Hoe presenteer ik gerechten als een chef-kok?

Bij Keukentijgers helpen we met een mix van inspiratie en tools om de eetmomenten te verbeteren. Wat er op tafel komt, is daar een onderdeel van. Maar hóe misschien nog wel meer. Denk aan de houding en het gedrag van jou als gastvrouw, over de omgeving waarin er wordt gegeten, de ontwikkeling die jij als medewerker kunt doormaken énnnn… op wat voor servies en hoe jij het presenteert. In dit artikel bespreek ik graag de mogelijkheden van presenteren. Zelfs de saaiste gerechten kun je zo leuk presenteren. En dat doet wat met de smaak!

De eerste indruk

Net als het bepalen welke kleren je aandoet op je eerste date of bij een sollicitatie, geldt de eerste indruk ook bij het presenteren van een gerecht. Bedenk hoe het er de eerste paar seconden uit ziet. Zie je daar een natuurlijke of symmetrische vorm?

De bloem

Leg in het midden de aardappelpuree of rijst. Snijd het vlees in drie stukjes en verdeel dat als bloemblaadjes. Leg de groente er tussen en…. voilà!

Ga de hoogte in

We zijn gewend om de aardappelen, groente en vlees allemaal op het bord te leggen. Maar waarom leg je het vlees niet schuin over de aardappelpuree heen? Daarmee stel je dit onderdeel van het eten centraal en ziet het er net iets anders uit! Mooie bijkomstigheid, je hebt zo meer ruimte om je gerecht heen, waardoor het minder lijkt. Zo zien de bewoners minder tegen een berg eten op.

Kleur

Een aardappel met bloemkool en een rundervink is echt een stuk lastiger om feestelijk op te maken dan aardappelen met doperwten en worteltjes met een kip. Daarmee heb je net wat meer kleur op het bord. Heb je toch die bloemkool? Doe er flink wat bieslook bij, zodat je daarmee wat groen op het bord aanbrengt. Een zak met diepvriesgroenten biedt uitkomst. Strooi wat diepvriesdoperwten (4. min in de magnetron) over de bloemkool. Het hoeft maar een een klein beetje te zijn.

Vormgeving

IJslepel, vormpje of garneerring… Een groot verschil maak je met de materialen. Als je de rijst of aardappelpuree eerst in een vorm doet en dan op het bord stort, net als in de zandbak. Een beetje olie in de vorm helpt. Als je voor een ijzeren garneerring kiest, heb je meteen een aantrekkelijke vorm op het bord. Zo oogt het meteen heel anders. Of schep eens met een ijslepel, zodat er een bolletje ontstaat. Garantie voor complimenten in de eerste minuut als het op tafel staat.

What’s app je foto naar 06-52684006 en krijg direct tips. Of je nu Keukentijger in spe bent of een toevallige bezoeker, we helpen je graag! En blijf proberen, het komt echt goed!

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp