Eten bewoners zich gelukkig?

Eigenlijk alle zorgorganisaties waar we mee werken, vertellen dat ze meer bezig willen zijn met goed eten & drinken, maar daarbij ook moeite hebben om te bepalen wat wél kan en mag. ‘Als je weet dat iemand niet zo lang meer leeft en altijd weinig groente at, waarom zouden we groente nog stimuleren de laatste maanden.’ En zo is het ook. Vitamine G (genieten) is super belangrijk. Toch geven we even een crash course over hoe je je gelukkig eet.

Dopamine

Wellicht is dopamine een woord die je weleens hebt gehoord. Maar misschien is het totaal nieuw voor je. Als je shopt en daar heel gelukkig van wordt, komt dopamine zeker goed los bij je.
Dopamine is een neurotransmitter, een stofje die dus hoort bij je hersenen. Het is ook wel bekend als het gelukshormoon. Iets waar je veel zin in hebt, of dat nu shoppen is of chocolade, zorgt er voor dat je lijf dit aanmaakt. Als iets je onmiddellijk genot geeft, werkt het ’t sterkste. Je ervaart een golf van geluk. De hersenen zijn niet zo goed in lange termijn.

Koekje bij de koffie

Bij de koffie zijn we gewend om een koekje te nemen. Heb jij dat ook? Of herken je dat bij de bewoners? Je lichaam maakt al dopamine aan als je koffie neemt, omdat het zich al gelukkig maakt voor het koekje wat er bij hoort. Dopamine is dan ook familie van de amfetamine, wat je vindt in drugs.
Dikke tegenvaller als je daar een paar druifjes bij serveert dus. Bij die koffie hoort dus simpelweg een koekje. De gewoonte kun je doorbreken door voor thee te gaan soms, een gezellig ritueel toe te voegen waar bijvoorbeeld fruit bij hoort (een spelletje met fruit raden bijvoorbeeld) of om op een andere plek koffie te gaan drinken. Zo kan het zijn dat je nu in de zomer in de tuin gaat zitten.
Bij ongezouten mening proberen we je bewust te maken van zout. Wat zijn momenten wanneer je nu voor zoute producten kiest? Bijvoorbeeld chips op de bank of blokjes oude kaas of vleeswaar? Bedenk hoe je daar het ritueel kunt veranderen/toevoegen, op een andere plek kunt gaan zitten of een ander drankje daarbij kunt serveren.

Eten dat gelukkig maakt

De wetenschap laat zien dat we ons écht gelukkiger kunnen eten van chocolade. Maar er is nog hoop. Er is een artikel dat ons vertelt, dat er meer is dan chocolade: Als je goed ontbijt, 8 momenten op de dag iets (kleins) pakt om te eten of groenten & fruit eten, kunnen ook leiden tot meer geluk (Lesani e.a., 2016).
En dat is ook niet zo gek. De producten die er voor zorgen dat onze hersenen dopamine afgeven, zijn vaak maar kortdurend een hit. Tijdens het eten voelt het goed, maar daarna stort je weer in. Groente en fruit of een goed ontbijt, kunnen er voor zorgen dat mensen zich langer gelukkig voelen. En uiteindelijk ook nog wakker bij het avondeten zitten, is misschien wel van meer belang.

Peak-end rule

Weet je nog wat we beschreven bij de peak-end rule? Daar bespraken we dat mensen op een dag vooral het laatste moment en één hoogtepunt onthouden. Ga je met de bewoners een chocolaadje snoepen? Doe het dan na het avondeten. Ga nog even lekker genieten en laat hen dan ontspannen slapen. Heb je de peak-end rule ook gehad.

Recente keukentips

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?