Duurzaam in de zorg

In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen als gastvrouw?

Duurzaamheid

Je hoort dit begrip vast vaak, maar waar hebben we het eigenlijk over? Wij bedoelen hier milieuvriendelijk mee. In het kader van eten in de zorg gaat het erom dat je stilstaat bij het produceren, vervoeren, verpakken en bewaren van eten.

Verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)

Het is goed dat er koolstofdioxide in de lucht hangt. Dit zorgt voor een dekentje om de aardbol heen waardoor het er gemiddeld +15 graden is in plaats van -18 en o.a. planten hier goed kunnen groeien. Door onze huidige manier van leven wordt het dekentje om de aarde veel te dik. We krijgen daardoor het broeikaseffect wat de aarde opwarmt. Als iedereen betere keuzes maakt, kan de CO2 uitstoot positief beïnvloed worden.

Ongeveer ⅓ van onze klimaatbelasting komt door het eten wat we eten, volgens het Voedingscentrum. De helft daarvan komt door het eten van vlees en zuivel. Dit grote probleem ligt bij alle consumenten, overheden en organisaties. Daarom is het belangrijk dat we dit ook meenemen in de zorg! 

Kleinere porties vlees

De afgelopen jaren zijn we gewend om elke dag vlees te eten. Ook de bewoners in de verpleeghuizen zijn dit vaak gewend. Toch kan het niet meer. Stap één is om het te minderen. De spekjes bij de boerenkool kunnen dan blijven, maar zijn dan één schepje per persoon. De gehaktbal kan iets kleiner gemaakt worden.

Flexitarisch

De gehaktbal wordt al gemixt met beschuit waardoor er meer ‘massa’ is wat niet geheel vlees is. Ook kun je kleine stukjes champignons of bonen verwerken in vlees waardoor je toch de smaak van vlees hebt, maar wat meer van andere producten toevoegt. Een flexitarische schnitzel heeft bijvoorbeeld minder vlees, waardoor het minder slecht is voor het milieu, maar de bewoner toch een herkenbaar stukje vlees heeft.

Hollandse dag

Hollandse aardbeien, asperges, appels, paprika’s, tomaten, aardappelen, vlees. Wat een lekkers komt er toch uit eigen land! Kijk of je een Hollandse dag in kunt zetten elke week. De bananen, pasta, noorse zalm en mango sla je over.

Eet met de seizoenen

Aardbeien in januari? Dat kan natuurlijk niet uit Nederland komen. Probeer zulke producten dan ook niet te kopen in de maand. Het is juist leuk om met de seizoenen mee te eten. Houd hier rekening mee in je menucyclus. Wanneer zie je ook al weer welk product? Bekijk de lijst van het Voedingscentrum wat in welke periode gegeten kan worden van Nederlandse bodem. 

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?