Gelukkig zijn kun je leren

Wetenschappers leren ons dat ongeveer 50% van ons geluk wordt bepaald bij de geboorte, 10% door onze omgeving en maar liefst 40% door het trainen van onze hersenen. Met andere woorden: gelukkig zijn kun je leren, dus tijd om daarin te duiken! Iemand die hier alles van weet, is Nynke de Ruiter, bedenker van ‘The Happy Game’. Een bordspel dat je leert hoe je op een positieve en leuke manier je hersenen kunt trainen om gelukkig(er) te zijn.

 

Wenda Linthorst van Keukentijgers mocht een paar vragen aan Nynke stellen, om jou te kunnen inspireren. In april is ons thema ‘Blij Ei’, waarbij we naast eiwit volop aandacht besteden aan jou: de zorgprofessional. Hoe kan jij gelukkiger zijn? En kunnen we daardoor het eetmoment van de bewoners verbeteren? Om hierachter te komen grepen wij de kans om Nynke het hemd van het lijf te vragen, met beide handen aan! 

Nynke, wil je wat vertellen over je achtergrond?

“Ik verloor in de zomer van 2020 mijn baan, verbrak mijn relatie en kampte met gezondheidsproblemen. Maar tot mijn grote verbazing was ik nog steeds gelukkig, terwijl ik om mij heen steeds meer mensen ongelukkig zag worden. Na weken van lezen kwam ik er achter dat geluk voor 40% maakbaar is. Dat verklaarde ook mijn eigen geluk, omdat ik vrij bewust mijn lichaam en geest train op dankbaarheid, vergeven en positief denken. Dus besloot ik actie te ondernemen om andere mensen te helpen om gelukkiger te kunnen zijn.”

Op welk vlak kun je geluk zelf trainen?

“We zien dat het er 8 thema’s zijn waarop je geluk kunt trainen. Dankbaar & Vergeven, Creativiteit & Lachen, Affectie & Aanraken, Vrijheid & Positief denken, Gezondheid & Vrije tijd, Zingeving & Doelen stellen, Samenzijn & Verbinding en Verdriet & Tegenslag.”

Heb je gouden tips voor ons?

Ja, ik deel graag 5 tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

1. Bedenk elke dag voor het slapen gaan 5 dingen waar je dankbaar voor bent

Wanneer er drinken voor je neergezet wordt, zeg je dankjewel. Voor de maaltijd werd er traditioneel dank gezegd. Al ben je niet gelovig, dan nog mag je iedere dag dankbaar zijn dat je te eten hebt. Het besef dat je het water uit de kraan kunt drinken is al iets om stil bij te staan. In deze tijd van oorlog in Oekraïne kun je ook dankbaar zijn dat we hier nog op straat kunnen lopen zonder zorgen. 

2. Wandel, fiets of beweeg minimaal 1 uur per dag en bij voorkeur in de natuur

Werken in de zorg is meestal geen zittend beroep, dus bewegen doe je wel. Vaak zijn dat kleine stapjes, binnenshuis en vervuld van haast. Plan ook eens een wandeling in de buitenlucht in, dan maak je langere passen en gebruik je weer andere spieren. De app ‘Ommetje’ is hier ook heel geschikt voor. Bewegen in ontspanning, dat is goed voor je lichaam en je maakt meer geluksstofjes aan.

3. Stimuleer elke dag je creativiteit; zing, dans, schrijf, schilder, ontwerp of kook

Creativiteit is niet alleen schilderen, schrijven of handwerken. Creativiteit uit zich ook op het moment dat je andere oplossingen ziet, of wanneer je een andere weg neemt dan gewoonlijk. Het verzorgen van eetmomenten biedt hier een prima gelegenheid voor. Presenteer iets op een andere manier, maak een nieuw recept, voeg een extra smaak of ingrediënt toe of kom met iets nieuws en laat dat proeven. Het prikkelt jouw brein ook weer én is verrassend voor de bewoners.

4. Blijf lachen!

Omring je met positief ingestelde mensen. Die keuze heb je op je werk niet altijd en in tijden van extreem hoge werkdruk heeft iedereen wel eens een baaldag. Maar probeer wel te blijven lachen. Voor lachen heb je minder spieren nodig dan voor boos kijken, dus dat scheelt weer energie.
Door zelf veel te lachen als je omringd bent door mensen, zie je dat andere mensen hun houding ook veranderen. Reset je gedachten af en toe. Neem bijvoorbeeld de gedachte dat meneer van kamer 105 altijd boos is en beeld je in dat hij dit wellicht uit bescherming doet. Omdat hij juist heel kwetsbaar is, zal het minder moeite kosten om hem een glimlach te schenken bij boos gedrag. Vaak krijg je dan ook weer een positievere reactie terug.

5. Vergeef de mensen die je pijn en verdriet hebben gedaan

Het lucht op om vervelende momenten achter je te laten en verder te gaan. Een eerste stap die je kunt zetten is bewust worden van je ademhaling. Adem langzaam en diep in, helemaal tot in het onderste deel van je buik. Desnoods terwijl je een kop thee drinkt. Wanneer die nog heet is, kan je met je adem rustig de stoom wegblazen, net zo lang tot je thee drinkbaar is. 

Meteen 5 tips die we mee kunnen nemen in ons dagelijks leven. We zijn bij Keukentijgers heel benieuwd welke tips jij het meest bruikbaar en behulpzaam vond, deel je inzichten met #keukentijgers.

Meer informatie: The Happy Game 

Onze recepten

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp