Familie betrekken bij de zorg

De ene bewoner krijgt heel veel bezoek. De ander heeft zelden een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we in de verschillende organisaties als richtlijnen? In de maand die draait om ‘Appeltje Eitje’, willen we erbij stil staan hoe jij het jezelf gemakkelijk kunt maken door familieleden te betrekken bij de warme maaltijd. De kennis van het ministerie van Volksgezondheid, Vilans en Nursing is bekeken om getallen en inzichten te onderbouwen.

Eenzaamheid bij ouderen

Veel mensen van 75 jaar en ouder voelen zich volgens de overheid eenzaam; wel 56% en 12% zelfs zeer eenzaam. Eerder schreven we al een artikel over geluk in de zorg. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn en familie kan daar een grote rol in spelen.

Kom in contact

Zie je een familielid bij een bewoner deze maand? Gebruik dit dan als de uitgelezen kans om iets te horen over hoe en wat meneer of mevrouw in het verleden at. Kies maar uit deze zinnen!

  • Wat leuk dat u er bent!
  • We eten vanavond … denkt u dat uw familielid dat lekker vindt?
  • At u in het verleden weleens samen?
  • Wat vond u leuk om te eten met elkaar? En waar?
  • Was hij/zij iemand die graag uitgebreid at?
  • Vindt u het leuk om mee te eten (als dat kan)?
  • Vindt u het leuk om een keer mee te helpen met het voorbereiden van de warme maaltijd?
  • Hoe ziet de ideale kerst er uit voor uw naaste?

Intake

Weet jij of er bij het intakegesprek van de bewoners iets over het eten wordt gevraagd? Vraag deze maand aan een collega of dat er staat. Vraag of je dat nog eens in kunt zien van een bewoner(s). Ook kan het zijn dat daar aan naasten is gevraagd of ze willen helpen met sommige activiteiten.

Blijf vertellen

Probeer informatie te delen met familieleden. Zo schreef Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, voor Vilans dat het vaak een misvatting is, dat er niet met iedereen gesproken kan worden volgens de wet. Zowel de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst als de privacywet schrijft niet voor dat je niet zou mogen informeren en communiceren met iedereen. Benoem bijvoorbeeld dat iemand zich fijn voelt als de familie erbij is. Dankzij de hulp van familie kun je daarnaast ook nog eens meer tijd overhouden om aan cliënten te besteden die geen groot sociaal netwerk hebben. Maar om familie bij het eetmoment te betrekken, moet je natuurlijk wel vaak met elkaar in contact komen.

En dan tijdens het bezoek!

Samen eten

Is er een gelegenheid te creëren om samen met de bewoners te eten? In deze maand richting de feestdagen wellicht een goed moment om een diner met naasten te organiseren! Uiteraard hoeft de organisatie niet alleen bij jou te liggen. Stel je idee voor aan de zorg en betrek natuurlijk een of meerdere familieleden om dit te realiseren. 

Samen koken

Een soto ayam – Indische kippensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, eieren te pellen, te helpen met de garnituren in de soep te doen en te serveren. Zo verandert een statisch bezoek in een activiteit. Neem even de tijd om te kijken bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor de familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp