Budgetvriendelijk boodschappen doen

Het nieuwe jaar is begonnen! We hebben vaak goede voornemens om gezonder te eten, maar gezien de dure decembermaand die we achter de rug hebben is dit niet altijd even makkelijk. Hoe kunnen we budgetvriendelijk boodschappen doen en gezond eten? En wat is gezond eten eigenlijk? Deze keer een gastblog van Suzanne Vonk van The Right Meal.

 

Juiste voedingsstoffen

Ons lichaam heeft veel goede voedingsstoffen nodig om fit te blijven of fitter te worden. Je kunt hierbij denken aan eiwitten, vezels, goede vetten, vitaminen en mineralen en voldoende vocht.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. Meer spierweefsel zorgt ervoor dat je in betere conditie komt.

Budgettip eiwitten: Vlees en vis zijn duur, maar zijn goed te vervangen door tofu, peulvruchten of ei. Ook noten, zoals pinda’s kunnen een goede vervanging zijn.

Vezels

Veel vezels eten zorgt voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Daarnaast zorgt het eten van voldoende vezels voor gezonde darmen, dit heeft bijvoorbeeld ook een effect op je immuunsysteem.

Budgettip vezels: Als je elke dag een eetlepel lijnzaad toevoegt aan je yoghurt of kwark voeg je op een makkelijke manier extra vezels toe aan je eetpatroon. Lijnzaad proef je niet en met een zak kun je een hele tijd doen.

Vitaminen & mineralen

Groente en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen. Het eten van veel groente en fruit zorgt ervoor dat je je energieker voelt en verlaagt je kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes.

Budgettip vitaminen & mineralen: Diepvries fruit en groente zijn goedkoper dan verse, maar net zo gezond. Het fruit en groente wordt direct na het oogsten bevroren waardoor alle voedingsstoffen worden behouden.

Goede vetten

Goede vetten zijn belangrijk om ziekteverwekkers buiten te houden, omdat de vetten ingebouwd worden in de wanden van onze cellen. Daarnaast zorgen goede vetten ervoor dat je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten, doordat ze je cholesterol verlagen.

Budgettip goede vetten: Zalm en makreel bevatten veel goede vetten, maar zijn vaak aan de prijs. Je kunt zalm en makreel ook goed uit blik eten, dit is een stuk goedkoper. Of zalm uit de diepvries.

Vocht

Voldoende drinken is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Ook zorgt voldoende drinken ervoor dat je minder snel moe bent. De 16.00 uur dip komt vaak doordat je te weinig gedronken hebt.

Budgettip vocht: Water uit de kraan is in Nederland net zo gezond als water uit een flesje. Voeg eens een schijfje citroen, munt of diepvries fruit toe voor een andere smaak.

The Right Meal

Suzanne Vonk is diëtist, leefstijlcoach en voedingswetenschapper bij The Right Meal. Ze begeleidt bij The Right Meal voornamelijk mensen die thuis door hun ziekte of behandeling veel zijn aangekomen en graag weer fitter willen worden. Ze houdt van koken en lekker eten en vindt het een uitdaging om voor iedereen een passend gezond en lekker eetpatroon te vinden.

Recente keukentips

 • Optoppen met zaden en pitten

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

 • Creatief bewegen

  We weten allemaal wel dat beweging positieve effecten heeft op onze gezondheid, ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

Onze recepten

warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Pindakaaskoekje zonder suiker

Nu je de fast-pindakaaskoek-versie onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met minder suiker en meer havermout. Hoe ver kan je gaan bij jezelf en de bewoner?

Fast-pindakaaskoekje

Binnen 15 minuten een glutenvrij en lactosevrij koekje uit de oven. Op basis van 3 ingrediënten die je vast in huis hebt. Beetje flauw doe er dan een lik sambal bij.

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

× Hoe kan ik je helpen?