Eten bewoners zich gelukkig?

Eigenlijk alle zorgorganisaties waar we mee werken, vertellen dat ze meer bezig willen zijn met goed eten & drinken, maar daarbij ook moeite hebben om te bepalen wat wél kan en mag. ‘Als je weet dat iemand niet zo lang meer leeft en altijd weinig groente at, waarom zouden we groente nog stimuleren de laatste maanden.’ En zo is het ook. Vitamine G (genieten) is super belangrijk. Toch geven we even een crash course over hoe je je gelukkig eet.

Dopamine

Wellicht is dopamine een woord die je weleens hebt gehoord. Maar misschien is het totaal nieuw voor je. Als je shopt en daar heel gelukkig van wordt, komt dopamine zeker goed los bij je.
Dopamine is een neurotransmitter, een stofje die dus hoort bij je hersenen. Het is ook wel bekend als het gelukshormoon. Iets waar je veel zin in hebt, of dat nu shoppen is of chocolade, zorgt er voor dat je lijf dit aanmaakt. Als iets je onmiddellijk genot geeft, werkt het ’t sterkste. Je ervaart een golf van geluk. De hersenen zijn niet zo goed in lange termijn.

Koekje bij de koffie

Bij de koffie zijn we gewend om een koekje te nemen. Heb jij dat ook? Of herken je dat bij de bewoners? Je lichaam maakt al dopamine aan als je koffie neemt, omdat het zich al gelukkig maakt voor het koekje wat er bij hoort. Dopamine is dan ook familie van de amfetamine, wat je vindt in drugs.
Dikke tegenvaller als je daar een paar druifjes bij serveert dus. Bij die koffie hoort dus simpelweg een koekje. De gewoonte kun je doorbreken door voor thee te gaan soms, een gezellig ritueel toe te voegen waar bijvoorbeeld fruit bij hoort (een spelletje met fruit raden bijvoorbeeld) of om op een andere plek koffie te gaan drinken. Zo kan het zijn dat je nu in de zomer in de tuin gaat zitten.
Bij ongezouten mening proberen we je bewust te maken van zout. Wat zijn momenten wanneer je nu voor zoute producten kiest? Bijvoorbeeld chips op de bank of blokjes oude kaas of vleeswaar? Bedenk hoe je daar het ritueel kunt veranderen/toevoegen, op een andere plek kunt gaan zitten of een ander drankje daarbij kunt serveren.

Eten dat gelukkig maakt

De wetenschap laat zien dat we ons écht gelukkiger kunnen eten van chocolade. Maar er is nog hoop. Er is een artikel dat ons vertelt, dat er meer is dan chocolade: Als je goed ontbijt, 8 momenten op de dag iets (kleins) pakt om te eten of groenten & fruit eten, kunnen ook leiden tot meer geluk (Lesani e.a., 2016).
En dat is ook niet zo gek. De producten die er voor zorgen dat onze hersenen dopamine afgeven, zijn vaak maar kortdurend een hit. Tijdens het eten voelt het goed, maar daarna stort je weer in. Groente en fruit of een goed ontbijt, kunnen er voor zorgen dat mensen zich langer gelukkig voelen. En uiteindelijk ook nog wakker bij het avondeten zitten, is misschien wel van meer belang.

Peak-end rule

Weet je nog wat we beschreven bij de peak-end rule? Daar bespraken we dat mensen op een dag vooral het laatste moment en één hoogtepunt onthouden. Ga je met de bewoners een chocolaadje snoepen? Doe het dan na het avondeten. Ga nog even lekker genieten en laat hen dan ontspannen slapen. Heb je de peak-end rule ook gehad.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp