Niet alles is appeltje eitje – Geldpraat

Of je nu het Jeugdjournaal bekijkt, een nieuws-app op je telefoon leest of het journaal, de energiekosten en dat alles duurder wordt, staat elke dag wel op het programma. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

#geencollegaindekou

Maurice van den Bosch, directeur van een Amsterdams ziekenhuis startte onlangs de actie #geencollegaindekou. Medisch specialisten en andere collega’s kunnen 5000 euro geven. Dit wordt gegeven aan de 5 tot 10% van de zorgmedewerkers die grote problemen hebben om de rekeningen te betalen. Er hebben veel mensen op gereageerd, via #geencollegaindekou. Met zo’n actie zie je weer hoe veel lieve mensen er in Nederland wonen.

Herken je collega

Wil je je collega helpen die problemen heeft? Diegene gaat vast niet tijdens de pauze zeggen dat er een dreigbrief op de mat lag met het bericht dat het water wordt afgesloten. Een paar zaken die kunnen opvallen: in plaats van lunchen gaat diegene even een rondje buiten lopen, je collega maakt graag overuren, je merkt dat er na het weekend eigenlijk nooit iets wordt verteld, je ziet dat je collega een korter lontje heeft, doet niet mee met verjaardagscadeautjes of uitjes waar je iets aan moet meebetalen. Ook kan het zijn dat diegene soms even een uurtje naar huis moet (er staat een deurwaarder voor de deur) of wat eerder weg moet voor ‘een tandartsafspraak’. Het kan zijn dat iemand minder gefocust is en meer foutjes maakt.

Het kan iedereen overkomen

Jong, oud, gelukkig getrouwd, in relatieproblemen. Iedereen kan moeite hebben om de rekeningen te betalen. In het leven gebeurt er tenslotte van alles waardoor deze situatie kan ontstaan. Door corona en doordat de prijzen nu stijgen, wordt het aantal Nederlanders met problemen ineens meer dan vroeger.

Stap er op af

Er is niet één oplossing. Kijk wat bij jou en je collega past. In het algemeen raden we aan om een moment te vinden om met diegene in gesprek te gaan. Een vraag kan zijn ‘gaat het goed thuis?’ Het kan zijn dat mensen zich schamen, maar uiteindelijk kan het ook weer opluchten als het aan jou verteld is. Volgens de organisatie NIBUD hebben 1,4 miljoen Nederlanders het lastig om rond te komen, dus het is niet gek als het iemand in het team overkomt.

Verwijs naar een professional

Hoe lastig het ook voor je collega is, het is echt belangrijk om naar de leidinggevende te gaan of een vertrouwenspersoon te spreken. Sommige personeelsafdelingen hebben een schuldhulpverlener waar je terecht kan. De meeste werkgevers willen hier graag bij helpen.

Internet

Uiteraard is er op Internet veel over te vinden. Er zijn veel sites die iets doen op dit thema, zie bijvoorbeeld:

Stap voor stap kan dit vooruit gaan. Jij kunt het verschil maken tussen niet meer zien hoe het verder moet, tot een collega die weer voluit kan lachen en van het leven kan genieten. Help je mee?

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp