Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, zoeken we eerst het tegenovergestelde uit, tijd om meer te weten over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Onderzoeken laten zien dat een op de zes mensen die stress heeft, een burn-out krijgt. Stress is heel natuurlijk. Het is ook goed. Op het moment dat er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam extra alert, je hartslag neemt toe en je kunt beter focussen. Maar ons lichaam is er wel voor gemaakt dat je dit maar tijdelijk volhoudt. Daarna moet je weer in de ontspanningsmodus.

De boog blijft te lang gespannen

Die ontspanningsmodus vinden lukt in de huidige samenleving niet zo goed meer. Er zijn in sommige organisaties veel prikkels. Er is personeelstekort. Er zijn talloze groepsapps. Er zijn meer functies die mentaal wat van je vragen dan vroeger. Bewoners zijn zieker dan vroeger en je maakt meer nare situaties mee. Redenen te over waardoor de kans bestaat dat je iets meer aan het jagen bent. In de huidige wereld gaat het tempo überhaupt wat sneller dan voorheen, waardoor we dit ook nog eens met z’n allen creëren.

Wat doet stress met je lichaam?

Je lichaam maakt ‘cortisol’ aan, dat is een stresshormoon. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan je slechter gaan slapen, prikkelbaarder zijn en het overzicht niet meer hebben. Als je emotioneel en fysiek uitgeput bent en niets meer kunt presteren, kan je een burn-out hebben, waar vaak een lange stressvolle periode aan vooraf is gegaan. Mensen die dit hebben, voelen zich echt heel vervelend.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Tijd om dus goed na te denken wanneer jij aan staat, maar vooral wanneer je uit staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. En dat heb je nodig, maar is ook nog eens waardevol voor de mensen om je heen.

Check jezelf door middel van de schijf van vijf

Esther van Fenema is psychiater en publiceerde een waardevolle mentale schijf van vijf. Kijk je mee hoe jij het doet op deze plaat? Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

 

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?