Dat ruikt heerlijk

Appeltaart, gehaktballen, vers brood of soep. We kunnen allemaal wel wat voorbeelden geven van eten wat heerlijk ruikt en waarbij het water in je mond loopt. Tijd om daar wat meer over te horen én te kijken hoe we dit in de zorg kunnen inzetten!

Super zintuig

Geuren komen het meest direct binnen in onze hersenen. Zonder ‘waarschuwing’ gaat die heerlijke (of vieze) geur naar de plek waar onze herinneringen of emoties worden opgeslagen. Het is enorm puur en effectief om geur in te zetten. Je kunt het moeilijkste ‘nee’ zeggen, als je appeltaart ruikt, in vergelijking met dat iemand het tegen je zegt of je leest er iets over. Reuk is dus eigenlijk een superzintuig.

Ruiken als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je zintuigen het minder goed doen. Je hebt een bril nodig, je wilt dat mensen iets harder tegen je praten. Naar alle waarschijnlijkheid neemt de reuk van mensen ook af. Doe je iets met geur bij jou in het huis? Dan mag je het dus een tandje sterker doen, dan dat je zelf zou verwachten. Je praat waarschijnlijk ook een tikje harder tegen de bewoners, dus ook dit zintuig mag je ook extra prikkelen!

Maakt het niet te ingewikkeld

We snappen dat het niet mogelijk is om alle 7 de eetmomenten vers op tafel te zetten. Je kunt niet om 10 uur een smoothie, om 12 uur een quiche, om 3 uur een huisgemaakte cake – en ga zo maar door – realiseren. Met het personeelstekort en de strakke budgetten, moeten we hier beter mee omgaan.

Zo laat je de bewoners hun neus achterna lopen:

1. Pel fruit voor hun neus

Vraag je aan iemand of ze sinaasappel willen? De kans is groot dat ze nee zeggen. Ga je aan tafel zitten en pel je de sinaasappel, waardoor o.a. de geur vrij komt? Geef een paar partjes aan iemand en ze worden zo opgesnoept.

2. Oven aan

Staat er nog een restje brood? Zet even de oven op 100 graden en piep het brood een paar minuten op, terwijl je het op een stapeltje legt. Zo wordt het net een beetje warm terwijl je de tafel dekt, verspreidt de geur van vers gebakken brood zich door de ruimte en wek je de eetlust op.

3. Sudderen maar

Runderlappen zijn in verhouding iets goedkoper vlees. Zet het om 15 uur alvast op voor je collega die ‘s avonds begint en diegene hoeft een stapje minder te doen en heeft meer tijd voor welzijn. Zo ruikt het de hele middag heerlijk naar eten en begint iedereen nog meer zin in eten te krijgen.

Bedenk wat de gerechten zijn die jullie hebben, of het nu een warme maaltijd is of en tussendoortje om 10 uur. Zelfs de gevulde koek kun je even ‘oppiepen’ in de oven. Zo kun je zelfs bij kant-en-klaar gerechten dit zintuig gebruiken. Welke geuren kan jij in de keuken toveren ?

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp