Onze ongezouten mening
In augustus draait het allemaal om ‘de ongezouten mening’ bij Keukentijgers. We inspireren jou als gastvrouw, vrijwilliger of zorgprofessional met alternatieven voor zout waarbij ‘jus’ centraal staat. Maar deze maand gaat ook ónze ongezouten mening. We kunnen wel van alles vinden over de voedingswaarde. Voor de bewoner is Vitamine H van ‘herkenbaarheid’, even zo belangrijk.
Snoepen mag, of nee, genieten moet
We inspireren jullie continu hoe je lekker en goed eten op tafel zet. En ook nog eens op een gastvrije manier. Of hoe je eenvoudig een voedzaam tussendoortje neer kunt zetten in de ochtend, zonder dat het veel tijd kost. Jarenlange eetgewoonten kan je niet aan het einde van de rit of tijdens een ziekte opeens rigoureus ombuigen; dat geeft stress voor lichaam en geest. Het is wel handig als jij – als Keukentijger – kennis hebt over de voedingswaarde. Zo kun je helpen om te kiezen voor een gezond alternatief, of voor een geluksmomentje. Want Vitamine G van ‘genieten’ is ook belangrijk.
Weet wat je eet
We vinden het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de voedingswaarde van verschillende producten. Want de meeste bewoners eten al niet meer zoveel, dus dat maakt het extra belangrijk om de juiste stoffen binnen te krijgen. De afgelopen jaren is de kennis over eten en drinken flink toegenomen. Bijleren over voeding stopt nooit. Met jouw kennis kan je met bewoners bewust kiezen voor de ene dag wat ‘meer genieten’ en de andere keer wat ‘meer gezond’. Vaak gaat dit trouwens prima samen.
Heel veel pillen
We zien dat bewoners veel medicatie krijgen in de ouderenzorg. Praktisch elk medicijn heeft een bijwerking. Bewoners worden er vermoeider van, waardoor men nog lastiger eet. Of de bewoner krijgt er darmklachten van, wordt wat chagrijnig, heeft stemmingswisselingen of heeft bijvoorbeeld last van de spieren. Ook andersom geldt dit. Als bewoners niet goed eten, is de kans groter dat ze medicatie krijgen. Onvoldoende vezels? Dan kunnen bewoners last krijgen van hun stoelgang, waar ze dan medicatie voor nemen. Heeft iemand veel overgewicht of eet iemand veel zout? Dan moeten ze wellicht medicatie voor een te hoge bloeddruk nemen. Eten ze te veel suiker? Dan hebben ze meer kans op diabetes type 2, vermoeidheid, overgewicht en darmklachten. Enzovoort, enzovoort.
Vicieuze cirkel
We zitten vaak in een vicieuze cirkel waar een bakje pillen per dag de norm is. Al dan niet gepureerd in appelmoes. Vorig jaar was ik bij een kleine zorgorganisatie. We spraken over de medicatie. De meeste mensen kregen nul pillen. Ze woonden er gemiddeld langer dan in de reguliere huizen en zagen er rustig uit.
En onlangs zeiden twee familieleden tegen onze kok Yvette dat ze zo blij zijn dat hun ouder geen Diabetes2 meer heeft, waarschijnlijk door de mogelijke eetgewoontes in het verpleeghuis!
Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over dit thema. Het lijkt te zijn dat je mensen meer welzijn geeft door beter te eten.
Uiteraard geldt dat specialisten bepalen welke medicijnen er worden gegeven aan de bewoners.
Jouw rol
Je kunt, ondanks dat je geen arts bent, een rol spelen door een goed en lekker eetpatroon aan te bieden. Bijvoorbeeld, dat je door de dag heen groentes weet te verwerken, zodat de bewoners ook groente hebben gegeten als het avondeten een dagje niet lukt. Dat je bewoners meer laat drinken, zodat de afvalstoffen beter worden vervoerd en de goede stoffen door het hele lijf heen gaan. Dat je bewoners vezelrijke volkoren pasta geeft en daardoor minder last van de stoelgang hebben. En dat je ook nog een flinke dosis vitamine L van ‘lekker’ toevoegt, doordat je met aandacht met eten bezig bent.
Want ook dat is kwaliteit van leven. En dan smaakt die gevulde koek op zijn tijd extra lekker.