marineer een wortel zoals bij de wortel dog, pof of grill de groenten op verschillende manieren in de oven. Denk aan bereidingstechnieken van vlees en pas die eens toe op groente.

5. Gebruik een groentebasis, vervang of voeg iets toe

Wrap van paprika, zit toch groenten in. Zo is de bloemkoolpizzabodem op steeds meer plekken te vinden en dat deze niet zo krokant wordt is voor de bewoners alleen maar fijn. In plaats van lasagne-pasta-vellen kan je courgette-stroken maken met de kaasschaaf en die er tussenleggen. Een toastje met kruidenroomkaas kan vervangen worden door een plakje komkommer. Soms vind je onder het kopje Vegan leuke producten die net een beetje extra groente leveren.

6. Maak eens soep

Iedere dag bij de lunch een kopje soep van 100 ml is al een gemakkelijker manier om een aanzienlijk deel groente binnen te krijgen. Komt de soep kant-en-klaar binnen, voeg dan verse of diepvries-soepgroente toe. Wellicht komt er een pureersoep die je met een paar handelingen klaar hebt. Of maak helemaal zelf een soep op basis van groente. Lees onze soep-inspiratie-poster nog even terug.

7. Houd jezelf aan de regel altijd 2 kleuren groenten op het bord

Dus boontjes en wortel, maak een andijviestamppot met mais, doe rode kool met bietjes (tja dat is dan dezelfde kleur maar wel doel gehaald) Zo trakteer je de ogen, de smaakpapillen en voed je het lichaam meer. Enkele recepten van Keukentijgers gericht op groente overdag

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp