muffin sheet

In ons abonnement...

Heb je onze andere ideeënkaarten eigenlijk als eens bekeken?

Van toetje naar nagerecht

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

De meeste kant-en-klaar toetjes uit het zuivelschap bevatten teveel suiker en / of verzadigde vetten. En juist te weinig eiwit en vezels. Nee, gooi niet meteen alle pakken vla uit het raam, tenzij ze over datum zijn. Voeg bewust iets toe en serveer minder van de vulling.

Van vulling naar voeding kun je realiseren door

  • Focus op eiwit 5 gram per nagerecht
  • Half stuk fruit toevoegen
  • 5 gram vezels toevoegen
  • Minder dan 100 kcal per 100 gram

Van toetje naar nagerecht

Na stapels menucycli van zorgorganisaties doorlezen, ben ik soms al blij verrast als er niet alleen “toetje” staat in de laatste kolom van de de dag, maar dat er ook iets benoemd wordt. Vla, yoghurt, tiramisu, vla (waarschijnlijk een andere smaak), fruitcocktail en weer een een keer vla (kan nog een andere smaak zijn). Wanneer ik ondertussen vla in de eetmeter schrijf, krijg ik een rood kruis met de tekst “ Vla behoort niet tot een gezonde voeding, bevat te veel verzadigd vet en suikers”. Als ik voorzichtig even in mijn voedingsencyclopedie kijk, staat er” vla is tamelijk waardeloos voedsel”.

Toetje – omdat het over je hele toet zit?

Veel mensen zijn opgevoed met iets toe. Een toetje is vla of iets anders zoets uit het koelvak, een beloning voordat je je bord hebt leeggegeten. In een zorgorganisatie is het vaak een soort vulling voor als men hun bord niet heeft leeggegeten. Niet vragen wat er niet gesmaakt heeft, maar gewoon vullen en het liefst aftoppen met een toef slagroom. Dat vinden ze zo lekker.

Het behoort je toe

Een nagerecht is een aparte gang die geserveerd wordt om de spijsvertering te bevorderen. Vroeger at men als nagerecht voedzame pap, die werd gemaakt van in melk geweekte granen. De wat luxere versie werd de pudding en kostte meer tijd en vaardigheid in de keuken; geleren – koken – juiste manier storten. Daar hadden de fabrikanten wat op gevonden – kloppudding – een poeder wat je de door de melk heen klopte en koel weg kon zetten. Tegelijkertijd kwam de vloeibare zuiveldrank en kant-en-klaar pudding in het koelvak te staan. Langzaam schoof het nagerecht van voedzaam gerecht op naar een verwenmoment.

Natuurlijk wil je iemand verwennen en ga je niet in de laatste jaren nog macrobiotische voeding opdringen.
Dus nee, ik pak niemand zijn vla af. Oude bomen moet je niet verplaatsen. Maar een kind geef je ook niet 7 dagen in de week patat omdat ze het zo lekker vinden. Zullen we van al die toetjes weer een nagerecht maken? Iets toevoegen wat voedzaam is en de spijsvertering stimuleert?

Je zult van de toetjes wel minder gaan gebruiken. Maar ach dat merkt niemand, want het kostte toch al niks en de meeste pakken gooien we over datum weg.

P.s mijn favoriete vla is hopjesvla.

Enkele recepten van ons die perfect geschikt zijn als nagerecht

 

 

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp