%

Mensen scheppen tot 53% meer op in een grote kom of bord

Keukenpraat over  borden…

Grotere borden

Er is natuurlijk veel bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Mensen komen soms al binnen met ondervoeding, waarbij het aan het einde al niet zo goed meer lukte om thuis goed te eten. Ook kan het komen door de gezondheidsklachten die ze intussen hebben, lukt het minder goed. Er zijn talloze kleine tips om de kans op ondervoeding te verminderen. Dit artikel gaat over de grootte van de borden.

Hoe groter hoe beter

Ga zelf eens na; je staat in de rij bij een buffet en krijgt een groot bord aangereikt. Hoe veel denk je dat je gaat opscheppen? Inderdaad, wel wat meer dan dat je zou doen bij een klein bord. Dit zien we ook terug in de hoeveelheid eten die mensen opeten. Van Ittersum heeft hier samen met Wansink onderzoek naar gedaan in 2005, 2011 en 2013. Zij zagen dat mensen 53% meer opschepen en 56% meer een wanneer zij een grote kom hebben, dan wanneer ze een kleine kom hebben! Mensen willen gewoon hun best doen om een bepaalde hoeveelheid van het bord op te eten, omdat het anders niet klopt of niet netjes is. Er zijn allemaal verschillende redenen, maar die luisteren dus eigenlijk niet naar je buik, maar naar je hoofd!

Alle eetmomenten

Dit inzicht kun je gebruiken bij alle eetmomenten, je kunt net een tomaatje extra geven bij het tussendoortje van 3 uur of daardoor twee eitjes bij de lunch geven op twee broodjes.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp