Rust aan tafel

In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk als eens bekeken?

Lekker in je vel aan tafel

Rust rondom het eetmoment voor mensen met dementie is nog belangrijker omdat ze prikkels minder goed kunnen verwerken. Bovendien is eten al een sensorische beleving; je ruikt de soep, voelt de hitte van je kop thee, je ziet allerlei schreeuwerige pakken zoetwaar op tafel staan, je proeft iets wat je niet herkent. Voorkom maximale overprikkeling door rust te creëren.

Bekijk de poster

Aan de linkerkant zie je een poster, die jou allemaal ideeën geeft. Sommige werken voor jou. Sommige werken misschien niet. Zie het als een inspiratieposter. Mooi als je er één tip uit kunt halen die je gaat proberen aan tafel!

Rituelen

Houd jij van muziek? Zie je dat het bij de bewoners past? Dan kun je er voor kiezen om een bepaalde stijl muziek aan te zetten, wanneer de bewoners aan tafel verwacht worden. Na een paar dagen ga je al merken dat mensen langzaamaan naar de tafel schuifelen als ze de eerste tonen van dat liedje al horen.

Bonus verdiend

Heeft iemand alles goed op gegeten? Is er iets goed gegaan bij een bewoner? Dan heeft iedereen misschien wel een scheutje limonade in de yoghurt verdiend. Maak het speels en houd het luchtig.

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp