Wat in het vat zit, verzuurt niet

Hoe was het ook al weer? Graag frissen we even op hoe het zat met producten bewaren in de zorg. Doordat de bewoners een minder goed afweersysteem hebben, is het belangrijk om hier extra scherp op te zijn. Waarschijnlijk is het voor jou allemaal gesneden koek! Hier zijn een paar tips over hoe je het beste je producten kan bewaren:

1. Doe alles in schone bakjes

Is de kaas op en maak je een nieuw pakje open? Maak dan eerst het bakje schoon waar je het in doet. Zo hebben bacteriën minder kans. Doe dit ook met de fruitschaal. Maak daarnaast een schema wie wanneer de koelkast en de kastjes schoonmaakt, zodat dit ook periodiek wordt gereinigd. De koelkast wordt idealiter elke maand schoongemaakt en laat de diepvries elke drie maanden een keer ontdooien.

2. Zet je koelkast op 4 °C

Zet je koelkast op idealiter op 4 °C. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat.

3. Zet de gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, moet je weggooien. Schenk dus de melk in en zet het daarna meteen weer terug in de koelkast bijvoorbeeld. Beleg brood met vleeswaren ook in de keuken of als als eerste broodje bij de lunch zodat het daarna weer in de koelkast kan. Is er een feestje? Slagroomtaart moet ook gekoeld blijven

4. Zet de producten die ‘koel bewaard’ moeten worden, in de voorraadkast

Houdbare melk, paprika, komkommer, tomaten. Dit kan allemaal buiten de koelkast. Als er staat ‘koel bewaren’, doe je het idealiter tot max 15 graden. Vaak is er wel een voorraadkast op de afdeling die net wat koeler is dan de woonkamer. We raden aan om deze te gebruiken, omdat het in de woonkamer vaak rond 21 graden is. Staat er ‘gekoeld bewaren’, of ‘na openen gekoeld bewaren’? Dan zet je het natuurlijk in de koelkast.

5. Laad de koelkast niet té vol

Als in een keer de boodschappen komen en de koelkast lang geopend is, kan de koelkast niet goed genoeg koelen. Let op dat alle producten snel koel zijn of blijven. Verdeel het anders over twee koelkasten. Voel na een uur eens met je hand een product wat al in de koelkast stond en wat je er net hebt ingezet. Voelt het hetzelfde aan? Dan gaat het goed! Ook kun je de koelkast even kouder zetten als je de koelkast vult.

6. Zet alles Fifo in de kast

Heb je nieuwe voorraad? Zet deze dan achteraan, zodat je de oudste producten het eerste opmaakt. First In, First Out, heet dat, of in het kort ‘Fifo’.

7. Gebruik stickers

Schrijf op een sticker wanneer je iets hebt open gemaakt. Zo hoef jij of je collega’s niet te twijfelen of iets al te lang in de kast staat.

Meer weten over Veilig eten & drinken? Bekijk ook onze blog hierover. 

Tevens heeft het Voedingscentrum dit handig neergezet in de hygiënecode

 

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp