Budgetvriendelijk boodschappen doen

Het nieuwe jaar is begonnen! We hebben vaak goede voornemens om gezonder te eten, maar gezien de dure decembermaand die we achter de rug hebben is dit niet altijd even makkelijk. Hoe kunnen we budgetvriendelijk boodschappen doen en gezond eten? En wat is gezond eten eigenlijk? Deze keer een gastblog van Suzanne Vonk van The Right Meal.

Juiste voedingsstoffen

Ons lichaam heeft veel goede voedingsstoffen nodig om fit te blijven of fitter te worden. Je kunt hierbij denken aan eiwitten, vezels, goede vetten, vitaminen en mineralen en voldoende vocht.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. Meer spierweefsel zorgt ervoor dat je in betere conditie komt.

Budgettip eiwitten: Vlees en vis zijn duur, maar zijn goed te vervangen door tofu, peulvruchten of ei. Ook noten, zoals pinda’s kunnen een goede vervanging zijn.

Vezels

Veel vezels eten zorgt voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Daarnaast zorgt het eten van voldoende vezels voor gezonde darmen, dit heeft bijvoorbeeld ook een effect op je immuunsysteem.

Budgettip vezels: Als je elke dag een eetlepel lijnzaad toevoegt aan je yoghurt of kwark voeg je op een makkelijke manier extra vezels toe aan je eetpatroon. Lijnzaad proef je niet en met een zak kun je een hele tijd doen.

Vitaminen & mineralen

Groente en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen. Het eten van veel groente en fruit zorgt ervoor dat je je energieker voelt en verlaagt je kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes.

Budgettip vitaminen & mineralen: Diepvries fruit en groente zijn goedkoper dan verse, maar net zo gezond. Het fruit en groente wordt direct na het oogsten bevroren waardoor alle voedingsstoffen worden behouden.

Goede vetten

Goede vetten zijn belangrijk om ziekteverwekkers buiten te houden, omdat de vetten ingebouwd worden in de wanden van onze cellen. Daarnaast zorgen goede vetten ervoor dat je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten, doordat ze je cholesterol verlagen.

Budgettip goede vetten: Zalm en makreel bevatten veel goede vetten, maar zijn vaak aan de prijs. Je kunt zalm en makreel ook goed uit blik eten, dit is een stuk goedkoper. Of zalm uit de diepvries.

Vocht

Voldoende drinken is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Ook zorgt voldoende drinken ervoor dat je minder snel moe bent. De 16.00 uur dip komt vaak doordat je te weinig gedronken hebt.

Budgettip vocht: Water uit de kraan is in Nederland net zo gezond als water uit een flesje. Voeg eens een schijfje citroen, munt of diepvries fruit toe voor een andere smaak.

The Right Meal

Suzanne Vonk is diëtist, leefstijlcoach en voedingswetenschapper bij The Right Meal. Ze begeleidt bij The Right Meal voornamelijk mensen die thuis door hun ziekte of behandeling veel zijn aangekomen en graag weer fitter willen worden. Ze houdt van koken en lekker eten en vindt het een uitdaging om voor iedereen een passend gezond en lekker eetpatroon te vinden.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp