Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, zoeken we eerst het tegenovergestelde uit, tijd om meer te weten over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Onderzoeken laten zien dat een op de zes mensen die stress heeft, een burn-out krijgt. Stress is heel natuurlijk. Het is ook goed. Op het moment dat er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam extra alert, je hartslag neemt toe en je kunt beter focussen. Maar ons lichaam is er wel voor gemaakt dat je dit maar tijdelijk volhoudt. Daarna moet je weer in de ontspanningsmodus.

De boog blijft te lang gespannen

Die ontspanningsmodus vinden lukt in de huidige samenleving niet zo goed meer. Er zijn in sommige organisaties veel prikkels. Er is personeelstekort. Er zijn talloze groepsapps. Er zijn meer functies die mentaal wat van je vragen dan vroeger. Bewoners zijn zieker dan vroeger en je maakt meer nare situaties mee. Redenen te over waardoor de kans bestaat dat je iets meer aan het jagen bent. In de huidige wereld gaat het tempo überhaupt wat sneller dan voorheen, waardoor we dit ook nog eens met z’n allen creëren.

Wat doet stress met je lichaam?

Je lichaam maakt ‘cortisol’ aan, dat is een stresshormoon. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan je slechter gaan slapen, prikkelbaarder zijn en het overzicht niet meer hebben. Als je emotioneel en fysiek uitgeput bent en niets meer kunt presteren, kan je een burn-out hebben, waar vaak een lange stressvolle periode aan vooraf is gegaan. Mensen die dit hebben, voelen zich echt heel vervelend.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Tijd om dus goed na te denken wanneer jij aan staat, maar vooral wanneer je uit staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. En dat heb je nodig, maar is ook nog eens waardevol voor de mensen om je heen.

Check jezelf door middel van de schijf van vijf

Esther van Fenema is psychiater en publiceerde een waardevolle mentale schijf van vijf. Kijk je mee hoe jij het doet op deze plaat? Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

 

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp