Zelf de slingers maken

Dat positieve aandacht fijner is dan negatieve, weet natuurlijk iedereen. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken met elkaar? Gasttijger Anouk van de Laar, trainer van Contact in retail & horeca, neemt ons mee in haar verhaal!

Meer positief dan negatief

Uit onderzoek blijkt dat we onze relaties met anderen kunnen versterken door vijf keer meer positieve interacties met elkaar te hebben dan negatieve. Dat las ik in ‘Zo maak je iemand een kopje groter’, het nieuwste boek van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dus: wanneer we elkaar vijf keer meer complimenten geven dan dat we op elkaar mopperen, werken we fijner samen en houden we het langer met elkaar uit. Bovendien kunnen we elkaars gedrag beïnvloeden door positieve aandacht te geven aan datgene wat die ander doet. Wil je dat iemand vaker helpt met afwassen? Geef dan een complimentje net die ene keer dat hij uit zichzelf helpt. Grote kans dat hij dat herhaalt. Hierbij twee praktische tips over hoe je handig gebruik kunt maken van de kracht van complimenten. En trouwens: Dit werkt zowel op het werk als thuis ;-).

Eén compliment per dag

Aan iedereen om je heen meer complimenten gaan geven, is een mooi voornemen. In de praktijk ebt dit snel weg, omdat die gedachte te groot en te vaag is. Maak het daarom kleiner. Neem je voor om elke dag één iemand een oprecht compliment te geven op zijn of haar gedrag. Dat is wat je de ander hoort zeggen of ziet doen en het effect daarvan. “Wat leuk dat je net bij Kees bent gaan zitten om even koffie te drinken, ik zag dat hij van jouw aandacht genoot” of “Dankjewel voor je soep, fijn dat je gisteren wat extra gemaakt hebt, erg lekker en handig vandaag!” Als je je voorneemt om één compliment per dag te geven, dan komt er vanzelf een geschikt moment, zo werkt ons brein. Het kost je geen extra tijd of moeite. Verheug je alvast op de blije blikken die je terugkrijgt!

Maak een complimentenlijn

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is een veelgehoorde uitspraak. Zeker in tijden van drukte en stress zoals bij velen in deze coronatijd, is het vieren van feestjes zo belangrijk. En dan bedoel ik het vieren van onze successen, klein en groot.

Er is elke dag wel iets dat goed gaat, elke week wel iets te vieren. Als je er aandacht voor hebt, ga je het zien! Een variant op kant-en-klare slingers is een zelfgemaakte complimentenlijn. Naast dat ene complimentje per dag, kun je snel meer positiviteit in jullie team krijgen door zelf een slinger te maken.

Span een lijn, koop een stapel leuke wenskaarten, knijpertjes erbij en schrijven maar!

De lijn mag groeien. Geef elkaar oprechte complimenten, vier successen, betrek bewoners en geniet samen van de dingen die goed gaan. Positiviteit zorgt voor flow. En flow geeft energie. ’t Is je van harte gegund!

Deel jullie complimentenlijn op Facebook of Instagram met #keukentijgers en maak kans op een set complimentenkaarten!

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?