muffin sheet

In ons abonnement...

Heb je onze andere ideeënkaarten eigenlijk als eens bekeken?

Van toetje naar nagerecht

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

De meeste kant-en-klaar toetjes uit het zuivelschap bevatten teveel suiker en / of verzadigde vetten. En juist te weinig eiwit en vezels. Nee, gooi niet meteen alle pakken vla uit het raam, tenzij ze over datum zijn. Voeg bewust iets toe en serveer minder van de vulling.

Van vulling naar voeding kun je realiseren door

  • Focus op eiwit 5 gram per nagerecht
  • Half stuk fruit toevoegen
  • 5 gram vezels toevoegen
  • Minder dan 100 kcal per 100 gram

Van toetje naar nagerecht

Na stapels menucycli van zorgorganisaties doorlezen, ben ik soms al blij verrast als er niet alleen “toetje” staat in de laatste kolom van de de dag, maar dat er ook iets benoemd wordt. Vla, yoghurt, tiramisu, vla (waarschijnlijk een andere smaak), fruitcocktail en weer een een keer vla (kan nog een andere smaak zijn). Wanneer ik ondertussen vla in de eetmeter schrijf, krijg ik een rood kruis met de tekst “ Vla behoort niet tot een gezonde voeding, bevat te veel verzadigd vet en suikers”. Als ik voorzichtig even in mijn voedingsencyclopedie kijk, staat er” vla is tamelijk waardeloos voedsel”.

Toetje – omdat het over je hele toet zit?

Veel mensen zijn opgevoed met iets toe. Een toetje is vla of iets anders zoets uit het koelvak, een beloning voordat je je bord hebt leeggegeten. In een zorgorganisatie is het vaak een soort vulling voor als men hun bord niet heeft leeggegeten. Niet vragen wat er niet gesmaakt heeft, maar gewoon vullen en het liefst aftoppen met een toef slagroom. Dat vinden ze zo lekker.

Het behoort je toe

Een nagerecht is een aparte gang die geserveerd wordt om de spijsvertering te bevorderen. Vroeger at men als nagerecht voedzame pap, die werd gemaakt van in melk geweekte granen. De wat luxere versie werd de pudding en kostte meer tijd en vaardigheid in de keuken; geleren – koken – juiste manier storten. Daar hadden de fabrikanten wat op gevonden – kloppudding – een poeder wat je de door de melk heen klopte en koel weg kon zetten. Tegelijkertijd kwam de vloeibare zuiveldrank en kant-en-klaar pudding in het koelvak te staan. Langzaam schoof het nagerecht van voedzaam gerecht op naar een verwenmoment.

Natuurlijk wil je iemand verwennen en ga je niet in de laatste jaren nog macrobiotische voeding opdringen.
Dus nee, ik pak niemand zijn vla af. Oude bomen moet je niet verplaatsen. Maar een kind geef je ook niet 7 dagen in de week patat omdat ze het zo lekker vinden. Zullen we van al die toetjes weer een nagerecht maken? Iets toevoegen wat voedzaam is en de spijsvertering stimuleert?

Je zult van de toetjes wel minder gaan gebruiken. Maar ach dat merkt niemand, want het kostte toch al niks en de meeste pakken gooien we over datum weg.

P.s mijn favoriete vla is hopjesvla.

Enkele recepten van ons die perfect geschikt zijn als nagerecht

 

 

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?