Het belang van dierlijke eiwitten

Deze maand staat in het teken van ‘Blij Ei’, waarin we aan de slag gaan met dierlijke eiwitten. Hoe wordt hier al mee omgegaan in de zorg? We vroegen Niels Gerz naar zijn inzichten en ideeën. Hij is interim chef, medeoprichter van Oer-Food, Ambassadeur voor Goede Zorg Proef je.

Eiwitten, hoe zit het ook al weer?

Eiwitten hebben we allemaal nodig. Dierlijk of plantaardig. Een gezond volwassen persoon heeft 0,8 gr eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
Weeg je 70 kg dan heb je per dag 70 X 0,8 gr = 56 gr eiwit per dag nodig. Volwassenen halen dit gemakkelijk. Gemiddeld krijgen mannen tussen de 19 en 50 jaar oud 91 tot 98 gram eiwit binnen en vrouwen 68 tot 72 gram (Voedingscentrum, 2023). Kinderen, atleten, herstellenden en mensen boven de 75 jaar hebben vaak nog meer nodig. 

Een eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Een volwaardig eiwit bevat wel 20 verschillende aminozuren die allemaal gebruikt worden bij spijsverteringsprocessen in ons lichaam.

Dierlijk vs plantaardig

Vlees, vis, kip, eieren en zuivel lijken het meest op het eiwit dat in ons lichaam voorkomt en worden gezien als volwaardige eiwitbron. Dit zijn dierlijke eiwitten.
Plantaardige eiwitbronnen zijn zeker ook belangrijk. Deze bevatten niet alle essentiële aminozuren. Je moet dus een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten binnen krijgen en heel gevarieerd eten. Omdat in de (ouderen-)zorg niet zo veel gegeten wordt, is dit extra ambitieus.

Hoe ging dit vroeger dan?

Vroeger renden wij als oermensen nog achter ons vlees aan. Er werd niet elke dag gescoord. Sla je een dagje mis? Dan heb je geen vlees. Een mammoet had een flinke klap nodig.
Op de dagen dat er geen vlees was, at men alternatieven zoals noten, zaden, planten en vruchten. Intussen hebben we onze dierlijke eiwitbronnen in hokken en weilanden gevangen. Daardoor is het nu elke dag beschikbaar.
Als je het bovenstaande vertaalt naar het nu, dan kom je tot de conclusie dat elke dag vlees eten niet nodig is
Ga verstandig om met vlees. Het hoeft niet elke dag. Zorg voor een dagelijkse portie aan dierlijke eiwitten voor 75+ ers. Kies voor zuivel, vis en ei. Vul aan met plantaardige eiwitbronnen zoals noten, zaden, tarwe, soja of peulvruchten. Zelf kies ik bij het samenstellen van een menu altijd voor een mix. Als ik een plantbased burger serveer, kies ik voor een dessert op basis van koemelk (dierlijke eiwitten).

Serveer na een oerhollandse hacheeschotel als dessert eens een plantaardige vanillemousse. Wist je dat als je het vocht dat in een blik kikkererwten zit opvangt en je dit met een mixer opslaat je dit net zo stijf kan kloppen als eiwit? (quafaba). Een leuke basis om je vanilledessert mee op te bouwen.

Zoek je nog eens een gemakkelijk, snel en een lekker tussendoortje met veel dierlijke eiwitten
Probeer dan eens de rode smoothie

Hartelijke groeten en veel plezier bij het maken en uitdelen van de smoothie, 
Niels Gerz

Onze recepten

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp