Met gemak door het leven

Geen dag is hetzelfde in de zorg. Daar weet jij alles van. Door alle bezoeken die we doen in de zorg, zien we dat er mensen met verschillende gedragsstijlen werken als zorgmedewerker in het hele land. In welk type herken jij je het meeste?

Gecontroleerde tante

Jij hebt de touwtjes in handen. Je hebt op maandag exact in beeld wat er de hele week gegeten wordt. Je weet precies wat iedereen lust en wie wanneer mee-eet. Je weet wanneer de leveringen komen van de groothandel in eten & drinken en in welke koelkast het moet staan. Collega’s weten jou altijd te vinden en stellen je vragen. Als er collega’s ziek zijn, bewoners onverwacht niet thuis zijn, de levering van de groothandel wordt uitgesteld of een collega op maandag pasta heeft gekookt terwijl dat op dinsdag had gemoeten, ben jij niet op je best. Je raakt geprikkeld en geeft gemakkelijk anderen de schuld, omdat het niet zo loopt als je verwacht. Maar, loopt het zoals je verwacht? Dan ben jij de kalmheid zelve en in staat om een perfecte dag neer te zetten.

Rots in de branding

Jij bent de stabiele kracht in het team. Je doet dit werk al jaren en kent de klappen van de zweep. Je staat niet vooraan bij veranderingen en verwacht dat sommige veranderingen het toch niet gaan halen. Daardoor denk je dat het soms wel weer overwaait. Je kunt het gevoel geven dat je nieuwe initiatieven niet altijd omarmt. Je realiseert je soms niet hoe veel kennis jij hebt en hoe waardevol het is dat je dit aan (nieuwe) collega’s vertelt.
Aan de andere kant ben je wel een rots in de branding. je regelt de boel in de organisatie wel, mensen kunnen van jou op aan. Eten heb jij altijd op tijd klaar.

Easy Beasy

Je bent een zonnetje in de organisatie. Je bent nooit gestrest. Jij komt aan en trekt de koelkast open. Je roeit met de riemen die je hebt en weet daar op een leuke manier mee om te gaan. Je werkt parttime en slaat de meeste app groepjes en portals over. Als de hele planning gevuld is met alleen Easy beasies mist er iemand die overkoepelend het overzicht heeft. Maar, in het moment weet je er voor de bewoners wat ontzettend lekkers en gezelligs van de maken. Als jij werkt, is het altijd een feestje!

Samenwerker

Begin je met je shift? Dan loop je eerst even naar een van de andere huiskamers om de maaltijd af te stemmen. Je twijfelt wat er exact gedaan moet worden. Als een collega van een andere afdeling zegt dat je wat lekkers van de lunch op moet maken, doe je dat. Zelf bedenk je dat niet zo snel. Je bent een sociaal mens en een fijne collega. Je wordt bij jou gezien, je weet van je collega’s wat hun uitdagingen zijn thuis of op het werk. Je bent een rustig type. De bewoners zijn op hun gemak bij jou. Je bent geen initiatiefnemer, maar werkt gestaag door.

De ideeënmachine

Jij bent de wervelwind die altijd weer met gekke ideeën komt. Waarom bakken we geen cake? Zouden we niet een vegetarische dag in moeten stellen? Kunnen familieleden niet meekoken? Jij bedenkt het weer. Je vindt het jammer dat niet iedereen meegaat in jouw ideeën. Ook ben je niet in staat om zelf al die ideeën uit te voeren. Je hebt een of twee andere enthousiaste medestanders nodig, om samen de ideeën uit te wisselen en daardoor lekker in je vel te zitten.

Meestal ben je van alles wel wat, maar van eentje toch net het meeste

 

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?