Zelf de slingers maken

Dat positieve aandacht fijner is dan negatieve, weet natuurlijk iedereen. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken met elkaar? Gasttijger Anouk van de Laar, trainer van Contact in retail & horeca, neemt ons mee in haar verhaal!

Meer positief dan negatief

Uit onderzoek blijkt dat we onze relaties met anderen kunnen versterken door vijf keer meer positieve interacties met elkaar te hebben dan negatieve. Dat las ik in ‘Zo maak je iemand een kopje groter’, het nieuwste boek van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dus: wanneer we elkaar vijf keer meer complimenten geven dan dat we op elkaar mopperen, werken we fijner samen en houden we het langer met elkaar uit. Bovendien kunnen we elkaars gedrag beïnvloeden door positieve aandacht te geven aan datgene wat die ander doet. Wil je dat iemand vaker helpt met afwassen? Geef dan een complimentje net die ene keer dat hij uit zichzelf helpt. Grote kans dat hij dat herhaalt. Hierbij twee praktische tips over hoe je handig gebruik kunt maken van de kracht van complimenten. En trouwens: Dit werkt zowel op het werk als thuis ;-).

Eén compliment per dag

Aan iedereen om je heen meer complimenten gaan geven, is een mooi voornemen. In de praktijk ebt dit snel weg, omdat die gedachte te groot en te vaag is. Maak het daarom kleiner. Neem je voor om elke dag één iemand een oprecht compliment te geven op zijn of haar gedrag. Dat is wat je de ander hoort zeggen of ziet doen en het effect daarvan. “Wat leuk dat je net bij Kees bent gaan zitten om even koffie te drinken, ik zag dat hij van jouw aandacht genoot” of “Dankjewel voor je soep, fijn dat je gisteren wat extra gemaakt hebt, erg lekker en handig vandaag!” Als je je voorneemt om één compliment per dag te geven, dan komt er vanzelf een geschikt moment, zo werkt ons brein. Het kost je geen extra tijd of moeite. Verheug je alvast op de blije blikken die je terugkrijgt!

Maak een complimentenlijn

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is een veelgehoorde uitspraak. Zeker in tijden van drukte en stress zoals bij velen in deze coronatijd, is het vieren van feestjes zo belangrijk. En dan bedoel ik het vieren van onze successen, klein en groot.

Er is elke dag wel iets dat goed gaat, elke week wel iets te vieren. Als je er aandacht voor hebt, ga je het zien! Een variant op kant-en-klare slingers is een zelfgemaakte complimentenlijn. Naast dat ene complimentje per dag, kun je snel meer positiviteit in jullie team krijgen door zelf een slinger te maken.

Span een lijn, koop een stapel leuke wenskaarten, knijpertjes erbij en schrijven maar!

De lijn mag groeien. Geef elkaar oprechte complimenten, vier successen, betrek bewoners en geniet samen van de dingen die goed gaan. Positiviteit zorgt voor flow. En flow geeft energie. ’t Is je van harte gegund!

Deel jullie complimentenlijn op Facebook of Instagram met #keukentijgers en maak kans op een set complimentenkaarten!

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp