Duurzaam in de zorg

In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen als gastvrouw?

Duurzaamheid

Je hoort dit begrip vast vaak, maar waar hebben we het eigenlijk over? Wij bedoelen hier milieuvriendelijk mee. In het kader van eten in de zorg gaat het erom dat je stilstaat bij het produceren, vervoeren, verpakken en bewaren van eten.

Verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)

Het is goed dat er koolstofdioxide in de lucht hangt. Dit zorgt voor een dekentje om de aardbol heen waardoor het er gemiddeld +15 graden is in plaats van -18 en o.a. planten hier goed kunnen groeien. Door onze huidige manier van leven wordt het dekentje om de aarde veel te dik. We krijgen daardoor het broeikaseffect wat de aarde opwarmt. Als iedereen betere keuzes maakt, kan de CO2 uitstoot positief beïnvloed worden.

Ongeveer ⅓ van onze klimaatbelasting komt door het eten wat we eten, volgens het Voedingscentrum. De helft daarvan komt door het eten van vlees en zuivel. Dit grote probleem ligt bij alle consumenten, overheden en organisaties. Daarom is het belangrijk dat we dit ook meenemen in de zorg! 

Kleinere porties vlees

De afgelopen jaren zijn we gewend om elke dag vlees te eten. Ook de bewoners in de verpleeghuizen zijn dit vaak gewend. Toch kan het niet meer. Stap één is om het te minderen. De spekjes bij de boerenkool kunnen dan blijven, maar zijn dan één schepje per persoon. De gehaktbal kan iets kleiner gemaakt worden.

Flexitarisch

De gehaktbal wordt al gemixt met beschuit waardoor er meer ‘massa’ is wat niet geheel vlees is. Ook kun je kleine stukjes champignons of bonen verwerken in vlees waardoor je toch de smaak van vlees hebt, maar wat meer van andere producten toevoegt. Een flexitarische schnitzel heeft bijvoorbeeld minder vlees, waardoor het minder slecht is voor het milieu, maar de bewoner toch een herkenbaar stukje vlees heeft.

Hollandse dag

Hollandse aardbeien, asperges, appels, paprika’s, tomaten, aardappelen, vlees. Wat een lekkers komt er toch uit eigen land! Kijk of je een Hollandse dag in kunt zetten elke week. De bananen, pasta, noorse zalm en mango sla je over.

Eet met de seizoenen

Aardbeien in januari? Dat kan natuurlijk niet uit Nederland komen. Probeer zulke producten dan ook niet te kopen in de maand. Het is juist leuk om met de seizoenen mee te eten. Houd hier rekening mee in je menucyclus. Wanneer zie je ook al weer welk product? Bekijk de lijst van het Voedingscentrum wat in welke periode gegeten kan worden van Nederlandse bodem. 

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?