Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, zoeken we eerst het tegenovergestelde uit, tijd om meer te weten over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Onderzoeken laten zien dat een op de zes mensen die stress heeft, een burn-out krijgt. Stress is heel natuurlijk. Het is ook goed. Op het moment dat er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam extra alert, je hartslag neemt toe en je kunt beter focussen. Maar ons lichaam is er wel voor gemaakt dat je dit maar tijdelijk volhoudt. Daarna moet je weer in de ontspanningsmodus.

De boog blijft te lang gespannen

Die ontspanningsmodus vinden lukt in de huidige samenleving niet zo goed meer. Er zijn in sommige organisaties veel prikkels. Er is personeelstekort. Er zijn talloze groepsapps. Er zijn meer functies die mentaal wat van je vragen dan vroeger. Bewoners zijn zieker dan vroeger en je maakt meer nare situaties mee. Redenen te over waardoor de kans bestaat dat je iets meer aan het jagen bent. In de huidige wereld gaat het tempo überhaupt wat sneller dan voorheen, waardoor we dit ook nog eens met z’n allen creëren.

Wat doet stress met je lichaam?

Je lichaam maakt ‘cortisol’ aan, dat is een stresshormoon. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan je slechter gaan slapen, prikkelbaarder zijn en het overzicht niet meer hebben. Als je emotioneel en fysiek uitgeput bent en niets meer kunt presteren, kan je een burn-out hebben, waar vaak een lange stressvolle periode aan vooraf is gegaan. Mensen die dit hebben, voelen zich echt heel vervelend.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Tijd om dus goed na te denken wanneer jij aan staat, maar vooral wanneer je uit staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. En dat heb je nodig, maar is ook nog eens waardevol voor de mensen om je heen.

Check jezelf door middel van de schijf van vijf

Esther van Fenema is psychiater en publiceerde een waardevolle mentale schijf van vijf. Kijk je mee hoe jij het doet op deze plaat? Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

 

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp