Gezellige kennismaking

Stagiaire Yara is vrijwilliger in de zorg. Ze deelt haar ervaringen op deze plek.

Vandaag begon mijn dag 10:30. Er was bij binnenkomst al een hele leuke activiteit bezig in het grand café. Ik liep naar de woonkamer en maakte kennis met de verzorgende. Vandaag was er iemand anders dan vorige week. Dat was even wennen maar ze was meteen hartstikke gezellig.

Niet nodig in de keuken – wel waardevol

Er waren ook twee andere studentes in opleiding. Daardoor was ik niet heel erg nodig. Ik ben gewoon rustig gaan kijken wat er gebeurde. Ik ben uiteindelijk met een bewoner gaan puzzelen en het was heel leuk om te zien dat na elke keer dat ze een stukje goed had, ze helemaal begon te stralen. Ze begreep mij af en toe niet. Ik heb geprobeerd met handen en voeten duidelijk te maken dat ik het erg naar mijn zin had.

Speurtocht en gas geven

Rond half 12 werd het eten vanuit de koeling beneden gehaald. Het bleek dat het hutspot met vlees was, maar het vlees was nergens te bekennen, dus we hebben overal moeten rondvragen voor het vlees. We vonden het uiteindelijk in een andere woonkamer. Het eten moest snel klaargemaakt worden want ze eten vaak rond 12 uur. Ik legde de placemats alvast klaar en het bestek.

Aanpassen, kijken en nog eens aanpassen

Ik kreeg een apart plastic bord voor me, waar ik heet water in moest doen zodat het eten warm bleef. Het vlees moest in mini-stukjes gesneden worden. Normaal moet het in de blender, maar dat zou niet zo lekker zijn met dit eten. Dit eten was voor een mevrouw die rustig achterin de woonkamer zat. Ze had naar mijn idee geen tanden meer, dus vandaar moest het eten heel fijn zijn. Ze had moeite met eten. Ik stelde voor haar te helpen door haar eten te geven. Ze keek me een beetje verbaasd aan, maar uiteindelijk vond ze het wel een prettig idee en het eten heerlijk. Ze genoot volop van haar toetje na afloop daarna wilde ze gelijk door naar haar bed.

Verschillende mensen, dus verschillende wensen

De andere bewoners genoten ook heel erg van de hutspot. De een wilde liever geen vlees en de andere juist extra veel. Een andere bewoner lustte het alleen met veel zout erop. We gaven haar zout om erop te doen maar alsnog zag ze het niet zitten. Ook werden 2 bordjes gebracht naar de kamers van 2 bewoners want die wilde niet in de woonkamer zitten eten.

Kleine dingen en aandacht zijn van waarde

Na zo’n dagje te hebben meegedraaid, vind ik het altijd heel leuk om te horen hoe fijn ze het vonden om mij erbij te hebben als hulp. Ook al kan ik natuurlijk niet veel doen voor hen, maar al kan ik de kleinste dingen makkelijker maken doe ik dat graag.

Het leukste was, dat ik zelf het eten op mocht halen uit de centrale keuken. Hierdoor zag ik veel meer van het gebouw en andere huiskamers en bewoners! Ik hoop dat ze beter gaan bijhouden wat voor eten goed in de smaak valt en welke niet zodat bewoners wel elke dag iets kunnen eten wat zij ook lekker vinden. Ik ben benieuwd wat mij volgende week gaat brengen!

Tip van Keukentijgers

Leg een logboek neer voor de verzorgers om daarin op te kunnen schrijven wat de bewoners van het eten vonden en wat er beter zou kunnen voor de volgende keer. Dit is een goede manier om de kwaliteit van eten voor de bewoners te kunnen verbeteren door het te delen met andere huiskamers, verzorgers, gastvrouwen en diëtisten.

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp