Eten bewoners zich gelukkig?

Eigenlijk alle zorgorganisaties waar we mee werken, vertellen dat ze meer bezig willen zijn met goed eten & drinken, maar daarbij ook moeite hebben om te bepalen wat wél kan en mag. ‘Als je weet dat iemand niet zo lang meer leeft en altijd weinig groente at, waarom zouden we groente nog stimuleren de laatste maanden.’ En zo is het ook. Vitamine G (genieten) is super belangrijk. Toch geven we even een crash course over hoe je je gelukkig eet.

Dopamine

Wellicht is dopamine een woord die je weleens hebt gehoord. Maar misschien is het totaal nieuw voor je. Als je shopt en daar heel gelukkig van wordt, komt dopamine zeker goed los bij je.
Dopamine is een neurotransmitter, een stofje die dus hoort bij je hersenen. Het is ook wel bekend als het gelukshormoon. Iets waar je veel zin in hebt, of dat nu shoppen is of chocolade, zorgt er voor dat je lijf dit aanmaakt. Als iets je onmiddellijk genot geeft, werkt het ’t sterkste. Je ervaart een golf van geluk. De hersenen zijn niet zo goed in lange termijn.

Koekje bij de koffie

Bij de koffie zijn we gewend om een koekje te nemen. Heb jij dat ook? Of herken je dat bij de bewoners? Je lichaam maakt al dopamine aan als je koffie neemt, omdat het zich al gelukkig maakt voor het koekje wat er bij hoort. Dopamine is dan ook familie van de amfetamine, wat je vindt in drugs.
Dikke tegenvaller als je daar een paar druifjes bij serveert dus. Bij die koffie hoort dus simpelweg een koekje. De gewoonte kun je doorbreken door voor thee te gaan soms, een gezellig ritueel toe te voegen waar bijvoorbeeld fruit bij hoort (een spelletje met fruit raden bijvoorbeeld) of om op een andere plek koffie te gaan drinken. Zo kan het zijn dat je nu in de zomer in de tuin gaat zitten.
Bij ongezouten mening proberen we je bewust te maken van zout. Wat zijn momenten wanneer je nu voor zoute producten kiest? Bijvoorbeeld chips op de bank of blokjes oude kaas of vleeswaar? Bedenk hoe je daar het ritueel kunt veranderen/toevoegen, op een andere plek kunt gaan zitten of een ander drankje daarbij kunt serveren.

Eten dat gelukkig maakt

De wetenschap laat zien dat we ons écht gelukkiger kunnen eten van chocolade. Maar er is nog hoop. Er is een artikel dat ons vertelt, dat er meer is dan chocolade: Als je goed ontbijt, 8 momenten op de dag iets (kleins) pakt om te eten of groenten & fruit eten, kunnen ook leiden tot meer geluk (Lesani e.a., 2016).
En dat is ook niet zo gek. De producten die er voor zorgen dat onze hersenen dopamine afgeven, zijn vaak maar kortdurend een hit. Tijdens het eten voelt het goed, maar daarna stort je weer in. Groente en fruit of een goed ontbijt, kunnen er voor zorgen dat mensen zich langer gelukkig voelen. En uiteindelijk ook nog wakker bij het avondeten zitten, is misschien wel van meer belang.

Peak-end rule

Weet je nog wat we beschreven bij de peak-end rule? Daar bespraken we dat mensen op een dag vooral het laatste moment en één hoogtepunt onthouden. Ga je met de bewoners een chocolaadje snoepen? Doe het dan na het avondeten. Ga nog even lekker genieten en laat hen dan ontspannen slapen. Heb je de peak-end rule ook gehad.

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp