Diverzio – De volgende stap naar duurzaamheid

Op maandag 7 november 2022 vond de werksessie ‘Koersbepaling in duurzaamheid’ van Diverzio plaats. Ambitieuze zorgorganisaties deelden hun voortgang, wat hun volgende stappen zijn en waar ze tegen aanliepen bij de verduurzaming. Het versterkende netwerk pakt samen pijnpunten op, zorgorganisaties worden aan elkaar gekoppeld, er worden subsidieaanvragen gedaan en de kennis vanuit de wetenschap wordt erbij betrokken. Keukentijgers mocht deze sessie mede organiseren. Een recap als je er niet bij was en nog wilt aanhaken in dit innovatieve programma!

Universiteit Utrecht

Precilla Jeurink van Universiteit Utrecht trapte het event af. Ze deelde een model over gezondheid, dat overeenkomsten heeft met de Schijf van Vijf aangevuld met elementen zoals voldoende slapen, samen eten en de sfeer waarin iemand eet. Ook hoef je niet terug te veren naar een moment dat je 30 was qua gezondheid, maar laat mensen positieve gezondheid ervaren met beperkingen.

Local2Local en Diverzio

Mark Frederiks van Local2Local sprak over het talent wat er in de groep is. Vervul de ambities samen om sneller en verder te komen. Zsuzsan Proos van Diverzio benoemde de stappen die in de zorg gezet worden en moeten worden gericht op duurzaamheid. Ze nam ons mee in de doelen van ToekomstProef, waar Diverzio ook partner van is. Van minder afval tot lokaler inkopen, de uiteenlopende stappen in duurzaamheid kwamen aan bod.

Koplopers

Marco Wisse van Vivium, Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek en Thess Overwater van IJsselheem spraken over hun route naar verduurzaming. Van een Green Team met collega’s uit de hele organisatie die intrinsiek gemotiveerd zijn om met duurzaamheid aan de slag te gaan tot het vertrouwen om mensen die expertise hebben, weer zelf écht de vrijheid te geven om te beslissen. Ook kwam lokaal inkopen naar voren, waarbij één zorgorganisatie al veel groente bij de boer inkocht. Belemmeringen zoals tóch je groente laten snijden, zijn door hen al opgelost.

Creëer draagvlak

In ronde tafels werd het thema en de belemmeringen verdiept. Doordat het systeem van invloed is op de aanpak, ontstond deze volgorde:

 • Zie het systeem
 • Ontdek waar je het verschil kan maken
 • Creëer draagvlak
 • Laat de vraag toenemen naar bijvoorbeeld lokale producten
 • Zie dat de prijs daalt (doordat de vraag toeneemt)
 • Ervaar dat leveranciers meer willen meewerken (doordat de vraag toeneemt)
 • Zie het nieuwe systeem!

Draagvlak creëer je op allerlei manieren, maar ook door gewoon zaken te doen! Zo was het mooi om te zien dat er een zorgorganisatie al verse melk uit de regio had. Doordat je de flessen ziet staan in de koelkast, worden medewerkers en familieleden getriggerd wat er nog meer gedaan kan worden op dit thema.

Het programma Duurzaam rendement en impact is opgezet waarin zorgorganisaties aan elkaar gekoppeld worden, ondersteund door Diverzio. Na een quick scan en een match met een andere zorgorganisatie gaan we er voor zorgen dat de volgende stap in duurzaamheid wordt gezet! 

Ook aanhaken?

Kom op 13 december om 9 uur of op 26 januari om 13.30 uur naar Houten! Houd de website van Diverzio in de gaten om je aan te melden.

Recente keukentips

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Niet alles is appeltje eitje – geldpraat

  Elke dag lees je wel dat alles duurder wordt. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

 • Laat familie appeltaart maken

  De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg. Wie laat jij binnenkort appeltaart maken?

 • Plantaardige keuzes zijn ‘n appeltje eitje

  We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van.

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?