Voel je als een vis in ‘t water in je eigen leven

Coach Wilma Kielstra deelt vanuit mindfulness deze keer een artikel. Mindfulness is niet meer dan bewust zijn van je gedachten. Reageer er niet direct op, maar sta er bij stil. Bedenk hoe je daar normaal op reageert en kan je het nu anders doen? Natuurlijk past dit artikel helemaal bij ‘Als een vis in ‘t water”. Gun jezelf even een paar minuten in rust en ga door het verhaal van haar.

Een paar vragen om je bewust te zijn van je eigen gedachten en gewoontes:
  • Voel jij je altijd als een vis in het water, oftewel helemaal op je plaats, op je gemak, tevreden?
  • Hoe stond jij vanochtend op? Gehaast of rustig?
  • Met welke gedachte begon je deze dag? Was de start van de dag met de gedachte ‘ik moet weer naar mijn werk en het regent ook nog’ of ‘ik ga er vandaag weer een leuke dag van maken’? Voel je het verschil?
  • Hoe eet jij je ontbijt? Ga jij er even lekker voor zitten zonder telefoon en krant of start je de dag rennend, terwijl je niet weet wat je eet?
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedachtes en gewoontes (de twee G’s). Je kunt de twee G’s beïnvloeden. Het leven is namelijk van jou en jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan. Kan het kloppen dat ik wat tegenwerpingen hoor opkomen? Hoe zit het met je werk, geld, relatie, kinderen, vrienden, collega’s? En toch blijf jij verantwoordelijk.
Leef jij je eigen plan of leef je dat van anderen? Ben jij die vis in het water of doe jij water bij de wijn?
We hebben allemaal onze excuses, waarom we dingen denken of doen. Er zijn altijd omstandigheden of tegeltjeswijsheden waar je mee bent grootgebracht.

Tegeltjeswijsheid

Misschien herken je deze: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’, ‘wat zullen de buren zeggen’, of ‘bij nacht de man bij dag de man’. Welke tegeltjeswijsheid beïnvloedt jou nog? Heb je die beschermende gedachte uit je jeugd nog nodig voor je leven nu? Hoe zou het voor je zijn om te reageren, te denken en te doen wat jij graag wil….. zodat jij die mooie vis bent in je eigen leven?

Neem het initiatief

Wees bewust van jouw gedachten en hoe je daar op reageert. Pak een moment om daar bij jezelf stil te staan. Een minuut kan soms al voldoende zijn. Ga even naar buiten en de natuur in. Een mooie manier om je gedachten te veranderen is door iets anders te doen. Dat kan al een kleine verandering zijn. Loop je wandeling eens andersom, pak een andere route naar je werk, vertrek eens 5 minuten eerder, doe een avond geen telefoon of televisie of mediteer eens. Kijk oordeelloos, geef een compliment, ontvang ook een compliment en zeg alleen dankjewel. Luister aandachtig naar elkaar en kijk elkaar aan. Kijk eens wat het met je doet.

Stap voor stap

Je hoeft niet ineens volledig gedachteloos weg te zweven. Weet je nog je eerste zwemles? Toen kon je ook niet gelijk naar de overkant zwemmen. Als je wat wilt veranderen in je leven, doe dat in kleine stapjes. 10 kleine stapjes is ook een grote. Als je morgen opstaat met de gedachte ‘ik moet weer’; pak de regie zodat je 5 minuten later denkt “ik ga er een leuke dag van maken’. Voel je als een vis in het water in je eigen leven.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp