Hè bah dat lust ik niet

Daar sta je dan met je goede gedrag. Een uur gekookt, voor het eerst een havermout-maaltijd, wat je thuis nooit eet maar schijnbaar goed is voor je doelgroep, zegt een bewoonster dat het niet zo lekker is.

Hoe ga je om met klachten?

Waarschijnlijk is er in de organisatie opgeschreven wat je met grote klachten moet doen. Beoordeel dan ook eerst of je dat moet gebruiken. Een opmerking zoals deze, kun je bijvoorbeeld op de volgende manier oppakken

LEARNT

Mijn achtergrond is hoge hotelschool. Een onderdeel van de studie is om meer te weten over het werken bij de receptie. En het werken bij de receptie, is ook complimenten ontvangen. Daarentegen krijg je ook de klachten te verwerken, dus daar hebben de hotello’s een handige werkwijze voor, die heet ‘LEARNT’. Deze afkorting is ook te vertalen naar de zorg.

 • Luisteren
 • Empathisch reageren
 • Apologize (sorry zeggen)
 • Reageren
 • Notify (op de hoogte brengen)
 • Thanks (dankjewel)

Luisteren

Als eerste luister je naar wat mensen zeggen. In een groep kan het zijn dat mensen wat heftiger op elkaar reageren en dat de meningen elkaar wat meer opvolgen. Door de dementie kan er soms ook wat meer frustratie zijn. Laat het eerst maar even gebeuren, totdat de mensen hun reactie hebben kunnen uiten. Maak soms een hummend geluid en wees een luisterend oor.

Empathisch reageren

De E staat voor liefdevol reageren. Wat vervelend dat u het niet zo lekker vindt. Of ‘ik zou het zelf ook jammer vinden als ik trek zou hebben en het niet zo lekker vindt’. Vraag door waar nodig ‘vindt u alleen de wrap niet zo lekker of ook de kip en de groente niet’?

Apologies

Jammer dat we vandaag geen lekker gerecht voor u kunnen neerzetten. Of gewoon ‘sorry’. Soms is alleen het benoemen al genoeg en is daarmee de klacht al uit de lucht. Het kan zijn dat de bewoner dan al berust.

Reageren

Bied een vorm van oplossing. ‘zullen we het nog één keer proberen en als het dan nog niet lekker is, halen we het uit het menu’. Of ‘zal ik het even aan alle bewoners vragen en als er meerdere klachten zijn het doorgeven’. Of ‘wat is uw lievelingseten, dan ga ik kijken of ik dat volgende week kan bestellen’. Onthoud overigens wel dat verandering van smaak ongeveer 30 dagen duurt. Kinderen zijn ook geen geboren spuitjes-eters maar uiteindelijk komt het – bijna altijd- wel goed.

Notify

Als het zo is dat de bewoners het product niet meer willen, zorg dan ook dat je het direct deelt. Je kunt een korte notitie achterlaten voor jezelf. Ook kun je het direct delen met je manager of besteller om het op te pakken.

Thanks

Zeg altijd ‘bedankt’ op een klacht. Dan rond je het daarmee ook helemaal af. En doordat mensen delen wat ze niet prettig vonden, kun jij het ook weer verbeteren, dus dat is helemaal fijn!

Probeer de eerstvolgende opmerking eens op zo’n manier op te pakken. We zijn benieuwd hoe er op gereageerd wordt en hoe het voor jou voelde! Deel het met #keukentijgers

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?