Op naar 7 eetmomenten

Waarom de 7 eetmomenten

Het gaat hier niet over heel véél eten, maar over heel vaak eten. We zien dat eetmomenten worden beperkt tot 3 momenten per dag in de zorg. Daarnaast zijn er nog 2 momenten: het koekje in de ochtend en in de middag bij de koffie. Het hanteren van 7 (!) eetmomenten per dag heeft vele voordelen. Zeker als de verhoudingen eiwitten/vetten/koolhydraten op elkaar zijn afgestemd, rekening houdend met de doelgroep waarvoor deze bestemd is. Ons doel is met de 7 eetmomenten het optimale gezondheidsvoordeel uit de voeding te halen, ook als het gaat om overgewicht, ondergewicht, problemen met je cholesterol, vezeltekort of andere nodige aanpassingen in je voeding. Ons doel; leren dat lekker en gezond eten voor de zorg niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn!

De gezondheidsvoordelen op een rijtje:

Ouderen hebben minder energierijke voeding nodig dan jongere volwassenen, maar evenveel of meer voedingsstoffen, zoals vitamine D en eiwitten. Dit betekent dat ouderen meer nutriëntenrijke voeding moeten eten en minder ’lege calorieën’. Dat is niet eenvoudig: de eetlust van ouderen neemt vaak af en de inname van voeding is vaak niet genoeg om in de dagelijkse behoeftes te voorzien. Door 7 eetmomenten per dag te gaan hanteren, kan je 7 kleinere porties eten en uiteindelijk toch meer voedingsstoffen binnenkrijgen, dan minder ”grotere” eetmomenten per dag eten en sneller vol te zitten. Als je bewust stil staat bij elk moment en wát er dan gegeten wordt, kan dit er voor zorgen dat het prima is als er bij de warme maaltijd iets minder wordt gegeten, omdat er ondanks dat toch veel vitamines en eiwitten zijn binnengekomen overdag.

Houd de stofwisseling actief

Op het moment dat je te weinig eet, gaat je hele lichaam in de stand-by stand. Als je te weinig eet is dat voor het lichaam een oer-signaal dat er weinig voedsel voorhanden is, waardoor je lichaam direct heel erg zuinig met de vetvoorraden om gaat springen. Door regelmatig te eten geef je je lichaam een signaal dat er eten in overvloed is, en dat je lichaam beslist niet zuinig hoeft te zijn met de reserves in de vorm van lichaamsvet en dat is een fijne bijkomstigheid wanneer er sprake is van overgewicht.

Door regelmatiger te eten, dus meerdere maaltijden per dag, vertel je dus je lichaam dat er voedsel in overvloed is, zodat er onder de streep meer vet verbrand wordt. Daardoor zal je stofwisseling, ofwel je metabolisme, op een stabiele manier, efficiënt en optimaal blijven werken zonder noemenswaardige pieken en dalen.

Hierdoor verbrand je uiteindelijk meer calorieën zowel op de momenten dat je lichaam actief is, als op de momenten dat je in rust bent.

Heb meer energie door stabielere boeldsuikerspiegel

Als je meerdere keren per dag een kleine maaltijd neemt, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, zonder pieken en dalen. Direct gevolg is dat je lichaam veel minder insuline aan hoeft te maken om met name de pieken te bezweren, waardoor je uiteindelijk veel meer energie overhoudt voor andere zaken.

Het is een feit dat de aanmaak van insuline om die pieken te bestrijden ontzettend veel energie kost.

Het is goed voor de spijsvertering

Ook je spijsvertering heeft baat bij meerdere maaltijden per dag. Als je één hele grote en zware maaltijd eet, die ook nog eens uit verschillende componenten bestaat, dan heeft je spijsvertering ontzettend veel moeite om dat allemaal te verwerken.

Dit kost gigantische hoeveelheden energie, met name door het harde werken van de maag en de darmen. Dit resulteert in de bekende ‘after dinner dip’, een ontzettend moe gevoel nadat je fors gegeten hebt. Verdeel je eten over meerdere momenten en je houdt een stuk meer energie over. Ook kan dit helpen met de stoelgang, waar we vaak problemen zien bij ouderen.

Voorkom suikeraanvallen

Tussendoor snoepen is eigenlijk het slechtste wat je kunt doen voor je lichaam. Als je niet regelmatig eet, ga je op een bepaald ‘trek’ krijgen, het is wel belangrijk om niet meer dan 3 uren tussen de eetmomenten te hebben. Als we deze eetmomenten standaard inbouwen, voorkomen we de inname van suikers en nemen we voedingsrijke producten, waarbij de vitaminetekorten makkelijker en sneller kunnen worden aangevuld. Elke doelgroep heeft weer zijn eigen diëten, maar deze zien we vaker terugkomen bij revalidatie en VGZ.

Heb een hogere hoeveelheid voedingsvezels

Voedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze hebben een gunstig effect op ontregelde bloedsuikerwaarden en kunnen diabetes helpen voorkomen. Ze bevorderen een goede stoelgang en kunnen overgewicht helpen tegengaan. Ze verlagen het cholesterolgehalte en zijn daardoor goed voor hart- en bloedvaten.

Maar wat eet je dan met de bewoners op elk moment van de dag? Graag helpen we je hierbij zodat je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan. Een cracker met smeerkaas of een kant en klare koek met jam met minder suiker kan al een goed tussendoortje zijn! Voor meer ideeën bekijk alvast onze recepten of meld je aan voor het abonnement, zodat we je op maat kunnen helpen.

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp