Voel je als een vis in ‘t water in je eigen leven

Coach Wilma Kielstra deelt vanuit mindfulness deze keer een artikel. Mindfulness is niet meer dan bewust zijn van je gedachten. Reageer er niet direct op, maar sta er bij stil. Bedenk hoe je daar normaal op reageert en kan je het nu anders doen? Natuurlijk past dit artikel helemaal bij ‘Als een vis in ‘t water”. Gun jezelf even een paar minuten in rust en ga door het verhaal van haar.

Een paar vragen om je bewust te zijn van je eigen gedachten en gewoontes:

 • Voel jij je altijd als een vis in het water, oftewel helemaal op je plaats, op je gemak, tevreden?
 • Hoe stond jij vanochtend op? Gehaast of rustig?
 • Met welke gedachte begon je deze dag? Was de start van de dag met de gedachte ‘ik moet weer naar mijn werk en het regent ook nog’ of ‘ik ga er vandaag weer een leuke dag van maken’? Voel je het verschil?
 • Hoe eet jij je ontbijt? Ga jij er even lekker voor zitten zonder telefoon en krant of start je de dag rennend, terwijl je niet weet wat je eet?

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedachtes en gewoontes (de twee G’s). Je kunt de twee G’s beïnvloeden. Het leven is namelijk van jou en jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan.

Kan het kloppen dat ik wat tegenwerpingen hoor opkomen? Hoe zit het met je werk, geld, relatie, kinderen, vrienden, collega’s? En toch blijf jij verantwoordelijk.

Leef jij je eigen plan of leef je dat van anderen? Ben jij die vis in het water of doe jij water bij de wijn?

We hebben allemaal onze excuses, waarom we dingen denken of doen. Er zijn altijd omstandigheden of tegeltjeswijsheden waar je mee bent grootgebracht.

Tegeltjeswijsheid

Misschien herken je deze: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’, ‘wat zullen de buren zeggen’, of ‘bij nacht de man bij dag de man’. Welke tegeltjeswijsheid beïnvloedt jou nog? Heb je die beschermende gedachte uit je jeugd nog nodig voor je leven nu? Hoe zou het voor je zijn om te reageren, te denken en te doen wat jij graag wil….. zodat jij die mooie vis bent in je eigen leven?

Neem het initiatief

Wees bewust van jouw gedachten en hoe je daar op reageert. Pak een moment om daar bij jezelf stil te staan. Een minuut kan soms al voldoende zijn. Ga even naar buiten en de natuur in. Een mooie manier om je gedachten te veranderen is door iets anders te doen. Dat kan al een kleine verandering zijn.

Loop je wandeling eens andersom, pak een andere route naar je werk, vertrek eens 5 minuten eerder, doe een avond geen telefoon of televisie of mediteer eens. Kijk oordeelloos, geef een compliment, ontvang ook een compliment en zeg alleen dankjewel. Luister aandachtig naar elkaar en kijk elkaar aan. Kijk eens wat het met je doet.

Stap voor stap

Je hoeft niet ineens volledig gedachteloos weg te zweven. Weet je nog je eerste zwemles? Toen kon je ook niet gelijk naar de overkant zwemmen. Als je wat wilt veranderen in je leven, doe dat in kleine stapjes. 10 kleine stapjes is ook een grote. Als je morgen opstaat met de gedachte ‘ik moet weer’; pak de regie zodat je 5 minuten later denkt “ik ga er een leuke dag van maken’. Voel je als een vis in het water in je eigen leven.

Recente keukentips

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Diverzio – De volgende stap in duurzaamheid

  Ambitieuze zorgorganisaties gaan aan flink aan de slag voor een betere planeet en gelukkigere bewoners!

 • Niet alles is appeltje eitje – geldpraat

  Elke dag lees je wel dat alles duurder wordt. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

 • Laat familie appeltaart maken

  De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg. Wie laat jij binnenkort appeltaart maken?

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?