Onze ongezouten mening, maak het een thuis

Als we trainingen op locatie geven, valt het mij op hoe de zorgzaamheid en aardigheid toch diepgeworteld is bij jullie. Tijdens een moment dat het om jou draait, wil ík het drinken regelen. Eindelijk kan ik het jou eens naar de zin maken. Dat is weleens ongemakkelijk zie ik, omdat je dat juist altijd zelf doet! Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

Ongeveer 200.000 mensen wonen op dit moment buitenshuis omdat ze door hun ziekte (met name dementie) niet meer thuis kunnen wonen. Als je er vanuit gaat dat iedereen ongeveer 2 mensen heeft die er voor iemand zijn en er is geen overlap tussen mensen, zijn er ongeveer 400.000 mensen in Nederland die soms in een verpleeghuis komen, om een naaste te bezoeken. Als al deze mensen een klein klusje zouden kunnen doen op het moment dat ze er zijn, zou dat voor een groot gedeelte werk kunnen wegnemen zodat jij meer tijd hebt voor andere taken.

Een praatje en wat doen

Stel, er komt iemand om 15 uur op bezoek. Je ziet die dame wekelijks en ze zit dan bij haar vader in de woonkamer. Ze hebben wat kleine gesprekken, maar eigenlijk komt het niet altijd zo goed uit de verf. Hoe fijn is het dan, als ze iets te doen heeft daarbij? Je kunt zulke bezoeken luchtiger maken, door bijvoorbeeld te zeggen dat ze even de aardappelen kan schillen terwijl ze daar aan tafel zit. Ook hier run je gewoon een huishouden, wat voor meneer ook nog een huiselijke en prettige sfeer creëert.

Etenstijd!

Run je een groot huishouden? Dan zeg je ook tegen iedereen als het eten bijna klaar is, dat het tijd is om op te ruimen en aan tafel te komen. Mocht er dan een familielid zijn, kun je gerust vragen of ze even willen helpen om de stoelen weer allemaal recht te zetten of de tafel te dekken. Vraag het gerust op een vrijblijvende manier ‘vind je het leuk om even te helpen de tafel te dekken?’ en ze kunnen er ook gewoon ‘nee’ op zeggen.

Spelletjes

Raad je weleens een familielid aan om een spelletje te pakken? Er staat vast wel wat in het huis. Ook deze gemoedelijke activiteit kan helpen aan een mooi moment voor de bewoner en zijn naaste en brengt een gezellige reuring in de kamer.

Onthoud, jij bent deze omgeving gewend, maar voor familieleden is het vaak een heftige ervaring. Het is niet niks om je naaste ziek te zien, samen met allemaal andere mensen die ook ziek zijn. Het is niet niks om in een (groot) huis te komen in plaats van in het ouderlijk huis waar veel herinneringen zijn gemaakt. Je kunt het zelf wel invullen. Het kan juist helpen om hen soms een taak(je) te geven waardoor ze zich prettiger voelen. Waar kan jij wel een beetje hulp bij gebruiken?

Recente keukentips

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?