Dat ruikt heerlijk

Appeltaart, gehaktballen, vers brood of soep. We kunnen allemaal wel wat voorbeelden geven van eten wat heerlijk ruikt en waarbij het water in je mond loopt. Tijd om daar wat meer over te horen én te kijken hoe we dit in de zorg kunnen inzetten!

Super zintuig

Geuren komen het meest direct binnen in onze hersenen. Zonder ‘waarschuwing’ gaat die heerlijke (of vieze) geur naar de plek waar onze herinneringen of emoties worden opgeslagen. Het is enorm puur en effectief om geur in te zetten. Je kunt het moeilijkste ‘nee’ zeggen, als je appeltaart ruikt, in vergelijking met dat iemand het tegen je zegt of je leest er iets over. Reuk is dus eigenlijk een superzintuig.

Ruiken als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je zintuigen het minder goed doen. Je hebt een bril nodig, je wilt dat mensen iets harder tegen je praten. Naar alle waarschijnlijkheid neemt de reuk van mensen ook af. Doe je iets met geur bij jou in het huis? Dan mag je het dus een tandje sterker doen, dan dat je zelf zou verwachten. Je praat waarschijnlijk ook een tikje harder tegen de bewoners, dus ook dit zintuig mag je ook extra prikkelen!

Maakt het niet te ingewikkeld

We snappen dat het niet mogelijk is om alle 7 de eetmomenten vers op tafel te zetten. Je kunt niet om 10 uur een smoothie, om 12 uur een quiche, om 3 uur een huisgemaakte cake – en ga zo maar door – realiseren. Met het personeelstekort en de strakke budgetten, moeten we hier beter mee omgaan.

Zo laat je de bewoners hun neus achterna lopen:

1. Pel fruit voor hun neus

Vraag je aan iemand of ze sinaasappel willen? De kans is groot dat ze nee zeggen. Ga je aan tafel zitten en pel je de sinaasappel, waardoor o.a. de geur vrij komt? Geef een paar partjes aan iemand en ze worden zo opgesnoept.

2. Oven aan

Staat er nog een restje brood? Zet even de oven op 100 graden en piep het brood een paar minuten op, terwijl je het op een stapeltje legt. Zo wordt het net een beetje warm terwijl je de tafel dekt, verspreidt de geur van vers gebakken brood zich door de ruimte en wek je de eetlust op.

3. Sudderen maar

Runderlappen zijn in verhouding iets goedkoper vlees. Zet het om 15 uur alvast op voor je collega die ‘s avonds begint en diegene hoeft een stapje minder te doen en heeft meer tijd voor welzijn. Zo ruikt het de hele middag heerlijk naar eten en begint iedereen nog meer zin in eten te krijgen.

Bedenk wat de gerechten zijn die jullie hebben, of het nu een warme maaltijd is of en tussendoortje om 10 uur. Zelfs de gevulde koek kun je even ‘oppiepen’ in de oven. Zo kun je zelfs bij kant-en-klaar gerechten dit zintuig gebruiken. Welke geuren kan jij in de keuken toveren ?

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp