Niet alles is appeltje eitje – Geldpraat

Of je nu het Jeugdjournaal bekijkt, een nieuws-app op je telefoon leest of het journaal, de energiekosten en dat alles duurder wordt, staat elke dag wel op het programma. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

#geencollegaindekou

Maurice van den Bosch, directeur van een Amsterdams ziekenhuis startte onlangs de actie #geencollegaindekou. Medisch specialisten en andere collega’s kunnen 5000 euro geven. Dit wordt gegeven aan de 5 tot 10% van de zorgmedewerkers die grote problemen hebben om de rekeningen te betalen. Er hebben veel mensen op gereageerd, via #geencollegaindekou. Met zo’n actie zie je weer hoe veel lieve mensen er in Nederland wonen.

Herken je collega

Wil je je collega helpen die problemen heeft? Diegene gaat vast niet tijdens de pauze zeggen dat er een dreigbrief op de mat lag met het bericht dat het water wordt afgesloten. Een paar zaken die kunnen opvallen: in plaats van lunchen gaat diegene even een rondje buiten lopen, je collega maakt graag overuren, je merkt dat er na het weekend eigenlijk nooit iets wordt verteld, je ziet dat je collega een korter lontje heeft, doet niet mee met verjaardagscadeautjes of uitjes waar je iets aan moet meebetalen. Ook kan het zijn dat diegene soms even een uurtje naar huis moet (er staat een deurwaarder voor de deur) of wat eerder weg moet voor ‘een tandartsafspraak’. Het kan zijn dat iemand minder gefocust is en meer foutjes maakt.

Het kan iedereen overkomen

Jong, oud, gelukkig getrouwd, in relatieproblemen. Iedereen kan moeite hebben om de rekeningen te betalen. In het leven gebeurt er tenslotte van alles waardoor deze situatie kan ontstaan. Door corona en doordat de prijzen nu stijgen, wordt het aantal Nederlanders met problemen ineens meer dan vroeger.

Stap er op af

Er is niet één oplossing. Kijk wat bij jou en je collega past. In het algemeen raden we aan om een moment te vinden om met diegene in gesprek te gaan. Een vraag kan zijn ‘gaat het goed thuis?’ Het kan zijn dat mensen zich schamen, maar uiteindelijk kan het ook weer opluchten als het aan jou verteld is. Volgens de organisatie NIBUD hebben 1,4 miljoen Nederlanders het lastig om rond te komen, dus het is niet gek als het iemand in het team overkomt.

Verwijs naar een professional

Hoe lastig het ook voor je collega is, het is echt belangrijk om naar de leidinggevende te gaan of een vertrouwenspersoon te spreken. Sommige personeelsafdelingen hebben een schuldhulpverlener waar je terecht kan. De meeste werkgevers willen hier graag bij helpen.

Internet

Uiteraard is er op Internet veel over te vinden. Er zijn veel sites die iets doen op dit thema, zie bijvoorbeeld:

Stap voor stap kan dit vooruit gaan. Jij kunt het verschil maken tussen niet meer zien hoe het verder moet, tot een collega die weer voluit kan lachen en van het leven kan genieten. Help je mee?

Recente keukentips

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Diverzio – De volgende stap in duurzaamheid

  Ambitieuze zorgorganisaties gaan aan flink aan de slag voor een betere planeet en gelukkigere bewoners!

 • Laat familie appeltaart maken

  De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg. Wie laat jij binnenkort appeltaart maken?

 • Plantaardige keuzes zijn ‘n appeltje eitje

  We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van.

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?