Zelf de slingers maken

Dat positieve aandacht fijner is dan negatieve, weet natuurlijk iedereen. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken met elkaar? Gasttijger Anouk van de Laar, trainer van Contact in retail & horeca, neemt ons mee in haar verhaal!

Meer positief dan negatief

Uit onderzoek blijkt dat we onze relaties met anderen kunnen versterken door vijf keer meer positieve interacties met elkaar te hebben dan negatieve. Dat las ik in ‘Zo maak je iemand een kopje groter’, het nieuwste boek van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dus: wanneer we elkaar vijf keer meer complimenten geven dan dat we op elkaar mopperen, werken we fijner samen en houden we het langer met elkaar uit. Bovendien kunnen we elkaars gedrag beïnvloeden door positieve aandacht te geven aan datgene wat die ander doet. Wil je dat iemand vaker helpt met afwassen? Geef dan een complimentje net die ene keer dat hij uit zichzelf helpt. Grote kans dat hij dat herhaalt. Hierbij twee praktische tips over hoe je handig gebruik kunt maken van de kracht van complimenten. En trouwens: Dit werkt zowel op het werk als thuis ;-).

Eén compliment per dag

Aan iedereen om je heen meer complimenten gaan geven, is een mooi voornemen. In de praktijk ebt dit snel weg, omdat die gedachte te groot en te vaag is. Maak het daarom kleiner. Neem je voor om elke dag één iemand een oprecht compliment te geven op zijn of haar gedrag. Dat is wat je de ander hoort zeggen of ziet doen en het effect daarvan. “Wat leuk dat je net bij Kees bent gaan zitten om even koffie te drinken, ik zag dat hij van jouw aandacht genoot” of “Dankjewel voor je soep, fijn dat je gisteren wat extra gemaakt hebt, erg lekker en handig vandaag!” Als je je voorneemt om één compliment per dag te geven, dan komt er vanzelf een geschikt moment, zo werkt ons brein. Het kost je geen extra tijd of moeite. Verheug je alvast op de blije blikken die je terugkrijgt!

Maak een complimentenlijn

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is een veelgehoorde uitspraak. Zeker in tijden van drukte en stress zoals bij velen in deze coronatijd, is het vieren van feestjes zo belangrijk. En dan bedoel ik het vieren van onze successen, klein en groot.

Er is elke dag wel iets dat goed gaat, elke week wel iets te vieren. Als je er aandacht voor hebt, ga je het zien! Een variant op kant-en-klare slingers is een zelfgemaakte complimentenlijn. Naast dat ene complimentje per dag, kun je snel meer positiviteit in jullie team krijgen door zelf een slinger te maken.

Span een lijn, koop een stapel leuke wenskaarten, knijpertjes erbij en schrijven maar!

De lijn mag groeien. Geef elkaar oprechte complimenten, vier successen, betrek bewoners en geniet samen van de dingen die goed gaan. Positiviteit zorgt voor flow. En flow geeft energie. ’t Is je van harte gegund!

Deel jullie complimentenlijn op Facebook of Instagram met #keukentijgers en maak kans op een set complimentenkaarten!

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?