Het belang van volhouden

Een bewoonster wil altijd alleen zitten. Een meneer wil altijd extra zout over het eten. Jijzelf start de dag altijd met een broodje pindakaas. Als je dan een artikel van ons leest over een verandering, snappen we hartstikke goed dat het niet zomaar lukt om bijvoorbeeld extra eiwitten aan te bieden. In dit artikel willen we aandacht besteden aan…. Herhaling!

30 dagen challenge

Onderzoek laat zien dat je iets een maand moet doen, voordat je gewend bent aan een nieuwe smaak of nieuw gedrag. Wil je een eierkoek met huttenkäse introduceren gedurende de dag als tussendoortje zodat er wat extra eiwitten in een tussendoor zitten? Bedenk dat dit het tussendoortje is voor bijvoorbeeld maandag en woensdag. De eerste keer dat je dit doet, vind je het misschien gedoe, in plaats van een koekje met koffie serveren. Maar houd vol! Na een maand zijn de bewoners de smaak en het gerecht gewend. En jij kent dat het een goed tussendoortje is die je snel gemaakt hebt!

De regel van 7 keer

Als we iets 7 keer horen, weten we het. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die een taal willen leren. Zij moeten het ergens lezen, ergens horen, zelf eens gebruiken en als ze op ongeveer 7 zitten, is het woord voor altijd bekend. Dit kun je ook vertalen naar aanpassingen bij jullie. We weten dat mensen blij zijn nadat ze bewogen hebben, hoe klein die sportieve activiteit ook is. Blaas een ballon op en laat die even los in het huis, laat mensen overspelen. Benoem dat het belangrijk is om te blijven bewegen. Misschien komen er leuke reacties, misschien mokken er een paar bewoners. Als je op 7 momenten laat opmerken dat we niet moeten vergeten te bewegen, zul je ervaren dat dit bij de bewoners en vast ook de collega’s gaat leven!

Herhalen richting de maaltijd

Mijn achtergrond is ‘neuromarketing’, oftewel, het gebruiken van de kennis over het brein, om zo het product op de klant of gast af te stemmen. Een van de dingen die we in een commerciële omgeving gebruikten, was dat we iets 4 x lieten zien aan de gast, om zo de kans op kopen te vergroten.
Wilde je dat mensen een taartje bij de koffie namen? Dan zette je het op een stoepbord buiten, een kaartje op tafel, op een prominente plek in de menukaart en de medewerker noemde het aan tafel.
Dit geldt ook in onze omgeving in de zorg. Wil je dat mensen een eitje eten straks? Vertel dat je eieren gaat koken, laat het pannetje zien met de eieren, ga ze aan tafel pellen én benoem het nog een keer als het etenstijd is. De kans is het grootste dat het dan gegeten wordt.

3 getallen om te onthouden.

  • 30 dagen duurt het voordat gedrag is veranderd
  • 7 x moet je iets nieuws idealiter opmerken, zodat je het weet
  • 4 x gedurende een eetmoment laat je idealiter iets opmerken wat je mensen wilt laten eten

En natuurlijk is het belangrijk dat je de stapjes zo klein mogelijk maakt. Voor jezelf, maar ook voor de bewoners. Liever alleen een extra stukje fruit op een toetje, dan een veel te grote stap die jou en daardoor ook te bewoners tegenvalt. Het komt goed! Een ding wat ik echt wilde kunnen, wat die kubus die je bovenaan ziet. Het heeft even geduurd, maar nu draai ik ‘m binnen een paar minuten in elkaar. Ook die was echt volhouden, maar… Het geeft echt een ontzettend voldaan gevoel. 

 

 

Onze laatste inspiratie & tips

  • Zorg & Food 2024 zit er op!

    Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

  • Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

    We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

  • Laat je horen

    Laat jij jezelf goed horen, om de zorg beter te maken én om jezelf te laten zien in de organisatie?

  • 7 simpele tips voor klachten!

    Hoe ga jij om met klachten van de bewoners? Gasttijger Wouter Verkerk heeft 7 tips voor je!

  • ‘Creatiespiraal’: Geloven #3

    Header creatiespiraal

    Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

  • Inspiratiekaart ‘Muffin’

    Een mooi gerecht waar je elke voedingswaarde in kwijt kan. Een kopje bij de lunch zorgt al voor extra voedingswaarde.

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

× Whatsapp