Hoe presenteer ik gerechten als een chef-kok?

Bij Keukentijgers helpen we met een mix van inspiratie en tools om de eetmomenten te verbeteren. Wat er op tafel komt, is daar een onderdeel van. Maar hóe misschien nog wel meer. Denk aan de houding en het gedrag van jou als gastvrouw, over de omgeving waarin er wordt gegeten, de ontwikkeling die jij als medewerker kunt doormaken énnnn… op wat voor servies en hoe jij het presenteert. In dit artikel bespreek ik graag de mogelijkheden van presenteren. Zelfs de saaiste gerechten kun je zo leuk presenteren. En dat doet wat met de smaak!

De eerste indruk

Net als het bepalen welke kleren je aandoet op je eerste date of bij een sollicitatie, geldt de eerste indruk ook bij het presenteren van een gerecht. Bedenk hoe het er de eerste paar seconden uit ziet. Zie je daar een natuurlijke of symmetrische vorm?

De bloem

Leg in het midden de aardappelpuree of rijst. Snijd het vlees in drie stukjes en verdeel dat als bloemblaadjes. Leg de groente er tussen en…. voilà!

Ga de hoogte in

We zijn gewend om de aardappelen, groente en vlees allemaal op het bord te leggen. Maar waarom leg je het vlees niet schuin over de aardappelpuree heen? Daarmee stel je dit onderdeel van het eten centraal en ziet het er net iets anders uit! Mooie bijkomstigheid, je hebt zo meer ruimte om je gerecht heen, waardoor het minder lijkt. Zo zien de bewoners minder tegen een berg eten op.

Kleur

Een aardappel met bloemkool en een rundervink is echt een stuk lastiger om feestelijk op te maken dan aardappelen met doperwten en worteltjes met een kip. Daarmee heb je net wat meer kleur op het bord. Heb je toch die bloemkool? Doe er flink wat bieslook bij, zodat je daarmee wat groen op het bord aanbrengt. Een zak met diepvriesgroenten biedt uitkomst. Strooi wat diepvriesdoperwten (4. min in de magnetron) over de bloemkool. Het hoeft maar een een klein beetje te zijn.

Vormgeving

IJslepel, vormpje of garneerring… Een groot verschil maak je met de materialen. Als je de rijst of aardappelpuree eerst in een vorm doet en dan op het bord stort, net als in de zandbak. Een beetje olie in de vorm helpt. Als je voor een ijzeren garneerring kiest, heb je meteen een aantrekkelijke vorm op het bord. Zo oogt het meteen heel anders. Of schep eens met een ijslepel, zodat er een bolletje ontstaat. Garantie voor complimenten in de eerste minuut als het op tafel staat.

What’s app je foto naar 06-52684006 en krijg direct tips. Of je nu Keukentijger in spe bent of een toevallige bezoeker, we helpen je graag! En blijf proberen, het komt echt goed!

Recente keukentips

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?