Drink-Kit voor goed en gezond drinken in de zorg

Minimaal een op de vijf ouderen drinkt te weinig. Te weinig drinken leidt tot verwardheid, vermoeidheid, extra belasting voor het hart en een lage bloeddruk. Samen met Vrumona en Intrakoop/ZSIP heeft Keukentijgers de Drink-Kit ontwikkeld, die inspiratie en tools biedt voor de ouderenzorg om goed en gezond te drinken.

Enkele jaren geleden startten Vrumona en Intrakoop/ZSIP al met elkaar om een programma te maken voor de zorgorganisaties om de drinkmomenten te verbeteren. De workshop Goed & Gezond drinken is toen ontstaan. Door het land worden sinds die tijd workshops van gemiddeld 2 uur gegeven door Keukentijgers. Naast kennis en inspiratie is het voor de zorgcollega’s ook een leuk evenement om weer gezellig met elkaar aan het werk te zijn. Een mooie mix van leren en plezier maken.

De start van de Drink-Kit

Roel Venninckx van Keukentijgers ervaart dat het relevant is om niet alleen met online materialen, maar ook met fysieke materialen na de workshop de kennis vast te houden. Intrakoop/ZSIP en Vrumona waren meteen enthousiast. Zo kun je het gehele jaar door met kleine aanpassingen een van de zeven eet- of drinkmomenten op de dag iets verbeteren. Daarbij speelt vooral het ‘hoe’ een belangrijke rol.

Spelvormen

Met de Drink-Kit willen we de zorgorganisaties inspireren met activiteiten die bijdragen aan een gezonder drink-moment. Zo kwamen we gezamenlijk op 10 spellen die zorgen voor een kleine activiteit rondom en met het drink-moment.

Hier al een paar van onze favorieten:

  • Samen mocktails maken. We vertellen je er meer over hieronder.
  • Leg het fruit eerst samen met de bewoners in volgorde van de regenboog.
  • Ranja met een rietje. Welke muzieknummers ken je nog meer over drinken?

Kennis

Er zijn veel mensen met slikproblemen. Ook is het bekend dat er mensen zijn die te weinig drinken in de zorg. In de Drink-Kit vind je informatiekaarten over voedingswaarde, gezond drinken en ook specifieke kennis over mensen met slikproblemen. Alle informatie is voorzien van praktische tips. Maak er bijvoorbeeld eens gewoonte van om soms eens een glaasje water neer te zetten bij een ADL, dus iets wat je elke dag doet.

Mocktails

Naast het spel en de informatiekaarten zitten er ruim 30 productkaarten bij met inspiratie voor drinken. Dat kan variëren van groenten, fruit, smaakmakers of drankgroepen. Denk aan een strookje paprika in een glas drinken, een beetje fruit in Crystal Clear of een groentesnack voor bij het middag-drink moment. Ook vind je diverse tips hoe je mocktails kunt maken voor een feestje. En echt een evenement organiseren om met familieleden of collega’s een mocktail-wedstrijd te doen? Daar hebben we zelfs aan gedacht, de flyer voor zo’n event zit ook in de Drink-Kit.

Houten kistjes

De Drink-Kit wordt geleverd in een houten kistje gemaakt door Hout-Vast, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel aandacht en passie aan de slag zijn.

Zorgtotaal

De Drink-Kit is voor het eerst gepresenteerd tijdens Zorgtotaal in juni 2022.

En nu?

Wil je ook een Drink-Kit? Kies uit onderstaande opties wat het beste bij jou en jouw organisatie past. 

1) Workshop Goed & Gezond drinken

Nadat je een e-mail naar ons hebt gestuurd, nemen we contact met je op. We bespreken waar je exact op zoek naar bent, wat we kunnen bieden en maken zo de workshop op maat voor jou. We stemmen de datum af en komen bij je langs! Vaak is de sessie voor 10 tot 30 personen en duurt het 2 uur.
Het eerste uur staan we stil bij het belang van goed drinken, de soorten drinken die er zijn, suiker in drinken en de gerechten waarmee je er voor zorgt dat er meer wordt gedronken.
Het tweede deel gaan we zelf aan de slag, mocktails maken met elkaar!
Achteraf laten we de Drink-Kit bij je achter, zodat je dit bij deze of een andere afdeling vaker kunt doen.

2) Train-de-trainer Sessie Goed en gezond drinken

Bel of mail met ons om je interesse te tonen. Vervolgens maken we een afspraak met jou, waar je ook nog een of twee collega’s bij kunt vragen. De trainer komt naar jouw locatie om je te inspireren om de training te geven, uit te leggen en het op te volgen samen.
Wij nemen een de Drink-Kit mee gevuld met ingrediënten, inspiratiekaarten en informatie over voedingswaarde.
Een van ons vertelt dan enthousiast hoe je Goed & Gezond drinken met kleine aanpassingen kunt toepassen op je locatie(s).
Zo kan je op eigen gelegenheid met Goed en Gezond drinken voor de bewoners en het team op je locatie aan de slag kan gaan.
We coachen je om binnen een maand een Drink-event met je team te organiseren en zo goed en gezond drinken door te laten dringen in je organisatie. In de maand juli krijg je het online abonnement van Keukentijgers van 3 maanden cadeau, zodat je ook na het drink event, naast de inspiratie in de kit, ook online ideeën krijgt om het te laten leven.

Vind je het leuk om de workshop Goed en Gezond drinken in de plannen voor jouw locatie? Wil je graag een ‘train-de-trainer-sessie’ hebben waarna je de workshop zelf gaat verzorgen een of meerdere keren in je organisatie? Neem contact op via info@keukentijgers.com of 023-2052284.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?