Dat ruikt heerlijk

Appeltaart, gehaktballen, vers brood of soep. We kunnen allemaal wel wat voorbeelden geven van eten wat heerlijk ruikt en waarbij het water in je mond loopt. Tijd om daar wat meer over te horen én te kijken hoe we dit in de zorg kunnen inzetten!

Super zintuig

Geuren komen het meest direct binnen in onze hersenen. Zonder ‘waarschuwing’ gaat die heerlijke (of vieze) geur naar de plek waar onze herinneringen of emoties worden opgeslagen. Het is enorm puur en effectief om geur in te zetten. Je kunt het moeilijkste ‘nee’ zeggen, als je appeltaart ruikt, in vergelijking met dat iemand het tegen je zegt of je leest er iets over. Reuk is dus eigenlijk een superzintuig.

Ruiken als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je zintuigen het minder goed doen. Je hebt een bril nodig, je wilt dat mensen iets harder tegen je praten. Naar alle waarschijnlijkheid neemt de reuk van mensen ook af. Doe je iets met geur bij jou in het huis? Dan mag je het dus een tandje sterker doen, dan dat je zelf zou verwachten. Je praat waarschijnlijk ook een tikje harder tegen de bewoners, dus ook dit zintuig mag je ook extra prikkelen!

Maakt het niet te ingewikkeld

We snappen dat het niet mogelijk is om alle 7 de eetmomenten vers op tafel te zetten. Je kunt niet om 10 uur een smoothie, om 12 uur een quiche, om 3 uur een huisgemaakte cake – en ga zo maar door – realiseren. Met het personeelstekort en de strakke budgetten, moeten we hier beter mee omgaan.

Zo laat je de bewoners hun neus achterna lopen:

1. Pel fruit voor hun neus

Vraag je aan iemand of ze sinaasappel willen? De kans is groot dat ze nee zeggen. Ga je aan tafel zitten en pel je de sinaasappel, waardoor o.a. de geur vrij komt? Geef een paar partjes aan iemand en ze worden zo opgesnoept.

2. Oven aan

Staat er nog een restje brood? Zet even de oven op 100 graden en piep het brood een paar minuten op, terwijl je het op een stapeltje legt. Zo wordt het net een beetje warm terwijl je de tafel dekt, verspreidt de geur van vers gebakken brood zich door de ruimte en wek je de eetlust op.

3. Sudderen maar

Runderlappen zijn in verhouding iets goedkoper vlees. Zet het om 15 uur alvast op voor je collega die ‘s avonds begint en diegene hoeft een stapje minder te doen en heeft meer tijd voor welzijn. Zo ruikt het de hele middag heerlijk naar eten en begint iedereen nog meer zin in eten te krijgen.

Bedenk wat de gerechten zijn die jullie hebben, of het nu een warme maaltijd is of en tussendoortje om 10 uur. Zelfs de gevulde koek kun je even ‘oppiepen’ in de oven. Zo kun je zelfs bij kant-en-klaar gerechten dit zintuig gebruiken. Welke geuren kan jij in de keuken toveren ?

Recente keukentips

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?