Onze ongezouten mening

In augustus draait het allemaal om ‘de ongezouten mening’ bij Keukentijgers. We inspireren jou als gastvrouw, vrijwilliger en/of zorgprofessional met alternatieven voor zout waarbij ‘jus’ centraal staat. Maar deze maand gaat ook over plezier in je werk, het effect van een lolletje en de waarde van rituelen. We kunnen wel van alles vinden over de voedingswaarde. Voor de bewoner is Vitamine H van ‘herkenbaarheid’, even zo belangrijk.

Snoepen mag, of nee, genieten moet

We inspireren jullie continu hoe je lekker en goed eten op tafel zet. En ook nog eens op een gastvrije manier. Of hoe je eenvoudig een voedzaam tussendoortje neer kunt zetten in de ochtend, zonder dat het veel tijd kost. Jarenlange eetgewoonten kan je niet aan het einde van de rit opeens rigoureus ombuigen; dat geeft stress voor lichaam en geest. Het is wel handig als jij – als Keukentijger – kennis hebt over de voedingswaarde. Zo kun je helpen om te kiezen voor een gezond alternatief, of voor een geluksmomentje. Want Vitamine G van ‘genieten’ is even zo belangrijk.

Weet wat je eet

We vinden het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de voedingswaarde van verschillende producten. Want de meeste bewoners eten al niet meer zoveel. De afgelopen jaren is de kennis over eten en drinken flink toegenomen. Bijleren over voeding stopt nooit. Met jouw kennis kan je met bewoners bewust kiezen voor de ene dag wat ‘meer genieten’ en de andere keer wat ‘meer gezond’. Vaak gaat dit trouwens prima samen.

Heel veel pillen

We zien dat bewoners veel medicatie krijgen in de ouderenzorg. Praktisch elk medicijn heeft een bijwerking. Bewoners worden er vermoeider van, waardoor men nog lastiger eet! Of de bewoner krijgt er darmklachten van, wordt wat chagrijnig, heeft stemmingswisselingen of heeft bijvoorbeeld last van de spieren. En andersom, als bewoners niet goed eten, is de kans groter dat ze medicatie nodig hebben. Onvoldoende vezels? Dan kunnen bewoners last krijgen van hun stoelgang, waar ze dan medicatie voor nemen. Heeft iemand veel overgewicht of eet iemand veel zout? Dan moeten ze wellicht medicatie voor een te hoge bloeddruk nemen. Eten ze te veel suiker? Dan hebben ze meer kans op diabetes type 2, vermoeidheid, overgewicht en darmklachten. Enzovoort, enzovoort.

Vicieuze cirkel

We zijn in de zorg in veel gevallen in een vicieuze cirkel terecht gekomen waar een bakje pillen per dag de norm is. Al dan niet gepureerd in appelmoes. Vorig jaar was ik bij een kleine zorgorganisatie, die met passie werd geleid door een stel. We spraken over de medicatie. De meeste mensen kregen niets. Ze woonden er gemiddeld langer dan in de reguliere huizen en zagen er rustig uit. Wij kennen nog geen onderzoeken waarbij wetenschappelijk is onderbouwd wat de kwaliteit van leven is met minder medicatie. Maar de signalen lijken te zijn dat je hiermee meer welzijn creëert. Dat je minder klachten hebt en beter kunt eten.

Uiteraard geldt dat specialisten bepalen welke medicijnen er zijn en dat we hier als zorgprofessionals of vrijwilligers geen invloed op hebben of zouden moeten hebben.

Jouw rol

Je kunt, ondanks dat je geen arts bent, een rol spelen door een goed en lekker eetpatroon aan te bieden. Bijvoorbeeld, dat je door de dag heen groentes weet te verwerken, zodat de bewoners ook groente hebben gegeten als het avondeten een dagje niet lukt. Dat je bewoners meer laat drinken, zodat de afvalstoffen beter worden vervoerd en de goede stoffen door het hele lijf heen gaan. Dat je bewoners vezelrijke volkoren pasta geeft, zonder dat ze het doorhebben en daardoor minder last van de stoelgang hebben. En dat je ook nog een flinke dosis vitamine L van ‘lekker’ toevoegt, doordat je met aandacht met eten bezig bent.

Want ook dat is kwaliteit van leven. En dan smaakt die koek op zijn tijd extra lekker.

Jouw huiswerk? Vraag aan een verzorgende de naam van één medicijn die wordt gegeven aan de bewoners. Zoek op wat redenen zijn waarom mensen dat slikken en wat mogelijke bijwerkingen zijn.

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?