Fake it till you make it, over planten en nepplanten in de zorg

Echte planten, wat een klus. Je moet ze water geven. Ze zijn giftig. Ze gaan allemaal dood. Ze worden per ongeluk door bewoners opgegeten. Tijd om te kijken hoe je toch iets met groen kunt doen in jullie huis!

Het belang van planten

Laten we eerst even terug gaan naar de vraag waarom we ze neer zetten. Je kunt zeggen dat het er gezellig uit ziet, maar planten zijn belangrijker dan dat. We presteren beter op ons werk, we zijn minder snel ziek, we herstellen sneller als we ziek zijn en het kan ons gelukkiger maken. Een ‘ no-brainer’ dus om planten om je heen te hebben. Planten hebben positief effect.

Waarom zijn er zo weinig planten in de zorg?

Het is gewoon gedoe! Als het niet lukt, is het vervelender om dode planten te hebben, dan om geen planten te hebben. En geld betalen voor een dode plant? Tja, dan is het ineens best wel duur. Wat de reden bij jullie is? Waarschijnlijk kun je dat zelf beter invullen dan dat ik dat kan.

Oplossing: Voel je vrij om het eens te proberen met alternatieven!

1. Een muur met plantenbehang

Een niet-populaire kamer kan plots aantrekkelijk worden, als je er levensgroot natuur op een muur laat printen. Dus is er een kamer aan vernieuwing toe, overweeg of je buiten naar binnen kunt brengen. Je hebt dit wellicht niet zelf in de hand, maar overleg met je facilitair manager of je hier wat mee zou kunnen doen. Een foto uit de regio (gesponsord door de fotograaf) kan ook.

2. Naar buiten kijken

Zorg er voor dat de zitjes dichtbij een raam met uitzicht op de natuur zijn geplaatst. Mensen die in een ziekenhuis na een operatie naar buiten hebben gekeken herstellen sneller volgens onderzoek (1981).

3. Nepplanten

Bezoek een winkel zoals IKEA, Leen Bakker of een andere grote zaak waar je relatief goedkoop wat planten kunt kopen. Vraag of er budget kan zijn om dit neer te zetten en probeer het eens. Naast mijn werk bij Keukentijgers, heb ik samen met mijn man Vakantiehuis De Eikenhorst. Het staat middenin het bos. Eigenlijk is het tegen mijn principes om hier nepplanten neer te zetten, maar ook in dit huis moet het ‘hufterproof’ zijn. En dat zijn nepplanten. Ze stonden ook de laatste keer dat ik er was, nog in bloei.

4. Gratis planten uit de keuken

Zet de wortels van de bosui in een pot water en laat ze weer groeien, zo ook de onderkant van de selderij of paksoi. Doe de pitjes van de paprika in een bakje aarde, besproei deze met water en dek af met plastic folie. Prik een avocadopit aan de zijkant met prikker en laat deze zweven met zijn kont in een glas water en kijk hoe die groeit. Nog ergens een zak gedroogde bonen liggen? Plak die met nat keukenpapier tegen de zijkant van een pot en zie hoe snel deze ontspruiten.
Kijk samen met de bewoners wat er gebeurt.

Een ode aan de natuur, op naar veel mooie groene momenten in jullie huis! En lukt het niet in het echt, dan is het ‘fake it till you make it’.

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?