Niet alles is appeltje eitje – Geldpraat

Of je nu het Jeugdjournaal bekijkt, een nieuws-app op je telefoon leest of het journaal, de energiekosten en dat alles duurder wordt, staat elke dag wel op het programma. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

#geencollegaindekou

Maurice van den Bosch, directeur van een Amsterdams ziekenhuis startte onlangs de actie #geencollegaindekou. Medisch specialisten en andere collega’s kunnen 5000 euro geven. Dit wordt gegeven aan de 5 tot 10% van de zorgmedewerkers die grote problemen hebben om de rekeningen te betalen. Er hebben veel mensen op gereageerd, via #geencollegaindekou. Met zo’n actie zie je weer hoe veel lieve mensen er in Nederland wonen.

Herken je collega

Wil je je collega helpen die problemen heeft? Diegene gaat vast niet tijdens de pauze zeggen dat er een dreigbrief op de mat lag met het bericht dat het water wordt afgesloten. Een paar zaken die kunnen opvallen: in plaats van lunchen gaat diegene even een rondje buiten lopen, je collega maakt graag overuren, je merkt dat er na het weekend eigenlijk nooit iets wordt verteld, je ziet dat je collega een korter lontje heeft, doet niet mee met verjaardagscadeautjes of uitjes waar je iets aan moet meebetalen. Ook kan het zijn dat diegene soms even een uurtje naar huis moet (er staat een deurwaarder voor de deur) of wat eerder weg moet voor ‘een tandartsafspraak’. Het kan zijn dat iemand minder gefocust is en meer foutjes maakt.

Het kan iedereen overkomen

Jong, oud, gelukkig getrouwd, in relatieproblemen. Iedereen kan moeite hebben om de rekeningen te betalen. In het leven gebeurt er tenslotte van alles waardoor deze situatie kan ontstaan. Door corona en doordat de prijzen nu stijgen, wordt het aantal Nederlanders met problemen ineens meer dan vroeger.

Stap er op af

Er is niet één oplossing. Kijk wat bij jou en je collega past. In het algemeen raden we aan om een moment te vinden om met diegene in gesprek te gaan. Een vraag kan zijn ‘gaat het goed thuis?’ Het kan zijn dat mensen zich schamen, maar uiteindelijk kan het ook weer opluchten als het aan jou verteld is. Volgens de organisatie NIBUD hebben 1,4 miljoen Nederlanders het lastig om rond te komen, dus het is niet gek als het iemand in het team overkomt.

Verwijs naar een professional

Hoe lastig het ook voor je collega is, het is echt belangrijk om naar de leidinggevende te gaan of een vertrouwenspersoon te spreken. Sommige personeelsafdelingen hebben een schuldhulpverlener waar je terecht kan. De meeste werkgevers willen hier graag bij helpen.

Internet

Uiteraard is er op Internet veel over te vinden. Er zijn veel sites die iets doen op dit thema, zie bijvoorbeeld:

Stap voor stap kan dit vooruit gaan. Jij kunt het verschil maken tussen niet meer zien hoe het verder moet, tot een collega die weer voluit kan lachen en van het leven kan genieten. Help je mee?

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp