Dementie en Eten & Drinken
De mens is op zijn mooist als hij lacht. En juist de maaltijd is een moment waarbij mensen elkaar ontmoeten, praten en lachen. Door verschillende redenen verliest iemand met dementie de zin om te eten of te drinken, dit kan het hele geluksmomentje verpesten en de eetlust wegnemen. Veel Keukentijger-lezers werken in een huis waar bewoners een vorm van dementie hebben. Hierbij tips voor die groep. Werk jij met anderen? Lees het dan ook, je ziet vast even goed een leuke tip!
De cijfers
Volgens Alzheimer Nederland zijn er op dit moment 290.000 mensen met dementie in Nederland. In dit artikel willen we wat meer over het gedrag en de mogelijke reacties vertellen. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie zal toenemen. Wetenschappers denken dat in 10 tot 20% van de gevallen het voorkomen had kunnen worden door de leefstijl.
Top10 (beïnvloedbare) risico’s
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Alcohol
- Suikerziekte
- Roken
- Verhoogd cholesterol
- Ongezonde voeding
- Weinig beweging
- Weinig nieuwe dingen leren (tijdens het leven weinig uitdagingen in werk, hobby, sociale activiteiten en opleiding)
- Weinig sociale contacten
Gedrag door ziekte
Zoals je zelf ook wel weet, is er niet één duidelijke verandering van gedrag door de ziekte. De ene persoon gaat hallucineren. De andere wordt angstig. Weer een ander wordt boos. Kijk dus altijd wat er bij jouw bewoners past, omdat er dus ook niet één oplossing bestaat. Het is niet de persoon die de opmerking maakt, maar het is de ziekte. ‘Meneer Jansen’ is dus niet een boze man, maar ‘door de ziekte reageert meneer Jansen bozer’. Je weet tenslotte niet hoe hij was toen hij nog geen geheugenproblemen had.
Geef de krant als gewoonte
Weet je dat een bewoner het fijn vindt om de krant te lezen omdat dat een gewoonte is? Leg hem dan klaar. Een beeld blijft meestal beter hangen dan de tekst, dus zo kan iemand zelf de krant naar zich toe schuiven of er naar wijzen.
Neem niet alles uit handen
Probeer altijd om mensen uit te dagen of laat hen iets proberen. Zo geef je hen regie en stimuleer je het brein.
Blijf gelijkwaardig
Wat gisteren nog lukte, lukt vandaag misschien niet. Ga op gelijk niveau van de bewoner zitten, pak haar of zijn hand vast en vertel wat er gaat gebeuren. Het hoeft maar heel kort te zijn, maar zo bied je diegene weer wat rust en veiligheid. Doe dit met een zachte stem, maar ga niet betuttelen.
Maak een successendagboekje
Merk je dat het een bepaalde dag heel goed ging? Schrijf dan op wat jij deed of hoe de dag er voor de bewoners uit heeft gezien. Dit kun je in een boekje opschrijven of als notitie op je telefoon. Zo kun je wellicht een patroon ontdekken en daarmee het voor jou, de bewoners en je collega’s fijner maken.
Laat mensen spiegelen
Soms weten mensen niet zo goed meer hoe ze moeten eten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Probeer altijd om mensen samen aan tafel te laten zitten. Als je iemand anders ziet happen, weet je zelf ook soms weer hoe het moet.