Eten is het hoogtepunt van de dag

Als ik je vraag hoe de dag was, noem je waarschijnlijk één ding of misschien twee. We waarderen een dag op basis van een paar ervaringen, vertelt onderzoek ons. Vandaag neem ik je graag mee in de ‘peak-end-rule’.

Als je ergens bent geweest, onthoud je één hoogtepunt en het laatste moment het beste. Er zijn winkels die hier heel handig op inspringen. Zo zorgt de IKEA altijd voor……. IJs of een broodje worst aan het einde. Als je lang in de rij hebt gestaan of eigenlijk wel een beetje klaar bent met het gehuil van je kinderen, wordt alles weer goed gemaakt door die 0,50 die je daarna nog uitgeeft.

Disney

Bij Disney hebben ze aan het einde van de dag een lichtparade. Mocht je overdag Mickey Mouse, Pluto of een van de andere helden nog niet hebben gezien, dan komen ze aan het einde allemaal voorbij. Op een prachtige manier wordt de dag afgesloten. Zo ga je weer tevreden naar huis of naar je hotel. En mocht er iets niet goed gegaan zijn, heb je zo ook nog een beetje marge. De milkshake die niet zo lekker was bij de lunch, ben je weer vergeten.

Hoogtepunten in de zorg

In een onderzoek die ik zelf heb mogen doen in 2017, kwam naar voren dat bewoners in de zorg het bezoek van familieleden als grootste hoogtepunt ervaren. Kort door de bocht komt er elke dag één keer bezoek in een woonkamer, je herkent het vast wel. Dat betekent dat bij een groep van 7 bewoners er gemiddeld één bezoek per bewoner per week is. De andere 6 dagen bestaat dit hoogtepunt niet. De tweede plek in hoogtepunten was toen…. het eten en drinken! Het maakte niet uit of dit nu de lunch, een lekker tussendoortje of het avondeten was. Ook was het niet per se het eten zelf, maar ook hoe het hele moment werd ervaren.

Eten centraal

Om mensen dus een blij ei te maken, is het essentieel om tijdens de eetmomenten er bewust van te zijn dat dit het hoogtepunt is voor veel bewoners van de dag! Geef een compliment, benoem het positieve aan het eten (wat zitten we hier toch gezellig he met elkaar) en maak een gezellig praatje. Qua welzijn en activiteiten kan er dus weinig op tegen dit eetmoment.

Einde van de dag

We begrijpen dat elke dienst anders is. Maar het is wel leuk om na te denken wat je kunt doen aan het einde van de dag met elkaar. Hoe zou je de bewoners iets kunnen geven aan het einde van de dag, dat hen met een goed gevoel naar bed laat gaan? Thuis kan het een drankje zijn met een nootje, je favoriete TV-programma, nog een keer je favoriete liedje luisteren of bellen met een vriendin. Hoe zou je dit naar de bewoners kunnen vertalen?

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?