Een goed begin…

Een goed begin is het halve werk!

De maand staat in het teken van ‘appeltje-eitje’. Daarmee willen we je helpen om soms voor plantaardige keuzes te gaan in plaats van dierlijke. Ook willen we je helpen hoe je het werk van jou en je collega’s gemakkelijker kunt maken. Voor vandaag staat op de planning hoe voorbereiding daarbij kan helpen!

Laat de collega’s van de nacht de tafel dekken

De collega’s die in de ochtend beginnen zijn verantwoordelijk voor het ontbijtmoment. Rond 7 uur begint de dag meestal en wordt er aandacht aan de bewoners en het ontbijtmoment gegeven.
Als je voor die tijd geen bewoners hebt om voor te zorgen, kun je in een paar minuten de 10 borden, bestek, zoet beleg, bekers en brood neerzetten. In de ochtend scheelt dit een boel gedoe en is voor de ochtendcollega’s leuker om te starten!

Kijk vooruit

Probeer in jouw dienst na te denken wat er moet gebeuren in de volgende momenten van de dag. Is er nog genoeg koffie? Staan er genoeg lunchproducten? We weten dat je het druk hebt, maar als jij de cyclus doorbreekt, krijg je het zeker ook een keer terug! Zo lopen jullie altijd net één stap voor. Stop jij om 16 uur? Leg dan alvast een snijplank neer, leg de aardappelen en andere ongekoelde producten alvast op het aanrecht die gegeten worden en de collega kan sneller aan de slag! Overigens, aardappelen kun je natuurlijk alvast schillen en onder water zetten, zodat dat zelfs ook al gedaan is.

Gebruik de binnenkant van een keukenkastje

Restjes over? Aanpassingen in het menu? Van apps tot portalen, we zien het allemaal voorbij komen. Toch is een fysieke lijst aan de binnenkant van de kast soms de snelste manier om iets te communiceren. Vertel daar wat er gekookt kan worden de volgende dag, wat jij alvast hebt gedaan of wat er nog moet gebeuren. Niets te vertellen? Dan kan het ook een vrolijke quote zijn. Hang een A5 kladblokje op, zodat je altijd wat er af kunt scheuren en het volgende opgeschreven kan worden.

Zie patronen

Wordt er elke dag jus gemaakt? Maak dan op maandag een liter jus en vries het in in ijsblokzakjes. Zo kunnen je collega’s het uitdrukken als ijsblokje en is het met de juiste verhouding. Ook is één ijsblokje één portie.
Welke andere patronen zie jij? Hoe kun je er voor zorgen dat dat niet aldoor weer opnieuw wordt geregeld, maar kun je dit sneller doen?

Leer een goed tussendoortje uit je hoofd

Iedereen in het team werkt een paar dagen per week. In de visie van de zorgorganisaties waar wij voor werken, wordt veel aandacht besteed aan lekkere en goede tussendoors over de dag heen. Iets met noten, een groentedip, een fruitsalade of een snelle bananencake. In de hectiek lukt dit toch vaak niet. Stel dat iedereen één tussendoortje uit het hoofd leert. Wanneer jij en je collega’s dit twee maanden elke week serveert heb je spontaan toch een gevarieerd assortiment. Na die twee maanden kun je wisselen naar een volgende tussendoor. Na een jaar heb je zes keer lekkers wat je in een handomdraai kunt neerzetten. Ook gemakkelijk voor thuis trouwens.

Welke voorbereiding kan jij doen voor je collega of voor je eigen dienst om zo de dag meer een Appeltje-Eitje te maken? Deel je ideeën voor je zorgcollega’s via #keukentijgers.

Onze laatste inspiratie & tips

  • Zorg & Food 2024 zit er op!

    Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

  • Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

    We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

  • Laat je horen

    Laat jij jezelf goed horen, om de zorg beter te maken én om jezelf te laten zien in de organisatie?

  • 7 simpele tips voor klachten!

    Hoe ga jij om met klachten van de bewoners? Gasttijger Wouter Verkerk heeft 7 tips voor je!

  • ‘Creatiespiraal’: Geloven #3

    Header creatiespiraal

    Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

  • Inspiratiekaart ‘Muffin’

    Een mooi gerecht waar je elke voedingswaarde in kwijt kan. Een kopje bij de lunch zorgt al voor extra voedingswaarde.

Onze recepten

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

× Whatsapp