Voor niets gaat de zon op

Heb jij ook zo’n zin in de zomer? De zon op je gezicht en frisse buitenlucht in je longen, heerlijk toch. Het is bijna zover, echt waar! Hotelier Frans van de Laak is onze gasttijger deze maand en neemt ons mee in zijn verhaal over het voorjaar. In een hotel weten ze als geen ander mooie momenten te neer te zetten, of het nu druk is of niet. We zijn benieuwd of we daar wat van kunnen opsteken voor in de zorg! 

De zon maakt blij

De zon, daar knapt iedereen van op. Als hotelier ontvang ik al jaren met veel plezier gasten. Dat is altijd leuk, maar zeker als de zon schijnt. Want hij is de allerbeste gastheer die er is, zeker weten; de mensen zijn altijd blij als hij hen verwelkomt, er is warmte en aandacht voor iedereen en de zon geeft elke dag gratis de broodnodige shot vitamine D.

De zon geeft smaak

En de zon brengt nòg veel meer goeds:
Buiten eten bijvoorbeeld. En heerlijk eten. Wist je dat eten bereiden in de zomer helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn? Dat komt omdat de zon bijna alles al voor je heeft geregeld! Pak bijvoorbeeld de overbekende en overal verkrijgbare tomaat. Weet je wel hoe lekker een zongerijpte tomaat met verse basilicum en een scheutje extra vierge olijfolie eroverheen smaakt? Of een frisse, fruitige salade met tomaten, gegrilde watermeloen en wat citroen- of limoensap. Het leven kan zo simpel zijn; de zon maakt namelijk alles lekker, daar hoeven wij vrijwel niets meer aan te doen, behalve ervan profiteren en elkaar met frisse, fruitige gerechten in het zonnetje zetten.

Maak op een warme zomerdag bijvoorbeeld eens een gazpacho voor de bewoners, zo’n ijskoude pittige Spaanse tomatensoep. Ook eenvoudig te bereiden in de zomer met verse ingrediënten en wat citroensap, peper, zout en liefde van de kok. Daarmee eet je supergezond en neem je direct España mee je keuken in. Je waant je direct op reis in zonnige oorden met de zon op je bol en heerlijke geuren in je neus. En ik garandeer je, al bij het bereiden van dit soort heerlijke Mediterrane gerechten komen de mooiste herinneringen naar boven.

En zeker ook tijdens het samen genieten van deze frisse en fruitige gerechten waarbij de zintuigen worden geprikkeld zullen fijne verhalen met elkaar worden gedeeld. Over zomerse vakanties in zonnige oorden en mooie momenten uit het verleden. Heerlijk om zo met elkaar de maaltijd te bereiden en op te eten toch? Hierdoor wordt samen eten pas écht gezond.

6 concrete tips

  1. Boodschap vergeten? Probeer altijd een bewoner in een rolstoel mee te nemen, daar begint de voorpret!
  2. Koop verse ingrediënten en ruik, voel en laat proeven of de producten rijp zijn
  3. Besteed niet meer dan 45 min aan het koken van een zomerse maaltijd, net als normaal.
  4. Eet buiten als het kan en mag
  5. Neem de tijd voor de maaltijd en vooral voor elkaar
  6. Geniet met volle teugen!

De tijd nemen om met elkaar te eten onder het genot van al het goede van moeder natuur en met aandacht voor elkaar is nog veel belangrijker voor ons geluksgevoel dan alle vitamines, mineralen en gezonde voedingsstoffen in ons eten samen. Wij kunnen samen met de zon mensen laten shinen. Dat weet André van Duin al heel erg lang en gelukkig zingt hij zingt nog altijd het hoogste lied. “O, wat is ’t leven fijn als de zon schijnt”.

Een fris en fruitige zomer toegewenst!

Frans van de Laak
General Manager
Bilderberg Hotel De Keizerskroon

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp