Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, zoeken we eerst het tegenovergestelde uit, tijd om meer te weten over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Onderzoeken laten zien dat een op de zes mensen die stress heeft, een burn-out krijgt. Stress is heel natuurlijk. Het is ook goed. Op het moment dat er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam extra alert, je hartslag neemt toe en je kunt beter focussen. Maar ons lichaam is er wel voor gemaakt dat je dit maar tijdelijk volhoudt. Daarna moet je weer in de ontspanningsmodus.

De boog blijft te lang gespannen

Die ontspanningsmodus vinden lukt in de huidige samenleving niet zo goed meer. Er zijn in sommige organisaties veel prikkels. Er is personeelstekort. Er zijn talloze groepsapps. Er zijn meer functies die mentaal wat van je vragen dan vroeger. Bewoners zijn zieker dan vroeger en je maakt meer nare situaties mee. Redenen te over waardoor de kans bestaat dat je iets meer aan het jagen bent. In de huidige wereld gaat het tempo überhaupt wat sneller dan voorheen, waardoor we dit ook nog eens met z’n allen creëren.

Wat doet stress met je lichaam?

Je lichaam maakt ‘cortisol’ aan, dat is een stresshormoon. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan je slechter gaan slapen, prikkelbaarder zijn en het overzicht niet meer hebben. Als je emotioneel en fysiek uitgeput bent en niets meer kunt presteren, kan je een burn-out hebben, waar vaak een lange stressvolle periode aan vooraf is gegaan. Mensen die dit hebben, voelen zich echt heel vervelend.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Tijd om dus goed na te denken wanneer jij aan staat, maar vooral wanneer je uit staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. En dat heb je nodig, maar is ook nog eens waardevol voor de mensen om je heen.

Check jezelf door middel van de schijf van vijf

Esther van Fenema is psychiater en publiceerde een waardevolle mentale schijf van vijf. Kijk je mee hoe jij het doet op deze plaat? Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

 

Recente keukentips

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?