/*Voorbeeldteskt aanpassen naar NL*/ /*Equalize Blog Columns*/

Drie keer per dag horen

Elke maand staat er een ander thema centraal bij Keukentijgers. In maart draait het om ‘Volkoren’ en dan nog specifieker dat je Volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot de juiste crackers, we hebben het er graag over.

Het nut van volkoren

Brood mag volkoren heten als de kiem, de zemel en meelkern na de oogst bewaard zijn gebleven. Het lichaam van jouw cliënten kan zo meer voedingstoffen uit het brood halen. We weten dat mensen in de ouderenzorg vaak weinig eten, dus wat ze eten, willen we natuurlijk zo rijk mogelijk hebben. Brood speelt hier een belangrijke bron in.

Drie keer per dag

De kracht zit in herhaling, je hoort deze kreet vast vaker. Dat is ook zo met volkoren, eigenlijk wil je over de dag dat meerdere keren terug laten komen. Een cracker tussendoor, volkorenpasta in de avond. Zo zorg je voor een voedingsrijkere maaltijd.

Horen

We hebben vijf zintuigen gekregen die er voor zorgen dat we lekker eten. Het gaat natuurlijk om de smaak, maar denk er ook altijd goed aan hoe het er uit ziet voor jouw doelgroep, hoe het ruikt, hoe je er over praat en hoe het voelt.

Tijd om het over het geluid te hebben gericht op het eten. Idealiter kondig je diverse keren iets aan over het eten. Benoem bij het opstaan heel bewust ‘dat we kleren aan gaan trekken om om te gaan ontbijten’, maar ook als iemand de kamer in komt ‘fijn dat je in de huiskamer bent, zo gaan we lekker eten’. Door dit meerdere keren bewust te benoemen, zorg je er voor dat mensen meer toeleven naar het moment van het eten en de honger wat meer naar boven komt.

Bedenk zelf ook maar, dat eten minder goed gaat als je plots een maaltijd voor je neus hebt, in plaats van dat je er al naar toe leeft. Creëer deze momenten ook heel bewust richting de maaltijd.

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Onze laatste tips

 • Het belang van eiwitten

  De dagelijkse portie eiwitten krijgen we via onze voeding binnen. Dagelijks heb je minstens 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bij ouderen ligt dit hoger.

 • Beleg op brood bij ondervoeding

  broodbeleg

  Er wordt gezegd dat in de langdurige ouderenzorg 20-25% van de mensen ondervoed is, dus een afname in gewicht heeft gehad in de afgelopen periode of een lage BMI heeft.

 • Keukenpraat over momenten

  Meer dan drie eetmomenten op een dag zorgen ervoor zorgen dat mensen meer gaan eten over de hele dag. Meer maaltijden per dag worden geassocieerd met “geluk”.

 • Op naar 7 eetmomenten

  7 eetmomenten keukentijgers

  Ons doel is met de 7 eetmomenten het optimale voordeel uit het eten te halen. Leren dat lekker en gezond eten voor de zorg niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn!

 • Keukenpraat over borden

  Het is alom bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Maar wellicht dat het servies uitkomst kan bieden om mensen meer te laten eten.

 • Jou helpen groeien

  eten drinken zorg welzijn

  Jouw persoonlijke ontwikkeling in de functie gastvrouw/heer, voedingsassistent, e.d. Hoe zet jij elke dag een stap om naar een échte Keukentijger door te groeien?

 • Keukenpraat over ‘flashmobs’

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over portiegroottes

  Als je een grotere portie eet op dag 1, ga je op dag 2 en 3 automatisch ook meer eten. En dan in vergelijking met een dag 1 als je niet zo veel zou hebben gegeten.

 • Keukenpraat over kleuren

  Kleurrijke gerechten beter worden gegeten dan een gerecht dat bestaat uit een en dezelfde kleur. Is er ondervoeding bij jou op de afdeling, werk dan met meer kleuren.

 • Samen voorbereiden

  samen voorbereiden

  Je hoort natuurlijk wel eens, dat je de doelgroep bij het eten moet betrekken. En al is dit in een heel andere context en het inspireert mij om dit bericht te schrijven voor de zorg.

Selecteer thema’s

Onze recepten

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix.

Rookkaas crackers

Een cracker maar dan anders! Rookkaas bevat minder verzadigd vet dan dat gewone kaas bevat.

Chocolade zand

Als strooisel op yoghurt, versiersel van taart, bij chocolademousse of op vla. Smaak verhogend.