Duurzaam in de zorg

In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen in je werk?

Duurzaamheid

Je hoort dit begrip vast vaak, maar waar hebben we het eigenlijk over? Wij bedoelen hier milieuvriendelijk mee. In het kader van eten in de zorg gaat het erom dat je stilstaat bij het produceren, vervoeren, verpakken en bewaren van eten.

Verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)

Het is goed dat er koolstofdioxide in de lucht hangt. Dit zorgt voor een dekentje om de aardbol heen waardoor het er gemiddeld +15 graden is in plaats van -18 en o.a. planten hier goed kunnen groeien. Door onze huidige manier van leven wordt het dekentje om de aarde veel te dik. We krijgen daardoor het broeikaseffect wat de aarde opwarmt. Als iedereen betere keuzes maakt, kan de CO2 uitstoot positief beïnvloed worden.

Ongeveer ⅓ van onze klimaatbelasting komt door het eten wat we eten, volgens het Voedingscentrum. De helft daarvan komt door het eten van vlees en zuivel. Dit grote probleem ligt bij alle consumenten, overheden en organisaties. Daarom is het belangrijk dat we dit ook meenemen in de zorg! 

Kleinere porties vlees

De afgelopen jaren zijn we gewend om elke dag vlees te eten. Ook de bewoners in de verpleeghuizen zijn dit vaak gewend. Toch kan het niet meer. Stap één is om het te minderen. De spekjes bij de boerenkool kunnen dan blijven, maar zijn dan één schepje per persoon. De gehaktbal kan iets kleiner gemaakt worden.

Flexitarisch

De gehaktbal wordt al gemixt met beschuit waardoor er meer ‘massa’ is wat niet geheel vlees is. Ook kun je kleine stukjes champignons of bonen verwerken in vlees waardoor je toch de smaak van vlees hebt, maar wat meer van andere producten toevoegt. Een flexitarische schnitzel heeft bijvoorbeeld minder vlees, waardoor het minder slecht is voor het milieu, maar de bewoner toch een herkenbaar stukje vlees heeft.

Hollandse dag

Hollandse aardbeien, asperges, appels, paprika’s, tomaten, aardappelen, vlees. Wat een lekkers komt er toch uit eigen land! Kijk of je een Hollandse dag in kunt zetten elke week. De bananen, pasta, noorse zalm en mango sla je over.

Eet met de seizoenen

Aardbeien in januari? Dat kan natuurlijk niet uit Nederland komen. Probeer zulke producten dan ook niet te kopen in de maand. Het is juist leuk om met de seizoenen mee te eten. Houd hier rekening mee in je menucyclus. Wanneer zie je ook al weer welk product? Bekijk de lijst van het Voedingscentrum wat in welke periode gegeten kan worden van Nederlandse bodem. 

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp