Voel je als een vis in ‘t water in je eigen leven

Coach Wilma Kielstra deelt vanuit mindfulness deze keer een artikel. Mindfulness is niet meer dan bewust zijn van je gedachten. Reageer er niet direct op, maar sta er bij stil. Bedenk hoe je daar normaal op reageert en kan je het nu anders doen? Natuurlijk past dit artikel helemaal bij ‘Als een vis in ‘t water”. Gun jezelf even een paar minuten in rust en ga door het verhaal van haar.

Een paar vragen om je bewust te zijn van je eigen gedachten en gewoontes:
  • Voel jij je altijd als een vis in het water, oftewel helemaal op je plaats, op je gemak, tevreden?
  • Hoe stond jij vanochtend op? Gehaast of rustig?
  • Met welke gedachte begon je deze dag? Was de start van de dag met de gedachte ‘ik moet weer naar mijn werk en het regent ook nog’ of ‘ik ga er vandaag weer een leuke dag van maken’? Voel je het verschil?
  • Hoe eet jij je ontbijt? Ga jij er even lekker voor zitten zonder telefoon en krant of start je de dag rennend, terwijl je niet weet wat je eet?
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedachtes en gewoontes (de twee G’s). Je kunt de twee G’s beïnvloeden. Het leven is namelijk van jou en jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan. Kan het kloppen dat ik wat tegenwerpingen hoor opkomen? Hoe zit het met je werk, geld, relatie, kinderen, vrienden, collega’s? En toch blijf jij verantwoordelijk.
Leef jij je eigen plan of leef je dat van anderen? Ben jij die vis in het water of doe jij water bij de wijn?
We hebben allemaal onze excuses, waarom we dingen denken of doen. Er zijn altijd omstandigheden of tegeltjeswijsheden waar je mee bent grootgebracht.

Tegeltjeswijsheid

Misschien herken je deze: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’, ‘wat zullen de buren zeggen’, of ‘bij nacht de man bij dag de man’. Welke tegeltjeswijsheid beïnvloedt jou nog? Heb je die beschermende gedachte uit je jeugd nog nodig voor je leven nu? Hoe zou het voor je zijn om te reageren, te denken en te doen wat jij graag wil….. zodat jij die mooie vis bent in je eigen leven?

Neem het initiatief

Wees bewust van jouw gedachten en hoe je daar op reageert. Pak een moment om daar bij jezelf stil te staan. Een minuut kan soms al voldoende zijn. Ga even naar buiten en de natuur in. Een mooie manier om je gedachten te veranderen is door iets anders te doen. Dat kan al een kleine verandering zijn. Loop je wandeling eens andersom, pak een andere route naar je werk, vertrek eens 5 minuten eerder, doe een avond geen telefoon of televisie of mediteer eens. Kijk oordeelloos, geef een compliment, ontvang ook een compliment en zeg alleen dankjewel. Luister aandachtig naar elkaar en kijk elkaar aan. Kijk eens wat het met je doet.

Stap voor stap

Je hoeft niet ineens volledig gedachteloos weg te zweven. Weet je nog je eerste zwemles? Toen kon je ook niet gelijk naar de overkant zwemmen. Als je wat wilt veranderen in je leven, doe dat in kleine stapjes. 10 kleine stapjes is ook een grote. Als je morgen opstaat met de gedachte ‘ik moet weer’; pak de regie zodat je 5 minuten later denkt “ik ga er een leuke dag van maken’. Voel je als een vis in het water in je eigen leven.

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp