Lekker & meer eten door… muziek!
Doordat noten ook een betekenis hebben in de muziek, besteden we in de maand ‘meer noten op je zang hebben’ ook graag aandacht aan muziek! Hebben jullie muziek aan staan?
Zeven jaar lang heb ik onderzoek gedaan naar omgevingspsychologie en neuromarketing. Twee woorden die je niet zo veel hoort, maar die beide zorgen dat de bewoner onbewust zijn of haar gedrag aanpast. Er zijn 70 elementen in een huis die ons beïnvloeden in ons doen en laten. Denk aan planten, geur, hoogte van het plafond, afstand tussen de mede-bewoners, verlichting en meer. Muziek speelt hier een belangrijke rol in.
Doorwerken met de juiste muziek
Ga je dit weekend je huis opruimen? En zet je een muziekje aan? Wedden dat je een uptempo liedje opzet of iets waar je mee-neuriet of zingt. De tijd gaat sneller en je werkt ook harder met de juiste muziek op. Muziek heeft nog veel meer nut. Onderstaande punten hebben effect op de bewoner. Maar natuurlijk ook op jou en je collega’s! Probeer eens uit waar jullie lekker bij werken.
Terug naar de bewoners:
Meer eten
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen meer eten bij muziek. Ik heb het zelf ook meerdere keren gezien. Als het stil is, ervaren mensen minder plezier. En daardoor stoppen ze eerder met eten. Overigens, raad ik niet altijd aan om bij de belangrijke eetmomenten zoals ontbijt, lunch en diner muziek af te spelen. Het kan onrustig zijn voor de bewoners. Kijk goed naar wat er past bij de groep en of muziek überhaupt een optie is. Maar over de dag heen in de woonkamer een muziekje, raad ik wel aan.
Tip: Zet gedurende de dag achtergrondmuziek aan in de huiskamer.
Anders eten
Een oud onderzoek van mij op Schiphol in 2012 vertelt dat we anders eten bij andere muziek. Daar toonde ik met Consumatics aan dat mensen andere producten aten bij klassieke muziek als popmuziek. Als er klassieke muziek was, werd er in verhouding meer luxe koffie zoals cappuccino met een croissantje gekocht. Bij popmuziek zagen we dat er meer frisdrank met een broodje kip werd gekocht. We konden door de muziek de hele zaak dus luxer krijgen, zonder er verder ook maar iets aan te doen. Bizar idee toch?
Tip: Speel ’s ochtends iets rustigere muziek af dan ’s middags.
Ander gedrag
Bij bijzondere muziek geven mensen meer geld uit. Bij easy-pop (denk aan muziek die je bijvoorbeeld op Skyradio hoort) zien we dat mensen het eten iets minder bijzonder ervaren. Dat is ook niet zo gek, omdat ze dan muziek horen die je vaker hoort.
Wordt de muziek sneller? Dan gedragen we ons ook sneller. De bewoners gaan dan net iets sneller eten. Dit klinkt misschien als onwerkelijk, maar ik heb het meerdere keren in de praktijk gezien. Het is zeker het proberen waard.
Tip: Heb je een keer een thema zoals ‘Italiaanse avond’ doordat je de past net wat anders hebt gemaakt? Zet dan ook eens Italiaanse muziek op.
We zijn heel benieuwd welke nummers hen aanspreken! In onze actiekaart hebben we aandacht besteed aan onze foodsongs, honderden liedjes waar ergens eten naar voren komt. Bekijk je die ook nog even?