Lekker & meer eten door… muziek!

Doordat noten ook een betekenis hebben in de muziek, besteden we in de maand ‘meer noten op je zang hebben’ ook graag aandacht aan muziek! Hebben jullie muziek aan staan?

Zeven jaar lang heb ik onderzoek gedaan naar omgevingspsychologie en neuromarketing. Twee woorden die je niet zo veel hoort, maar die beide zorgen dat de bewoner onbewust zijn of haar gedrag aanpast. Er zijn 70 elementen in een huis die ons beïnvloeden in ons doen en laten. Denk aan planten, geur, hoogte van het plafond, afstand tussen de mede-bewoners, verlichting en meer. Muziek speelt hier een belangrijke rol in.

Doorwerken met de juiste muziek

Ga je dit weekend je huis opruimen? En zet je een muziekje aan? Wedden dat je een uptempo liedje opzet of iets waar je mee-neuriet of zingt. De tijd gaat sneller en je werkt ook harder met de juiste muziek op. Muziek heeft nog veel meer nut. Onderstaande punten hebben effect op de bewoner. Maar natuurlijk ook op jou en je collega’s! Probeer eens uit waar jullie lekker bij werken.

Terug naar de bewoners:

Meer eten

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen meer eten bij muziek. Ik heb het zelf ook meerdere keren gezien. Als het stil is, ervaren mensen minder plezier. En daardoor stoppen ze eerder met eten. Overigens, raad ik niet altijd aan om bij de belangrijke eetmomenten zoals ontbijt, lunch en diner muziek af te spelen. Het kan onrustig zijn voor de bewoners. Kijk goed naar wat er past bij de groep en of muziek überhaupt een optie is. Maar over de dag heen in de woonkamer een muziekje, raad ik wel aan.

Tip: Zet gedurende de dag achtergrondmuziek aan in de huiskamer.

Anders eten

Een oud onderzoek van mij op Schiphol in 2012 vertelt dat we anders eten bij andere muziek. Daar toonde ik met Consumatics aan dat mensen andere producten aten bij klassieke muziek als popmuziek. Als er klassieke muziek was, werd er in verhouding meer luxe koffie zoals cappuccino met een croissantje gekocht. Bij popmuziek zagen we dat er meer frisdrank met een broodje kip werd gekocht. We konden door de muziek de hele zaak dus luxer krijgen, zonder er verder ook maar iets aan te doen. Bizar idee toch?

Tip: Speel ’s ochtends iets rustigere muziek af dan ’s middags.

Ander gedrag

Bij bijzondere muziek geven mensen meer geld uit. Bij easy-pop (denk aan muziek die je bijvoorbeeld op Skyradio hoort) zien we dat mensen het eten iets minder bijzonder ervaren. Dat is ook niet zo gek, omdat ze dan muziek horen die je vaker hoort.
Wordt de muziek sneller? Dan gedragen we ons ook sneller. De bewoners gaan dan net iets sneller eten. Dit klinkt misschien als onwerkelijk, maar ik heb het meerdere keren in de praktijk gezien. Het is zeker het proberen waard.

Tip: Heb je een keer een thema zoals ‘Italiaanse avond’ doordat je de past net wat anders hebt gemaakt? Zet dan ook eens Italiaanse muziek op.

We zijn heel benieuwd welke nummers hen aanspreken! In onze actiekaart hebben we aandacht besteed aan onze foodsongs, honderden liedjes waar ergens eten naar voren komt. Bekijk je die ook nog even?

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?