muffin sheet

In ons abonnement...

Heb je onze andere ideeënkaarten eigenlijk als eens bekeken?

Van toetje naar nagerecht

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

De meeste kant-en-klaar toetjes uit het zuivelschap bevatten teveel suiker en / of verzadigde vetten. En juist te weinig eiwit en vezels. Nee, gooi niet meteen alle pakken vla uit het raam, tenzij ze over datum zijn. Voeg bewust iets toe en serveer minder van de vulling.

Van vulling naar voeding kun je realiseren door

 • Focus op eiwit 5 gram per nagerecht
 • Half stuk fruit toevoegen
 • 5 gram vezels toevoegen
 • Minder dan 100 kcal per 100 gram

Van toetje naar nagerecht

Na stapels menucycli van zorgorganisaties doorlezen, ben ik soms al blij verrast als er niet alleen “toetje” staat in de laatste kolom van de de dag, maar dat er ook iets benoemd wordt. Vla, yoghurt, tiramisu, vla (waarschijnlijk een andere smaak), fruitcocktail en weer een een keer vla (kan nog een andere smaak zijn). Wanneer ik ondertussen vla in de eetmeter schrijf, krijg ik een rood kruis met de tekst “ Vla behoort niet tot een gezonde voeding, bevat te veel verzadigd vet en suikers”. Als ik voorzichtig even in mijn voedingsencyclopedie kijk, staat er” vla is tamelijk waardeloos voedsel”.

Toetje – omdat het over je hele toet zit?

Veel mensen zijn opgevoed met iets toe. Een toetje is vla of iets anders zoets uit het koelvak, een beloning voordat je je bord hebt leeggegeten. In een zorgorganisatie is het vaak een soort vulling voor als men hun bord niet heeft leeggegeten. Niet vragen wat er niet gesmaakt heeft, maar gewoon vullen en het liefst aftoppen met een toef slagroom. Dat vinden ze zo lekker.

Het behoort je toe

Een nagerecht is een aparte gang die geserveerd wordt om de spijsvertering te bevorderen. Vroeger at men als nagerecht voedzame pap, die werd gemaakt van in melk geweekte granen. De wat luxere versie werd de pudding en kostte meer tijd en vaardigheid in de keuken; geleren – koken – juiste manier storten. Daar hadden de fabrikanten wat op gevonden – kloppudding – een poeder wat je de door de melk heen klopte en koel weg kon zetten. Tegelijkertijd kwam de vloeibare zuiveldrank en kant-en-klaar pudding in het koelvak te staan. Langzaam schoof het nagerecht van voedzaam gerecht op naar een verwenmoment.

Natuurlijk wil je iemand verwennen en ga je niet in de laatste jaren nog macrobiotische voeding opdringen.
Dus nee, ik pak niemand zijn vla af. Oude bomen moet je niet verplaatsen. Maar een kind geef je ook niet 7 dagen in de week patat omdat ze het zo lekker vinden. Zullen we van al die toetjes weer een nagerecht maken? Iets toevoegen wat voedzaam is en de spijsvertering stimuleert?

Je zult van de toetjes wel minder gaan gebruiken. Maar ach dat merkt niemand, want het kostte toch al niks en de meeste pakken gooien we over datum weg.

P.s mijn favoriete vla is hopjesvla.

Enkele recepten van ons die perfect geschikt zijn als nagerecht

 

 

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?