Ongewenst seksueel gedrag in de zorg

Deze maand draait het om noten en ambities. Helaas komen er soms ook negatieve momenten op de werkvloer voor. Het kan zijn dat je ongewenste seksuele aandacht krijgt van een bewoner. We hebben het er graag met je over.

Door de ziekte die bewoners hebben, kan het zijn dat het gedrag verandert. Daardoor kunnen mensen meer opmerkingen maken zoals ‘jij mag mijn billen wel even wassen hoor’, een klap op je billen geven, je (te) lang bekijken of een erectie hebben in de woonkamer. Dat mensen seksuele verlangens hebben, is niet vreemd. Of je nu ziek bent of niet. Door de ziekte kan het wel zijn, dat het nu anders is geworden. Dat kan vervelend zijn en voor jou niet acceptabel. Probeer er allereerst zo luchtig mogelijk mee om te gaan en onthoud dat het meestal komt door de ziekte die iemand heeft. Kijk waar het vandaan komt. Wil iemand in het algemeen aandacht misschien?

Jouw grens is de grens

Bedenk voor jezelf wat de grens is. Gaat iemand daar echt overheen? Zeg op ooghoogte van de bewoner in de ik-vorm dat je dit niet wilt. ‘Ik wil niet dat u aan mijn billen zit, meneer Jansen’. Waarschijnlijk gaat hij niet meteen reageren. Herhaal het dan nog een keer. Maak het concreet en zeg niet alleen ‘niet doen’.

Bespreek het met een collega

Is een cliënt de grens overgegaan? Was het voor jou seksueel onaanvaardbaar gedrag? Vertel aan een collega wat er gebeurd is. Ook al vind je het misschien niet heel groots, als jij er moeite mee hebt, is het belangrijk om het meteen te delen. Mensen die werken in de zorg kunnen zaken weleens gemakkelijk wegwuiven, terwijl het toch een gevoel blijft dat niet klopt. De collega spreekt wellicht de bewoner ook nog aan. Jij of je collega kan het daarna aangeven aan de vertrouwenspersoon of de leidinggevende. Zo kan het verder opgepakt worden.

Spreek in een teamoverleg over ongewenste seksuele aandacht met verschillende casussen

Jij hebt moeite met meneer Jansen. Iemand anders kan er misschien niet tegen dat ze zo bekeken wordt door meneer Bos. Dat lach jij bijvoorbeeld altijd weg of is je nooit opgevallen. Volgens Zorg voor Beter had een derde van de MBO-verpleegkundigen ongewenste seksuele aandacht in de zorg in 2021. Het komt heel veel voor dus!
Door er openlijk over te praten, leert iedereen hoe anderen reageren op het gedrag. Wellicht zijn er ideeën in de groep waar iedereen weer wat aan heeft. Ook kun je proberen dat een andere collega vooral meneer Jansen helpt. En als jij werkt, focus je wat meer op meneer Bos.

Op Internet zijn veel waardevolle artikelen over dit onderwerp te vinden. Je bent zeker niet de enige, mocht je hiermee te maken hebben. Kijk bij Nursing en bij Zorg voor beter bijvoorbeeld voor extra informatie.

https://www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit/zorg/grensoverschrijdend-gedrag-ouderen
https://www.nursing.nl/hoe-spreek-je-je-patient-aan-op-seksueel-overschrijdend-gedrag/

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp