Zelf ijsthee maken van échte thee

Thee is veel meer dan alleen een warme drank. Het is een drank vol mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je met losse thee in een handomdraai heerlijke zelfgemaakte ijsthee kunt maken? Met een paar simpele stappen zet je de lekkerste creaties op tafel om deze zomer te kunnen genieten van verkoelende ijsthee momenten. Keukentijgers heeft theesommelier Linda van mevrouwcha.nl gevraagd om jou alle ins en outs over thee te geven die je in de zorg kunt gebruiken!

Mevrouw Cha?

Deze organisatie is meer dan 10 jaar een voorloper op het gebied van thee. Theesommelier Linda reist de wereld rond op zoek naar losse kwaliteitsthee. Op bezoek bij eerlijke theeboeren over de hele wereld ontdekt ze echte thee met oorsprong. De losse thee koopt ze rechtstreeks in bij deze boer en zet ze in haar online thee shop, zodat goede kwaliteit thee voor iedereen in Nederland toegankelijk is. Met goede kwaliteit thee bedoelt de Theesommelier een zachte thee zonder nare bitters.

“YOU CAN’T BUY HAPPINESS, BUT YOU CAN BUY TEA”

Zelf ijsthee maken, waarom?

Zelfgemaakte ijsthee is een fantastisch alternatief voor frisdrank én voor water. Het heeft dezelfde dorstlessende en verfrissende eigenschappen. Bovendien is het in tegenstelling tot water een smaakvolle drank met de pure smaken van een natuurproduct en in tegenstelling tot frisdrank een gezonde drank zonder onnodige toevoegingen. In de standaard ijstheepakken die je in de supermarkt ziet staan, zit ontzettend veel suiker (doorgaans 2 suikerklontjes per glas) en nauwelijks thee (doorgaans niet meer dan 0,11% thee extract). Wil je dus de bewoners – en jezelf – wat goeds voorzetten, is dit een betere keuze!

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte ijsthee?

Voor jouw ijsthee avontuur heb je nodig:

Losse kwaliteitsthee

Hoe beter de thee, des te lekkerder de ijsthee.

IJstheefles

Ga je het vaak gebruiken? Dan is een ijstheefles ideaal om te gebruiken voor jouw zelfgemaakte ijsthee. Je vult de fles met thee en (koud of warm) water. Vervolgens houdt de handige ingebouwde filter de theeblaadjes tegen bij het uitschenken van de ijsthee. Heb je deze niet in huis, gebruik dan een lege fles en houd de blaadjes bij het uitschenken tegen met een zeefje.

Koud of warm water

Als laatste heb je water nodig. Afhankelijk van je zetwijze, zorg je voor koud of warm water. Kies je voor warm water, houd dan het aanbevolen zetadvies aan. Ontdek hieronder meer over het stap voor stap ijsthee zetten.

Zelf ijsthee maken

Hoe werkt het? Vul de bodem van een ijstheefles met losse thee en vul aan met warm (temperatuur volgens zetadvies) of koud water. Plaats de dop op de fles en zet deze in de koelkast. Eenmaal in de koelkast geldt voor koud water een wachttijd van 6 tot 8 uur (een nachtje slaap) en voor warm water een wachttijd van 3 tot 4 uur. Je kunt het vervolgens 2 dagen lang bewaren.

IJsthee variatietip

Je kunt variëren met de verschillende theesoorten. Bovendien kun je extra experimenteren door het toevoegen van fruit, kruiden of specerijen. Je mogelijkheden zijn eindeloos. Nog een leuke tip: vervang water door bruiswater. Dit geeft de ijsthee net een extra prikkeling. Met feestelijke momenten zou je het zelfs in een champagneglas kunnen doen!

Geniet van je zelfgemaakte ijsthee

Met deze thee inspiratie kun je de bewoners lekker en gezond gaan genieten van zelfgemaakte ijsthee als verfrissende zomerdrank. Laat nu de zomer maar beginnen!

Linda Appelman van MEVROUWCHA.NL
Foto KM

Recente keukentips

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Diverzio – De volgende stap in duurzaamheid

  Ambitieuze zorgorganisaties gaan aan flink aan de slag voor een betere planeet en gelukkigere bewoners!

 • Niet alles is appeltje eitje – geldpraat

  Elke dag lees je wel dat alles duurder wordt. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

 • Laat familie appeltaart maken

  De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg. Wie laat jij binnenkort appeltaart maken?

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?