Eten bewoners zich gelukkig?

Eigenlijk alle zorgorganisaties waar we mee werken, vertellen dat ze meer bezig willen zijn met goed eten & drinken, maar daarbij ook moeite hebben om te bepalen wat wél kan en mag. ‘Als je weet dat iemand niet zo lang meer leeft en altijd weinig groente at, waarom zouden we groente nog stimuleren de laatste maanden.’ En zo is het ook. Vitamine G (genieten) is super belangrijk. Toch geven we even een crash course over hoe je je gelukkig eet.

Dopamine

Wellicht is dopamine een woord die je weleens hebt gehoord. Maar misschien is het totaal nieuw voor je. Als je shopt en daar heel gelukkig van wordt, komt dopamine zeker goed los bij je.
Dopamine is een neurotransmitter, een stofje die dus hoort bij je hersenen. Het is ook wel bekend als het gelukshormoon. Iets waar je veel zin in hebt, of dat nu shoppen is of chocolade, zorgt er voor dat je lijf dit aanmaakt. Als iets je onmiddellijk genot geeft, werkt het ’t sterkste. Je ervaart een golf van geluk. De hersenen zijn niet zo goed in lange termijn.

Koekje bij de koffie

Bij de koffie zijn we gewend om een koekje te nemen. Heb jij dat ook? Of herken je dat bij de bewoners? Je lichaam maakt al dopamine aan als je koffie neemt, omdat het zich al gelukkig maakt voor het koekje wat er bij hoort. Dopamine is dan ook familie van de amfetamine, wat je vindt in drugs.
Dikke tegenvaller als je daar een paar druifjes bij serveert dus. Bij die koffie hoort dus simpelweg een koekje. De gewoonte kun je doorbreken door voor thee te gaan soms, een gezellig ritueel toe te voegen waar bijvoorbeeld fruit bij hoort (een spelletje met fruit raden bijvoorbeeld) of om op een andere plek koffie te gaan drinken. Zo kan het zijn dat je nu in de zomer in de tuin gaat zitten.
Bij ongezouten mening proberen we je bewust te maken van zout. Wat zijn momenten wanneer je nu voor zoute producten kiest? Bijvoorbeeld chips op de bank of blokjes oude kaas of vleeswaar? Bedenk hoe je daar het ritueel kunt veranderen/toevoegen, op een andere plek kunt gaan zitten of een ander drankje daarbij kunt serveren.

Eten dat gelukkig maakt

De wetenschap laat zien dat we ons écht gelukkiger kunnen eten van chocolade. Maar er is nog hoop. Er is een artikel dat ons vertelt, dat er meer is dan chocolade: Als je goed ontbijt, 8 momenten op de dag iets (kleins) pakt om te eten of groenten & fruit eten, kunnen ook leiden tot meer geluk (Lesani e.a., 2016).
En dat is ook niet zo gek. De producten die er voor zorgen dat onze hersenen dopamine afgeven, zijn vaak maar kortdurend een hit. Tijdens het eten voelt het goed, maar daarna stort je weer in. Groente en fruit of een goed ontbijt, kunnen er voor zorgen dat mensen zich langer gelukkig voelen. En uiteindelijk ook nog wakker bij het avondeten zitten, is misschien wel van meer belang.

Peak-end rule

Weet je nog wat we beschreven bij de peak-end rule? Daar bespraken we dat mensen op een dag vooral het laatste moment en één hoogtepunt onthouden. Ga je met de bewoners een chocolaadje snoepen? Doe het dan na het avondeten. Ga nog even lekker genieten en laat hen dan ontspannen slapen. Heb je de peak-end rule ook gehad.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?