Onze ongezouten mening

In augustus draait het allemaal om ‘de ongezouten mening’ bij Keukentijgers. We inspireren jou als gastvrouw, vrijwilliger en/of zorgprofessional met alternatieven voor zout waarbij ‘jus’ centraal staat. Maar deze maand gaat ook over plezier in je werk, het effect van een lolletje en de waarde van rituelen. We kunnen wel van alles vinden over de voedingswaarde. Voor de bewoner is Vitamine H van ‘herkenbaarheid’, even zo belangrijk.

Snoepen mag, of nee, genieten moet

We inspireren jullie continu hoe je lekker en goed eten op tafel zet. En ook nog eens op een gastvrije manier. Of hoe je eenvoudig een voedzaam tussendoortje neer kunt zetten in de ochtend, zonder dat het veel tijd kost. Jarenlange eetgewoonten kan je niet aan het einde van de rit opeens rigoureus ombuigen; dat geeft stress voor lichaam en geest. Het is wel handig als jij – als Keukentijger – kennis hebt over de voedingswaarde. Zo kun je helpen om te kiezen voor een gezond alternatief, of voor een geluksmomentje. Want Vitamine G van ‘genieten’ is even zo belangrijk.

Weet wat je eet

We vinden het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de voedingswaarde van verschillende producten. Want de meeste bewoners eten al niet meer zoveel. De afgelopen jaren is de kennis over eten en drinken flink toegenomen. Bijleren over voeding stopt nooit. Met jouw kennis kan je met bewoners bewust kiezen voor de ene dag wat ‘meer genieten’ en de andere keer wat ‘meer gezond’. Vaak gaat dit trouwens prima samen.

Heel veel pillen

We zien dat bewoners veel medicatie krijgen in de ouderenzorg. Praktisch elk medicijn heeft een bijwerking. Bewoners worden er vermoeider van, waardoor men nog lastiger eet! Of de bewoner krijgt er darmklachten van, wordt wat chagrijnig, heeft stemmingswisselingen of heeft bijvoorbeeld last van de spieren. En andersom, als bewoners niet goed eten, is de kans groter dat ze medicatie nodig hebben. Onvoldoende vezels? Dan kunnen bewoners last krijgen van hun stoelgang, waar ze dan medicatie voor nemen. Heeft iemand veel overgewicht of eet iemand veel zout? Dan moeten ze wellicht medicatie voor een te hoge bloeddruk nemen. Eten ze te veel suiker? Dan hebben ze meer kans op diabetes type 2, vermoeidheid, overgewicht en darmklachten. Enzovoort, enzovoort.

Vicieuze cirkel

We zijn in de zorg in veel gevallen in een vicieuze cirkel terecht gekomen waar een bakje pillen per dag de norm is. Al dan niet gepureerd in appelmoes. Vorig jaar was ik bij een kleine zorgorganisatie, die met passie werd geleid door een stel. We spraken over de medicatie. De meeste mensen kregen niets. Ze woonden er gemiddeld langer dan in de reguliere huizen en zagen er rustig uit. Wij kennen nog geen onderzoeken waarbij wetenschappelijk is onderbouwd wat de kwaliteit van leven is met minder medicatie. Maar de signalen lijken te zijn dat je hiermee meer welzijn creëert. Dat je minder klachten hebt en beter kunt eten.

Uiteraard geldt dat specialisten bepalen welke medicijnen er zijn en dat we hier als zorgprofessionals of vrijwilligers geen invloed op hebben of zouden moeten hebben.

Jouw rol

Je kunt, ondanks dat je geen arts bent, een rol spelen door een goed en lekker eetpatroon aan te bieden. Bijvoorbeeld, dat je door de dag heen groentes weet te verwerken, zodat de bewoners ook groente hebben gegeten als het avondeten een dagje niet lukt. Dat je bewoners meer laat drinken, zodat de afvalstoffen beter worden vervoerd en de goede stoffen door het hele lijf heen gaan. Dat je bewoners vezelrijke volkoren pasta geeft, zonder dat ze het doorhebben en daardoor minder last van de stoelgang hebben. En dat je ook nog een flinke dosis vitamine L van ‘lekker’ toevoegt, doordat je met aandacht met eten bezig bent.

Want ook dat is kwaliteit van leven. En dan smaakt die koek op zijn tijd extra lekker.

Jouw huiswerk? Vraag aan een verzorgende de naam van één medicijn die wordt gegeven aan de bewoners. Zoek op wat redenen zijn waarom mensen dat slikken en wat mogelijke bijwerkingen zijn.

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp