Drie keer per dag horen

Elke maand staat er een ander thema centraal bij Keukentijgers. In maart draait het om ‘Volkoren’ en dan nog specifieker dat je Volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot de juiste crackers, we hebben het er graag over.

Het nut van volkoren

Brood mag volkoren heten als de kiem, de zemel en meelkern na de oogst bewaard zijn gebleven. Het lichaam van jouw cliënten kan zo meer voedingstoffen uit het brood halen. We weten dat mensen in de ouderenzorg vaak weinig eten, dus wat ze eten, willen we natuurlijk zo rijk mogelijk hebben. Brood speelt hier een belangrijke bron in.

Drie keer per dag

De kracht zit in herhaling, je hoort deze kreet vast vaker. Dat is ook zo met volkoren, eigenlijk wil je over de dag dat meerdere keren terug laten komen. Een cracker tussendoor, volkorenpasta in de avond. Zo zorg je voor een voedingsrijkere maaltijd.

Horen

We hebben vijf zintuigen gekregen die er voor zorgen dat we lekker eten. Het gaat natuurlijk om de smaak, maar denk er ook altijd goed aan hoe het er uit ziet voor jouw doelgroep, hoe het ruikt, hoe je er over praat en hoe het voelt.

Tijd om het over het geluid te hebben gericht op het eten. Idealiter kondig je diverse keren iets aan over het eten. Benoem bij het opstaan heel bewust ‘dat we kleren aan gaan trekken om om te gaan ontbijten’, maar ook als iemand de kamer in komt ‘fijn dat je in de huiskamer bent, zo gaan we lekker eten’. Door dit meerdere keren bewust te benoemen, zorg je er voor dat mensen meer toeleven naar het moment van het eten en de honger wat meer naar boven komt.

Bedenk zelf ook maar, dat eten minder goed gaat als je plots een maaltijd voor je neus hebt, in plaats van dat je er al naar toe leeft. Creëer deze momenten ook heel bewust richting de maaltijd.

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Recente keukentips

 • Fris & fruitig de dag door

  Als zorgprofessional wordt er veel van je verwacht. Er ontbreekt soms overdracht tussen verschillende a functies. Hoe blijf je energiek?

 • Dat wil ik zelf bepalen!

  Om te werken aan het geluk van bewoners, is eigen regie een essentieel element om mee te nemen. We leggen de nadruk op dingen die bewoners nog wel kunnen en laten ze daar ook over beslissen.

 • Gelukkig zijn kun je leren

  40% van ons geluk kunnen we trainen. Nynke de Ruiter van The Happy Game neemt ons mee in vijf gouden tips om gelukkiger te leven.

 • Samen eten maakt gelukkiger

  Diverse onderzoeken tonen aan dat samen eten gelukkiger maakt. Als je alleen bent, heb je minder plezier in het eetmoment dan samen.

 • Een portie geluk bij de maaltijd

  Blij Ei is het thema van Keukentijgers in april. We hebben het over het belang van eiwitten, maar het gaat ook over hoe jullie in het leven staan.

Onze recepten

Tosti banaan-pindakaas

Tja, geen echte tosti als je smeltende kaasdraden verwacht. Wel getoast brood met de klassiek combinatie van banaan en pindakaas. Sambal erbij naar wens.

Banaan-ei pannenkoek

Simpeler kan het bijna niet. En ook nog een goed gevoed warm buikje door deze banaan-ei pannenkoek. Maak eens mini’s in een poffertjespan voor bij de koffie.

Stoofpeertjes met rozensiroop

De rozensiroop en kruidnagel veranderen deze stoofpeertjes in een Indische versie van klassieke stoofpeertjes. Door gebruik te maken van druivensap alcoholvrij.

Mandarijnencake

De mandarijn gaat echt met schil en al in het beslag. Oké, die kook je wel eerst 2 uur. Ruikt lekker en je krijgt een mandarijn cake die gluten- en lactosevrij is.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Truffels van linzen

Lukt het jou toch om één keer per week peulvruchten op het menu te zetten door deze chocolade truffels? Maak maar alvast een portie meer!

Tosti Tonijn

Eigenlijk is deze tosti een impressie van een Pizza Tonijn. Hoe fijn is het om die, door de volkoren boterhammen, gezond en smaakvol snel te kunnen klaarmaken?

Kloppudding

De bekende en gemakkelijke kloppudding. Door aan te maken met een groot deel kwark voeg je extra eiwit toe. Zo verlaag je meteen het aantal toegevoegde suikers.

Makreelspread

Makreel kan dominant van smaak zijn. Door deze te vermengen door de neutrale basis van yogurt gebruik je de gerookte smaak subtiel en voeg je eiwit aan je vette vis toe.

Bevroren yoghurt stukken

Yoghurt is er altijd wel in huis. Dus begin op een warme dag met dit recept. Dan trakteer je de bewoners in de middag met zelfgemaakt yoghurtijs met fruit.

Pin It on Pinterest