Hoe presenteer ik gerechten als een chef-kok?

Bij Keukentijgers helpen we met een mix van inspiratie en tools om de eetmomenten te verbeteren. Wat er op tafel komt, is daar een onderdeel van. Maar hóe misschien nog wel meer. Denk aan de houding en het gedrag van jou als gastvrouw, over de omgeving waarin er wordt gegeten, de ontwikkeling die jij als medewerker kunt doormaken énnnn… op wat voor servies en hoe jij het presenteert. In dit artikel bespreek ik graag de mogelijkheden van presenteren. Zelfs de saaiste gerechten kun je zo leuk presenteren. En dat doet wat met de smaak!

De eerste indruk

Net als het bepalen welke kleren je aandoet op je eerste date of bij een sollicitatie, geldt de eerste indruk ook bij het presenteren van een gerecht. Bedenk hoe het er de eerste paar seconden uit ziet. Zie je daar een natuurlijke of symmetrische vorm?

De bloem

Leg in het midden de aardappelpuree of rijst. Snijd het vlees in drie stukjes en verdeel dat als bloemblaadjes. Leg de groente er tussen en…. voilà!

Ga de hoogte in

We zijn gewend om de aardappelen, groente en vlees allemaal op het bord te leggen. Maar waarom leg je het vlees niet schuin over de aardappelpuree heen? Daarmee stel je dit onderdeel van het eten centraal en ziet het er net iets anders uit! Mooie bijkomstigheid, je hebt zo meer ruimte om je gerecht heen, waardoor het minder lijkt. Zo zien de bewoners minder tegen een berg eten op.

Kleur

Een aardappel met bloemkool en een rundervink is echt een stuk lastiger om feestelijk op te maken dan aardappelen met doperwten en worteltjes met een kip. Daarmee heb je net wat meer kleur op het bord. Heb je toch die bloemkool? Doe er flink wat bieslook bij, zodat je daarmee wat groen op het bord aanbrengt. Een zak met diepvriesgroenten biedt uitkomst. Strooi wat diepvriesdoperwten (4. min in de magnetron) over de bloemkool. Het hoeft maar een een klein beetje te zijn.

Vormgeving

IJslepel, vormpje of garneerring… Een groot verschil maak je met de materialen. Als je de rijst of aardappelpuree eerst in een vorm doet en dan op het bord stort, net als in de zandbak. Een beetje olie in de vorm helpt. Als je voor een ijzeren garneerring kiest, heb je meteen een aantrekkelijke vorm op het bord. Zo oogt het meteen heel anders. Of schep eens met een ijslepel, zodat er een bolletje ontstaat. Garantie voor complimenten in de eerste minuut als het op tafel staat.

What’s app je foto naar 06-52684006 en krijg direct tips. Of je nu Keukentijger in spe bent of een toevallige bezoeker, we helpen je graag! En blijf proberen, het komt echt goed!

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp