Drie keer per dag horen

Elke maand staat er een ander thema centraal bij Keukentijgers. In maart draait het om ‘Volkoren’ en dan nog specifieker dat je Volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot de juiste crackers, we hebben het er graag over.

Het nut van volkoren

Brood mag volkoren heten als de kiem, de zemel en meelkern na de oogst bewaard zijn gebleven. Het lichaam van jouw cliënten kan zo meer voedingstoffen uit het brood halen. We weten dat mensen in de ouderenzorg vaak weinig eten, dus wat ze eten, willen we natuurlijk zo rijk mogelijk hebben. Brood speelt hier een belangrijke bron in.

Drie keer per dag

De kracht zit in herhaling, je hoort deze kreet vast vaker. Dat is ook zo met volkoren, eigenlijk wil je over de dag dat meerdere keren terug laten komen. Een cracker tussendoor, volkorenpasta in de avond. Zo zorg je voor een voedingsrijkere maaltijd.

Horen

We hebben vijf zintuigen gekregen die er voor zorgen dat we lekker eten. Het gaat natuurlijk om de smaak, maar denk er ook altijd goed aan hoe het er uit ziet voor jouw doelgroep, hoe het ruikt, hoe je er over praat en hoe het voelt.

Tijd om het over het geluid te hebben gericht op het eten. Idealiter kondig je diverse keren iets aan over het eten. Benoem bij het opstaan heel bewust ‘dat we kleren aan gaan trekken om om te gaan ontbijten’, maar ook als iemand de kamer in komt ‘fijn dat je in de huiskamer bent, zo gaan we lekker eten’. Door dit meerdere keren bewust te benoemen, zorg je er voor dat mensen meer toeleven naar het moment van het eten en de honger wat meer naar boven komt.

Bedenk zelf ook maar, dat eten minder goed gaat als je plots een maaltijd voor je neus hebt, in plaats van dat je er al naar toe leeft. Creëer deze momenten ook heel bewust richting de maaltijd.

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Broodpuddinkjes met zuurkool

Even iets anders dan aardappels als maaltijdcomponent. Een mooie manier om oud brood te verwerken. Hartig, voedzaam en als snack levert deze 6 gram eiwit.

Good stuff in a muffin

Elke maand staat er een product centraal, waar je van alles mee kunt doen om het te verrijken of een feestje aan tafel van te maken. Deze keer? De muffin!

Broccolisoep gebonden met havermout

Havermout heeft de kracht om te binden en geeft kracht. Vooral de vezels hebben een super werking op het lichaam. Gebruik een paar eetlepels om je soep te verdikken en te verrijken.

Koffie smoothie

Voedend tussendoortje met kick en duurzame energie door de havermout en banaan. Rond de 100 kcal, ook nog lekker, desnoods met extra lik hazelnootpasta.

Bonentosti

Naast het gebruik van peulvruchten op een tosti , waardoor voedingswaarde wordt verhoogd, is het spannendste de saus van bonen die je maakt.

Mug cake

Deze havermout cake is snel in de magnetron klaar te maken. Gebruik een koffiekopje om meteen geportioneerd te serveren. Met appel en kaneel erin geurt het naar appeltaart.

Shortbread

Maak je eigen koek met 100% volkorenmeel. Extra spannend gemaakt door gebruik van rozemarijn. Het kan natuurlijk ook gewoon vanillesuiker zijn.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?