Zelf de slingers maken

Dat positieve aandacht fijner is dan negatieve, weet natuurlijk iedereen. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken met elkaar? Gasttijger Anouk van de Laar, trainer van Contact in retail & horeca, neemt ons mee in haar verhaal!

Meer positief dan negatief

Uit onderzoek blijkt dat we onze relaties met anderen kunnen versterken door vijf keer meer positieve interacties met elkaar te hebben dan negatieve. Dat las ik in ‘Zo maak je iemand een kopje groter’, het nieuwste boek van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dus: wanneer we elkaar vijf keer meer complimenten geven dan dat we op elkaar mopperen, werken we fijner samen en houden we het langer met elkaar uit. Bovendien kunnen we elkaars gedrag beïnvloeden door positieve aandacht te geven aan datgene wat die ander doet. Wil je dat iemand vaker helpt met afwassen? Geef dan een complimentje net die ene keer dat hij uit zichzelf helpt. Grote kans dat hij dat herhaalt. Hierbij twee praktische tips over hoe je handig gebruik kunt maken van de kracht van complimenten. En trouwens: Dit werkt zowel op het werk als thuis ;-).

Eén compliment per dag

Aan iedereen om je heen meer complimenten gaan geven, is een mooi voornemen. In de praktijk ebt dit snel weg, omdat die gedachte te groot en te vaag is. Maak het daarom kleiner. Neem je voor om elke dag één iemand een oprecht compliment te geven op zijn of haar gedrag. Dat is wat je de ander hoort zeggen of ziet doen en het effect daarvan. “Wat leuk dat je net bij Kees bent gaan zitten om even koffie te drinken, ik zag dat hij van jouw aandacht genoot” of “Dankjewel voor je soep, fijn dat je gisteren wat extra gemaakt hebt, erg lekker en handig vandaag!” Als je je voorneemt om één compliment per dag te geven, dan komt er vanzelf een geschikt moment, zo werkt ons brein. Het kost je geen extra tijd of moeite. Verheug je alvast op de blije blikken die je terugkrijgt!

Maak een complimentenlijn

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is een veelgehoorde uitspraak. Zeker in tijden van drukte en stress zoals bij velen in deze coronatijd, is het vieren van feestjes zo belangrijk. En dan bedoel ik het vieren van onze successen, klein en groot.

Er is elke dag wel iets dat goed gaat, elke week wel iets te vieren. Als je er aandacht voor hebt, ga je het zien! Een variant op kant-en-klare slingers is een zelfgemaakte complimentenlijn. Naast dat ene complimentje per dag, kun je snel meer positiviteit in jullie team krijgen door zelf een slinger te maken.

Span een lijn, koop een stapel leuke wenskaarten, knijpertjes erbij en schrijven maar!

De lijn mag groeien. Geef elkaar oprechte complimenten, vier successen, betrek bewoners en geniet samen van de dingen die goed gaan. Positiviteit zorgt voor flow. En flow geeft energie. ’t Is je van harte gegund!

Deel jullie complimentenlijn op Facebook of Instagram met #keukentijgers en maak kans op een set complimentenkaarten!

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp