Ongewenst seksueel gedrag in de zorg

Deze maand draait het om noten en ambities. Helaas komen er soms ook negatieve momenten op de werkvloer voor. Het kan zijn dat je ongewenste seksuele aandacht krijgt van een bewoner. We hebben het er graag met je over.

Door de ziekte die bewoners hebben, kan het zijn dat het gedrag verandert. Daardoor kunnen mensen meer opmerkingen maken zoals ‘jij mag mijn billen wel even wassen hoor’, een klap op je billen geven, je (te) lang bekijken of een erectie hebben in de woonkamer. Dat mensen seksuele verlangens hebben, is niet vreemd. Of je nu ziek bent of niet. Door de ziekte kan het wel zijn, dat het nu anders is geworden. Dat kan vervelend zijn en voor jou niet acceptabel. Probeer er allereerst zo luchtig mogelijk mee om te gaan en onthoud dat het meestal komt door de ziekte die iemand heeft. Kijk waar het vandaan komt. Wil iemand in het algemeen aandacht misschien?

Jouw grens is de grens

Bedenk voor jezelf wat de grens is. Gaat iemand daar echt overheen? Zeg op ooghoogte van de bewoner in de ik-vorm dat je dit niet wilt. ‘Ik wil niet dat u aan mijn billen zit, meneer Jansen’. Waarschijnlijk gaat hij niet meteen reageren. Herhaal het dan nog een keer. Maak het concreet en zeg niet alleen ‘niet doen’.

Bespreek het met een collega

Is een cliënt de grens overgegaan? Was het voor jou seksueel onaanvaardbaar gedrag? Vertel aan een collega wat er gebeurd is. Ook al vind je het misschien niet heel groots, als jij er moeite mee hebt, is het belangrijk om het meteen te delen. Mensen die werken in de zorg kunnen zaken weleens gemakkelijk wegwuiven, terwijl het toch een gevoel blijft dat niet klopt. De collega spreekt wellicht de bewoner ook nog aan. Jij of je collega kan het daarna aangeven aan de vertrouwenspersoon of de leidinggevende. Zo kan het verder opgepakt worden.

Spreek in een teamoverleg over ongewenste seksuele aandacht met verschillende casussen

Jij hebt moeite met meneer Jansen. Iemand anders kan er misschien niet tegen dat ze zo bekeken wordt door meneer Bos. Dat lach jij bijvoorbeeld altijd weg of is je nooit opgevallen. Volgens Zorg voor Beter had een derde van de MBO-verpleegkundigen ongewenste seksuele aandacht in de zorg in 2021. Het komt heel veel voor dus!
Door er openlijk over te praten, leert iedereen hoe anderen reageren op het gedrag. Wellicht zijn er ideeën in de groep waar iedereen weer wat aan heeft. Ook kun je proberen dat een andere collega vooral meneer Jansen helpt. En als jij werkt, focus je wat meer op meneer Bos.

Op Internet zijn veel waardevolle artikelen over dit onderwerp te vinden. Je bent zeker niet de enige, mocht je hiermee te maken hebben. Kijk bij Nursing en bij Zorg voor beter bijvoorbeeld voor extra informatie.

https://www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit/zorg/grensoverschrijdend-gedrag-ouderen
https://www.nursing.nl/hoe-spreek-je-je-patient-aan-op-seksueel-overschrijdend-gedrag/

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp