Lekker & meer eten door… muziek!

Doordat noten ook een betekenis hebben in de muziek, besteden we in de maand ‘meer noten op je zang hebben’ ook graag aandacht aan muziek! Hebben jullie muziek aan staan?

Zeven jaar lang heb ik onderzoek gedaan naar omgevingspsychologie en neuromarketing. Twee woorden die je niet zo veel hoort, maar die beide zorgen dat de bewoner onbewust zijn of haar gedrag aanpast. Er zijn 70 elementen in een huis die ons beïnvloeden in ons doen en laten. Denk aan planten, geur, hoogte van het plafond, afstand tussen de mede-bewoners, verlichting en meer. Muziek speelt hier een belangrijke rol in.

Doorwerken met de juiste muziek

Ga je dit weekend je huis opruimen? En zet je een muziekje aan? Wedden dat je een uptempo liedje opzet of iets waar je mee-neuriet of zingt. De tijd gaat sneller en je werkt ook harder met de juiste muziek op. Muziek heeft nog veel meer nut. Onderstaande punten hebben effect op de bewoner. Maar natuurlijk ook op jou en je collega’s! Probeer eens uit waar jullie lekker bij werken.

Terug naar de bewoners:

Meer eten

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen meer eten bij muziek. Ik heb het zelf ook meerdere keren gezien. Als het stil is, ervaren mensen minder plezier. En daardoor stoppen ze eerder met eten. Overigens, raad ik niet altijd aan om bij de belangrijke eetmomenten zoals ontbijt, lunch en diner muziek af te spelen. Het kan onrustig zijn voor de bewoners. Kijk goed naar wat er past bij de groep en of muziek überhaupt een optie is. Maar over de dag heen in de woonkamer een muziekje, raad ik wel aan.

Tip: Zet gedurende de dag achtergrondmuziek aan in de huiskamer.

Anders eten

Een oud onderzoek van mij op Schiphol in 2012 vertelt dat we anders eten bij andere muziek. Daar toonde ik met Consumatics aan dat mensen andere producten aten bij klassieke muziek als popmuziek. Als er klassieke muziek was, werd er in verhouding meer luxe koffie zoals cappuccino met een croissantje gekocht. Bij popmuziek zagen we dat er meer frisdrank met een broodje kip werd gekocht. We konden door de muziek de hele zaak dus luxer krijgen, zonder er verder ook maar iets aan te doen. Bizar idee toch?

Tip: Speel ’s ochtends iets rustigere muziek af dan ’s middags.

Ander gedrag

Bij bijzondere muziek geven mensen meer geld uit. Bij easy-pop (denk aan muziek die je bijvoorbeeld op Skyradio hoort) zien we dat mensen het eten iets minder bijzonder ervaren. Dat is ook niet zo gek, omdat ze dan muziek horen die je vaker hoort.
Wordt de muziek sneller? Dan gedragen we ons ook sneller. De bewoners gaan dan net iets sneller eten. Dit klinkt misschien als onwerkelijk, maar ik heb het meerdere keren in de praktijk gezien. Het is zeker het proberen waard.

Tip: Heb je een keer een thema zoals ‘Italiaanse avond’ doordat je de past net wat anders hebt gemaakt? Zet dan ook eens Italiaanse muziek op.

We zijn heel benieuwd welke nummers hen aanspreken! In onze actiekaart hebben we aandacht besteed aan onze foodsongs, honderden liedjes waar ergens eten naar voren komt. Bekijk je die ook nog even?

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp