muffin sheet

In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk als eens bekeken?

Van toetje naar nagerecht

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

De meeste kant-en-klaar toetjes uit het zuivelschap bevatten teveel suiker en / of verzadigde vetten. En juist te weinig eiwit en vezels. Nee, gooi niet meteen alle pakken vla uit het raam, tenzij ze over datum zijn. Voeg bewust iets toe en serveer minder van de vulling.

Van vulling naar voeding kun je realiseren door

  • Focus op eiwit 5 gram per nagerecht
  • Half stuk fruit toevoegen
  • 5 gram vezels toevoegen
  • Minder dan 100 kcal per 100 gram

Van toetje naar nagerecht

Na stapels menucycli van zorgorganisaties doorlezen, ben ik soms al blij verrast als er niet alleen “toetje” staat in de laatste kolom van de de dag, maar dat er ook iets benoemd wordt. Vla, yoghurt, tiramisu, vla (waarschijnlijk een andere smaak), fruitcocktail en weer een een keer vla (kan nog een andere smaak zijn). Wanneer ik ondertussen vla in de eetmeter schrijf, krijg ik een rood kruis met de tekst “ Vla behoort niet tot een gezonde voeding, bevat te veel verzadigd vet en suikers”. Als ik voorzichtig even in mijn voedingsencyclopedie kijk, staat er” vla is tamelijk waardeloos voedsel”.

Toetje – omdat het over je hele toet zit?

Veel mensen zijn opgevoed met iets toe. Een toetje is vla of iets anders zoets uit het koelvak, een beloning voordat je je bord hebt leeggegeten. In een zorgorganisatie is het vaak een soort vulling voor als men hun bord niet heeft leeggegeten. Niet vragen wat er niet gesmaakt heeft, maar gewoon vullen en het liefst aftoppen met een toef slagroom. Dat vinden ze zo lekker.

Het behoort je toe

Een nagerecht is een aparte gang die geserveerd wordt om de spijsvertering te bevorderen. Vroeger at men als nagerecht voedzame pap, die werd gemaakt van in melk geweekte granen. De wat luxere versie werd de pudding en kostte meer tijd en vaardigheid in de keuken; geleren – koken – juiste manier storten. Daar hadden de fabrikanten wat op gevonden – kloppudding – een poeder wat je de door de melk heen klopte en koel weg kon zetten. Tegelijkertijd kwam de vloeibare zuiveldrank en kant-en-klaar pudding in het koelvak te staan. Langzaam schoof het nagerecht van voedzaam gerecht op naar een verwenmoment.

Natuurlijk wil je iemand verwennen en ga je niet in de laatste jaren nog macrobiotische voeding opdringen.
Dus nee, ik pak niemand zijn vla af. Oude bomen moet je niet verplaatsen. Maar een kind geef je ook niet 7 dagen in de week patat omdat ze het zo lekker vinden. Zullen we van al die toetjes weer een nagerecht maken? Iets toevoegen wat voedzaam is en de spijsvertering stimuleert?

Je zult van de toetjes wel minder gaan gebruiken. Maar ach dat merkt niemand, want het kostte toch al niks en de meeste pakken gooien we over datum weg.

P.s mijn favoriete vla is hopjesvla.

Enkele recepten van ons die perfect geschikt zijn als nagerecht

 

 

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp