Budgetvriendelijk boodschappen doen

Het nieuwe jaar is begonnen! We hebben vaak goede voornemens om gezonder te eten, maar gezien de dure decembermaand die we achter de rug hebben is dit niet altijd even makkelijk. Hoe kunnen we budgetvriendelijk boodschappen doen en gezond eten? En wat is gezond eten eigenlijk? Deze keer een gastblog van Suzanne Vonk van The Right Meal.

Juiste voedingsstoffen

Ons lichaam heeft veel goede voedingsstoffen nodig om fit te blijven of fitter te worden. Je kunt hierbij denken aan eiwitten, vezels, goede vetten, vitaminen en mineralen en voldoende vocht.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. Meer spierweefsel zorgt ervoor dat je in betere conditie komt.

Budgettip eiwitten: Vlees en vis zijn duur, maar zijn goed te vervangen door tofu, peulvruchten of ei. Ook noten, zoals pinda’s kunnen een goede vervanging zijn.

Vezels

Veel vezels eten zorgt voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Daarnaast zorgt het eten van voldoende vezels voor gezonde darmen, dit heeft bijvoorbeeld ook een effect op je immuunsysteem.

Budgettip vezels: Als je elke dag een eetlepel lijnzaad toevoegt aan je yoghurt of kwark voeg je op een makkelijke manier extra vezels toe aan je eetpatroon. Lijnzaad proef je niet en met een zak kun je een hele tijd doen.

Vitaminen & mineralen

Groente en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen. Het eten van veel groente en fruit zorgt ervoor dat je je energieker voelt en verlaagt je kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes.

Budgettip vitaminen & mineralen: Diepvries fruit en groente zijn goedkoper dan verse, maar net zo gezond. Het fruit en groente wordt direct na het oogsten bevroren waardoor alle voedingsstoffen worden behouden.

Goede vetten

Goede vetten zijn belangrijk om ziekteverwekkers buiten te houden, omdat de vetten ingebouwd worden in de wanden van onze cellen. Daarnaast zorgen goede vetten ervoor dat je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten, doordat ze je cholesterol verlagen.

Budgettip goede vetten: Zalm en makreel bevatten veel goede vetten, maar zijn vaak aan de prijs. Je kunt zalm en makreel ook goed uit blik eten, dit is een stuk goedkoper. Of zalm uit de diepvries.

Vocht

Voldoende drinken is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Ook zorgt voldoende drinken ervoor dat je minder snel moe bent. De 16.00 uur dip komt vaak doordat je te weinig gedronken hebt.

Budgettip vocht: Water uit de kraan is in Nederland net zo gezond als water uit een flesje. Voeg eens een schijfje citroen, munt of diepvries fruit toe voor een andere smaak.

The Right Meal

Suzanne Vonk is diëtist, leefstijlcoach en voedingswetenschapper bij The Right Meal. Ze begeleidt bij The Right Meal voornamelijk mensen die thuis door hun ziekte of behandeling veel zijn aangekomen en graag weer fitter willen worden. Ze houdt van koken en lekker eten en vindt het een uitdaging om voor iedereen een passend gezond en lekker eetpatroon te vinden.

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp