Wat in het vat zit, verzuurt niet

Hoe was het ook al weer? Graag frissen we even op hoe het zat met producten bewaren in de zorg. Doordat de bewoners een minder goed afweersysteem hebben, is het belangrijk om hier extra scherp op te zijn. Waarschijnlijk is het voor jou allemaal gesneden koek! Hier zijn een paar tips over hoe je het beste je producten kan bewaren:

1. Doe alles in schone bakjes

Is de kaas op en maak je een nieuw pakje open? Maak dan eerst het bakje schoon waar je het in doet. Zo hebben bacteriën minder kans. Doe dit ook met de fruitschaal. Maak daarnaast een schema wie wanneer de koelkast en de kastjes schoonmaakt, zodat dit ook periodiek wordt gereinigd. De koelkast wordt idealiter elke maand schoongemaakt en laat de diepvries elke drie maanden een keer ontdooien.

2. Zet je koelkast op 4 °C

Zet je koelkast op idealiter op 4 °C. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat.

3. Zet de gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, moet je weggooien. Schenk dus de melk in en zet het daarna meteen weer terug in de koelkast bijvoorbeeld. Beleg brood met vleeswaren ook in de keuken of als als eerste broodje bij de lunch zodat het daarna weer in de koelkast kan. Is er een feestje? Slagroomtaart moet ook gekoeld blijven

4. Zet de producten die ‘koel bewaard’ moeten worden, in de voorraadkast

Houdbare melk, paprika, komkommer, tomaten. Dit kan allemaal buiten de koelkast. Als er staat ‘koel bewaren’, doe je het idealiter tot max 15 graden. Vaak is er wel een voorraadkast op de afdeling die net wat koeler is dan de woonkamer. We raden aan om deze te gebruiken, omdat het in de woonkamer vaak rond 21 graden is. Staat er ‘gekoeld bewaren’, of ‘na openen gekoeld bewaren’? Dan zet je het natuurlijk in de koelkast.

5. Laad de koelkast niet té vol

Als in een keer de boodschappen komen en de koelkast lang geopend is, kan de koelkast niet goed genoeg koelen. Let op dat alle producten snel koel zijn of blijven. Verdeel het anders over twee koelkasten. Voel na een uur eens met je hand een product wat al in de koelkast stond en wat je er net hebt ingezet. Voelt het hetzelfde aan? Dan gaat het goed! Ook kun je de koelkast even kouder zetten als je de koelkast vult.

6. Zet alles Fifo in de kast

Heb je nieuwe voorraad? Zet deze dan achteraan, zodat je de oudste producten het eerste opmaakt. First In, First Out, heet dat, of in het kort ‘Fifo’.

7. Gebruik stickers

Schrijf op een sticker wanneer je iets hebt open gemaakt. Zo hoef jij of je collega’s niet te twijfelen of iets al te lang in de kast staat.

Meer weten over Veilig eten & drinken? Bekijk ook onze blog hierover. 

Tevens heeft het Voedingscentrum dit handig neergezet in de hygiënecode

 

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp