Laat familie appeltaart maken

De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg.

Als onderzoeker is Wenda Linthorst, een van de initiatiefnemers van Keukentijgers, gewend om gedrag van mensen te observeren. Bezoekt iemand zijn opa bijvoorbeeld in een verpleeghuis en heeft diegene even niets te doen? Dan wordt diegene vaak ongemakkelijk, grijpt naar de telefoon of wordt onrustig. Om er voor te zorgen dat mensen zich meer thuis voelen, kun je ze een klein klusje geven. Vraag of ze willen helpen de tafel te dekken, de groente te snijden of eens mee te kijken naar wat lekkere recepten.

Ongeorganiseerde zorg

Vorig jaar hebben we bij Keukentijgers een actie gehad gericht op vrijwilligers in de zorg. We zorgden voor – gratis – getrainde vrijwilligers en benaderden zorgorganisaties. Het verbaasde mij hoe slecht het contact met de zorgorganisaties verliep. Ze belden niet terug. We werden aldoor naar een ander gestuurd als je benoemde dat er een vrijwilliger wilde helpen. Een organisatie zei: “we hebben het echt te druk voor vrijwilligers.”
Tijd om dat dus wat kleiner aan te pakken, zodat je morgen een lagere werkdruk ervaart.

Kleine stapjes

Terug naar het kleinkind op bezoek bij opa. Blijf stimuleren dat mensen meer op bezoek komen. Veel mensen van 75 jaar en ouder voelen zich volgens de overheid eenzaam: 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn.

Samen koken

Ga eens pompoensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, brood te snijden, garnituren in de soep te doen, te serveren. Een statisch bezoek verandert in een activiteit. Kijk ook even bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Appeltaart race!

Daag de familie uit om op zondag appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat een bewoner een appeltje mee wil schillen. Beoordeel het resultaat met de bewoners, het team en de andere gasten. Geef een cijfer. Doe dit een paar weken achter elkaar met elke keer een andere familie. Een maand later reik je de gouden pollepel uit voor de bewoner met de familie die de lekkerste taart kan maken.

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp