Diverzio – De volgende stap naar duurzaamheid

Op maandag 7 november 2022 vond de werksessie ‘Koersbepaling in duurzaamheid’ van Diverzio plaats. Ambitieuze zorgorganisaties deelden hun voortgang, wat hun volgende stappen zijn en waar ze tegen aanliepen bij de verduurzaming. Het versterkende netwerk pakt samen pijnpunten op, zorgorganisaties worden aan elkaar gekoppeld, er worden subsidieaanvragen gedaan en de kennis vanuit de wetenschap wordt erbij betrokken. Keukentijgers mocht deze sessie mede organiseren. Een recap als je er niet bij was en nog wilt aanhaken in dit innovatieve programma!

Universiteit Utrecht

Precilla Jeurink van Universiteit Utrecht trapte het event af. Ze deelde een model over gezondheid, dat overeenkomsten heeft met de Schijf van Vijf aangevuld met elementen zoals voldoende slapen, samen eten en de sfeer waarin iemand eet. Ook hoef je niet terug te veren naar een moment dat je 30 was qua gezondheid, maar laat mensen positieve gezondheid ervaren met beperkingen.

Local2Local en Diverzio

Mark Frederiks van Local2Local sprak over het talent wat er in de groep is. Vervul de ambities samen om sneller en verder te komen. Zsuzsan Proos van Diverzio benoemde de stappen die in de zorg gezet worden en moeten worden gericht op duurzaamheid. Ze nam ons mee in de doelen van ToekomstProef, waar Diverzio ook partner van is. Van minder afval tot lokaler inkopen, de uiteenlopende stappen in duurzaamheid kwamen aan bod.

Koplopers

Marco Wisse van Vivium, Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek en Thess Overwater van IJsselheem spraken over hun route naar verduurzaming. Van een Green Team met collega’s uit de hele organisatie die intrinsiek gemotiveerd zijn om met duurzaamheid aan de slag te gaan tot het vertrouwen om mensen die expertise hebben, weer zelf écht de vrijheid te geven om te beslissen. Ook kwam lokaal inkopen naar voren, waarbij één zorgorganisatie al veel groente bij de boer inkocht. Belemmeringen zoals tóch je groente laten snijden, zijn door hen al opgelost.

Creëer draagvlak

In ronde tafels werd het thema en de belemmeringen verdiept. Doordat het systeem van invloed is op de aanpak, ontstond deze volgorde:

  • Zie het systeem
  • Ontdek waar je het verschil kan maken
  • Creëer draagvlak
  • Laat de vraag toenemen naar bijvoorbeeld lokale producten
  • Zie dat de prijs daalt (doordat de vraag toeneemt)
  • Ervaar dat leveranciers meer willen meewerken (doordat de vraag toeneemt)
  • Zie het nieuwe systeem!

Draagvlak creëer je op allerlei manieren, maar ook door gewoon zaken te doen! Zo was het mooi om te zien dat er een zorgorganisatie al verse melk uit de regio had. Doordat je de flessen ziet staan in de koelkast, worden medewerkers en familieleden getriggerd wat er nog meer gedaan kan worden op dit thema.

Het programma Duurzaam rendement en impact is opgezet waarin zorgorganisaties aan elkaar gekoppeld worden, ondersteund door Diverzio. Na een quick scan en een match met een andere zorgorganisatie gaan we er voor zorgen dat de volgende stap in duurzaamheid wordt gezet! 

Ook aanhaken?

Kom op 13 december om 9 uur of op 26 januari om 13.30 uur naar Houten! Houd de website van Diverzio in de gaten om je aan te melden.

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp