Diverzio – De volgende stap naar duurzaamheid

Op maandag 7 november 2022 vond de werksessie ‘Koersbepaling in duurzaamheid’ van Diverzio plaats. Ambitieuze zorgorganisaties deelden hun voortgang, wat hun volgende stappen zijn en waar ze tegen aanliepen bij de verduurzaming. Het versterkende netwerk pakt samen pijnpunten op, zorgorganisaties worden aan elkaar gekoppeld, er worden subsidieaanvragen gedaan en de kennis vanuit de wetenschap wordt erbij betrokken. Keukentijgers mocht deze sessie mede organiseren. Een recap als je er niet bij was en nog wilt aanhaken in dit innovatieve programma!

Universiteit Utrecht

Precilla Jeurink van Universiteit Utrecht trapte het event af. Ze deelde een model over gezondheid, dat overeenkomsten heeft met de Schijf van Vijf aangevuld met elementen zoals voldoende slapen, samen eten en de sfeer waarin iemand eet. Ook hoef je niet terug te veren naar een moment dat je 30 was qua gezondheid, maar laat mensen positieve gezondheid ervaren met beperkingen.

Local2Local en Diverzio

Mark Frederiks van Local2Local sprak over het talent wat er in de groep is. Vervul de ambities samen om sneller en verder te komen. Zsuzsan Proos van Diverzio benoemde de stappen die in de zorg gezet worden en moeten worden gericht op duurzaamheid. Ze nam ons mee in de doelen van ToekomstProef, waar Diverzio ook partner van is. Van minder afval tot lokaler inkopen, de uiteenlopende stappen in duurzaamheid kwamen aan bod.

Koplopers

Marco Wisse van Vivium, Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek en Thess Overwater van IJsselheem spraken over hun route naar verduurzaming. Van een Green Team met collega’s uit de hele organisatie die intrinsiek gemotiveerd zijn om met duurzaamheid aan de slag te gaan tot het vertrouwen om mensen die expertise hebben, weer zelf écht de vrijheid te geven om te beslissen. Ook kwam lokaal inkopen naar voren, waarbij één zorgorganisatie al veel groente bij de boer inkocht. Belemmeringen zoals tóch je groente laten snijden, zijn door hen al opgelost.

Creëer draagvlak

In ronde tafels werd het thema en de belemmeringen verdiept. Doordat het systeem van invloed is op de aanpak, ontstond deze volgorde:

  • Zie het systeem
  • Ontdek waar je het verschil kan maken
  • Creëer draagvlak
  • Laat de vraag toenemen naar bijvoorbeeld lokale producten
  • Zie dat de prijs daalt (doordat de vraag toeneemt)
  • Ervaar dat leveranciers meer willen meewerken (doordat de vraag toeneemt)
  • Zie het nieuwe systeem!

Draagvlak creëer je op allerlei manieren, maar ook door gewoon zaken te doen! Zo was het mooi om te zien dat er een zorgorganisatie al verse melk uit de regio had. Doordat je de flessen ziet staan in de koelkast, worden medewerkers en familieleden getriggerd wat er nog meer gedaan kan worden op dit thema.

Het programma Duurzaam rendement en impact is opgezet waarin zorgorganisaties aan elkaar gekoppeld worden, ondersteund door Diverzio. Na een quick scan en een match met een andere zorgorganisatie gaan we er voor zorgen dat de volgende stap in duurzaamheid wordt gezet! 

Ook aanhaken?

Kom op 13 december om 9 uur of op 26 januari om 13.30 uur naar Houten! Houd de website van Diverzio in de gaten om je aan te melden.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp