Je eigen boontjes doppen

Deze maand draait het om je eigen boontjes doppen bij Keukentijgers. Wij nemen je mee in de wereld van peulvruchten en aan de hand van sojabonen helpen we je om eens per week peulvruchten, zoals bonen, op tafel te zetten. Eigen boontjes doppen gaat ook over jezelf. Hoe benader jij problemen waar je op werk tegenaan loopt? We zijn geneigd om bij onduidelijke verantwoordelijkheden naar anderen te wijzen als iets niet gelukt is, zoals: ‘Zij heeft niet opgeruimd en daardoor eten de mensen nu te laat’.

Het zijn dé signalen dat taken niet duidelijk zijn afgestemd en dat er te weinig wordt gecommuniceerd. Daar kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn, maar dat doet er nu niet toe. Het belangrijkste is natuurlijk: Hoe komen we hieruit?

Start met het doel

Benoem aan collega’s wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld dat de bewoners om half 6 verwachten dat het warme eten klaarstaat. Bedenk dan met elkaar hoe dat gerealiseerd kan worden. Welke acties van de zorgmedewerkers, gastvrouwen en vrijwilligers kunnen bijdragen om dat doel te behalen?

Betrek de juiste collega’s

Als je al 10 keer hebt aangegeven dat iets niet lukt, vertel je het dus aan de verkeerde personen. Of je communiceert dit niet op de juiste manier. Je hoeft het niet een 11e keer aan dezelfde persoon te vertellen, want die gaat er toch niets mee doen. Zoek de leidinggevende van de persoon op, wellicht samen met een collega die hetzelfde ervaart. Leg het probleem uit en vertel welke mogelijke oplossing je daarvoor in gedachte hebt.
Leidinggevenden waarderen het meestal enorm als je niet alleen aangeeft wát er niet lukt, maar vooral hoe je dit dan graag wilt oplossen. Jij ervaart het probleem immers zelf. Daardoor kun je waarschijnlijk zelf de beste oplossing bedenken. Zo kom je ook meteen op een positieve manier in beeld bij je manager. Dat kan natuurlijk ook nooit kwaad 😊.

Bijt je er een aantal weken in vast

Vervolgens gaat niets in één keer goed. Je hebt het met collega’s besproken. Je hebt het wellicht ook tegen de leidinggevende gezegd… en tóch gaat het volgende week weer niet goed. Zet voor jezelf vooraf een datum vast, bijvoorbeeld over 2 maanden. Tot die datum ga jij je keihard inzetten om dit knelpunt te verhelpen. En als het weer niet lukt, ga je nóg harder aan de slag om de situatie te verbeteren. Niet klagen, maar aanpakken. Vergeet niet om mensen mee te nemen in je idee.
Is het na 2 maanden echt niet gelukt? Dan kun je het met recht naast je neerleggen. Jij hebt je stinkende best gedaan, maar het kan nu eenmaal niet anders in de organisatie. Blijf dan optimistisch en maak er het beste van, dan word je niet verder in je dienst belemmerd.

Assertief, niet agressief

Het blijven benoemen heeft te maken met assertiviteit. Dit wil zeggen dat je zelf proactief zaken benoemt. Dat betekent niet dat je klaagt, maar dat je het vooral bij jezelf houdt. Als het te direct wordt, kan het agressief overkomen. Bijvoorbeeld:

  • Ruim het aanrecht op! (agressief)
  • Ik zie dat het aanrecht niet opgeruimd is. Hierdoor begin ik 15 minuten later met koken en eten de bewoners te laat. Dat maakt ze onrustig. Wil de dagdienst helpen dat de bewoners op tijd kunnen eten? (assertief)

Los het vandaag op

Klagen op de afdeling tijdens de dienst heeft eigenlijk nooit zin. Ruim daarom vandaag die vaat gewoon op zonder morren. Je krijgt er zelf ook geen blij gevoel van als je kortaf wordt en je kunt er nu toch niets aan veranderen.

Je zult ontdekken dat je eigen boontjes doppen echt heel leuk is! Als het eerste gelukt is, krijg je vast zin om het volgende aan te pakken om zo jouw werk en daardoor ook die van je collega’s nog efficiënter, leuker en gemakkelijker te maken!

En nu?

Wat is jouw grootste ergernis? Hoe kun je je hier twee maanden in vastbijten en je uiterste best doen om dat probleem aan te pakken? Welke boontjes ga jij zelf doppen?

Onze laatste inspiratie & tips

  • Zorg & Food 2024 zit er op!

    Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

  • Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

    We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

  • ‘Creatiespiraal’: Uiten #4

    Header creatiespiraal

    Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

  • Laat je horen

    Laat jij jezelf goed horen, om de zorg beter te maken én om jezelf te laten zien in de organisatie?

  • 7 simpele tips voor klachten!

    Hoe ga jij om met klachten van de bewoners? Gasttijger Wouter Verkerk heeft 7 tips voor je!

  • ‘Creatiespiraal’: Geloven #3

    Header creatiespiraal

    Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

Onze recepten

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

× Whatsapp