Onze ongezouten mening

In augustus draait het allemaal om ‘de ongezouten mening’ bij Keukentijgers. We inspireren jou als gastvrouw, vrijwilliger of zorgprofessional met alternatieven voor zout waarbij ‘jus’ centraal staat. Maar deze maand gaat ook ónze ongezouten mening. We kunnen wel van alles vinden over de voedingswaarde. Voor de bewoner is Vitamine H van ‘herkenbaarheid’, even zo belangrijk.

Snoepen mag, of nee, genieten moet

We inspireren jullie continu hoe je lekker en goed eten op tafel zet. En ook nog eens op een gastvrije manier. Of hoe je eenvoudig een voedzaam tussendoortje neer kunt zetten in de ochtend, zonder dat het veel tijd kost. Jarenlange eetgewoonten kan je niet aan het einde van de rit of tijdens een ziekte opeens rigoureus ombuigen; dat geeft stress voor lichaam en geest. Het is wel handig als jij – als Keukentijger – kennis hebt over de voedingswaarde. Zo kun je helpen om te kiezen voor een gezond alternatief, of voor een geluksmomentje. Want Vitamine G van ‘genieten’ is ook belangrijk.

Weet wat je eet

We vinden het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de voedingswaarde van verschillende producten. Want de meeste bewoners eten al niet meer zoveel, dus dat maakt het extra belangrijk om de juiste stoffen binnen te krijgen. De afgelopen jaren is de kennis over eten en drinken flink toegenomen. Bijleren over voeding stopt nooit. Met jouw kennis kan je met bewoners bewust kiezen voor de ene dag wat ‘meer genieten’ en de andere keer wat ‘meer gezond’. Vaak gaat dit trouwens prima samen.

Heel veel pillen

We zien dat bewoners veel medicatie krijgen in de ouderenzorg. Praktisch elk medicijn heeft een bijwerking. Bewoners worden er vermoeider van, waardoor men nog lastiger eet. Of de bewoner krijgt er darmklachten van, wordt wat chagrijnig, heeft stemmingswisselingen of heeft bijvoorbeeld last van de spieren. Ook andersom geldt dit. Als bewoners niet goed eten, is de kans groter dat ze medicatie krijgen. Onvoldoende vezels? Dan kunnen bewoners last krijgen van hun stoelgang, waar ze dan medicatie voor nemen. Heeft iemand veel overgewicht of eet iemand veel zout? Dan moeten ze wellicht medicatie voor een te hoge bloeddruk nemen. Eten ze te veel suiker? Dan hebben ze meer kans op diabetes type 2, vermoeidheid, overgewicht en darmklachten. Enzovoort, enzovoort.

Vicieuze cirkel

We zitten vaak in een vicieuze cirkel waar een bakje pillen per dag de norm is. Al dan niet gepureerd in appelmoes. Vorig jaar was ik bij een kleine zorgorganisatie. We spraken over de medicatie. De meeste mensen kregen nul pillen. Ze woonden er gemiddeld langer dan in de reguliere huizen en zagen er rustig uit.
En onlangs zeiden twee familieleden tegen onze kok Yvette dat ze zo blij zijn dat hun ouder geen Diabetes2 meer heeft, waarschijnlijk door de mogelijke eetgewoontes in het verpleeghuis!

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over dit thema. Het lijkt te zijn dat je mensen meer welzijn geeft door beter te eten.
Uiteraard geldt dat specialisten bepalen welke medicijnen er worden gegeven aan de bewoners.

Jouw rol

Je kunt, ondanks dat je geen arts bent, een rol spelen door een goed en lekker eetpatroon aan te bieden. Bijvoorbeeld, dat je door de dag heen groentes weet te verwerken, zodat de bewoners ook groente hebben gegeten als het avondeten een dagje niet lukt. Dat je bewoners meer laat drinken, zodat de afvalstoffen beter worden vervoerd en de goede stoffen door het hele lijf heen gaan. Dat je bewoners vezelrijke volkoren pasta geeft en daardoor minder last van de stoelgang hebben. En dat je ook nog een flinke dosis vitamine L van ‘lekker’ toevoegt, doordat je met aandacht met eten bezig bent.
Want ook dat is kwaliteit van leven. En dan smaakt die gevulde koek op zijn tijd extra lekker.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp