Dementie en Eten & Drinken

De mens is op zijn mooist als hij lacht. En juist de maaltijd is een moment waarbij mensen elkaar ontmoeten, praten en lachen. Door verschillende redenen verliest iemand met dementie de zin om te eten of te drinken, dit kan het hele geluksmomentje verpesten en de eetlust wegnemen. Veel Keukentijger-lezers werken in een huis waar bewoners een vorm van dementie hebben. Hierbij tips voor die groep. Werk jij met anderen? Lees het dan ook, je ziet vast even goed een leuke tip!

De cijfers

Volgens Alzheimer Nederland zijn er op dit moment 290.000 mensen met dementie in Nederland. In dit artikel willen we wat meer over het gedrag en de mogelijke reacties vertellen. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie zal toenemen. Wetenschappers denken dat in 10 tot 20% van de gevallen het voorkomen had kunnen worden door de leefstijl.

Top10 (beïnvloedbare) risico’s

  1. Hoge bloeddruk
  2. Overgewicht
  3. Alcohol
  4. Suikerziekte
  5. Roken
  6. Verhoogd cholesterol
  7. Ongezonde voeding
  8. Weinig beweging
  9. Weinig nieuwe dingen leren (tijdens het leven weinig uitdagingen in werk, hobby, sociale activiteiten en opleiding)
  10. Weinig sociale contacten

Gedrag door ziekte

Zoals je zelf ook wel weet, is er niet één duidelijke verandering van gedrag door de ziekte. De ene persoon gaat hallucineren. De andere wordt angstig. Weer een ander wordt boos. Kijk dus altijd wat er bij jouw bewoners past, omdat er dus ook niet één oplossing bestaat. Het is niet de persoon die de opmerking maakt, maar het is de ziekte. ‘Meneer Jansen’ is dus niet een boze man, maar ‘door de ziekte reageert meneer Jansen bozer’. Je weet tenslotte niet hoe hij was toen hij nog geen geheugenproblemen had.

Geef de krant als gewoonte

Weet je dat een bewoner het fijn vindt om de krant te lezen omdat dat een gewoonte is? Leg hem dan klaar. Een beeld blijft meestal beter hangen dan de tekst, dus zo kan iemand zelf de krant naar zich toe schuiven of er naar wijzen.

Neem niet alles uit handen

Probeer altijd om mensen uit te dagen of laat hen iets proberen. Zo geef je hen regie en stimuleer je het brein.

Blijf gelijkwaardig

Wat gisteren nog lukte, lukt vandaag misschien niet. Ga op gelijk niveau van de bewoner zitten, pak haar of zijn hand vast en vertel wat er gaat gebeuren. Het hoeft maar heel kort te zijn, maar zo bied je diegene weer wat rust en veiligheid. Doe dit met een zachte stem, maar ga niet betuttelen.

Maak een successendagboekje

Merk je dat het een bepaalde dag heel goed ging? Schrijf dan op wat jij deed of hoe de dag er voor de bewoners uit heeft gezien. Dit kun je in een boekje opschrijven of als notitie op je telefoon. Zo kun je wellicht een patroon ontdekken en daarmee het voor jou, de bewoners en je collega’s fijner maken.

Laat mensen spiegelen

Soms weten mensen niet zo goed meer hoe ze moeten eten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Probeer altijd om mensen samen aan tafel te laten zitten. Als je iemand anders ziet happen, weet je zelf ook soms weer hoe het moet.

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp