Eten is het hoogtepunt van de dag

Als ik je vraag hoe de dag was, noem je waarschijnlijk één ding of misschien twee. We waarderen een dag op basis van een paar ervaringen, vertelt onderzoek ons. Vandaag neem ik je graag mee in de ‘peak-end-rule’.

Als je ergens bent geweest, onthoud je één hoogtepunt en het laatste moment het beste. Er zijn winkels die hier heel handig op inspringen. Zo zorgt de IKEA altijd voor……. IJs of een broodje worst aan het einde. Als je lang in de rij hebt gestaan of eigenlijk wel een beetje klaar bent met het gehuil van je kinderen, wordt alles weer goed gemaakt door die 0,50 die je daarna nog uitgeeft.

Disney

Bij Disney hebben ze aan het einde van de dag een lichtparade. Mocht je overdag Mickey Mouse, Pluto of een van de andere helden nog niet hebben gezien, dan komen ze aan het einde allemaal voorbij. Op een prachtige manier wordt de dag afgesloten. Zo ga je weer tevreden naar huis of naar je hotel. En mocht er iets niet goed gegaan zijn, heb je zo ook nog een beetje marge. De milkshake die niet zo lekker was bij de lunch, ben je weer vergeten.

Hoogtepunten in de zorg

In een onderzoek die ik zelf heb mogen doen in 2017, kwam naar voren dat bewoners in de zorg het bezoek van familieleden als grootste hoogtepunt ervaren. Kort door de bocht komt er elke dag één keer bezoek in een woonkamer, je herkent het vast wel. Dat betekent dat bij een groep van 7 bewoners er gemiddeld één bezoek per bewoner per week is. De andere 6 dagen bestaat dit hoogtepunt niet. De tweede plek in hoogtepunten was toen…. het eten en drinken! Het maakte niet uit of dit nu de lunch, een lekker tussendoortje of het avondeten was. Ook was het niet per se het eten zelf, maar ook hoe het hele moment werd ervaren.

Eten centraal

Om mensen dus een blij ei te maken, is het essentieel om tijdens de eetmomenten er bewust van te zijn dat dit het hoogtepunt is voor veel bewoners van de dag! Geef een compliment, benoem het positieve aan het eten (wat zitten we hier toch gezellig he met elkaar) en maak een gezellig praatje. Qua welzijn en activiteiten kan er dus weinig op tegen dit eetmoment.

Einde van de dag

We begrijpen dat elke dienst anders is. Maar het is wel leuk om na te denken wat je kunt doen aan het einde van de dag met elkaar. Hoe zou je de bewoners iets kunnen geven aan het einde van de dag, dat hen met een goed gevoel naar bed laat gaan? Thuis kan het een drankje zijn met een nootje, je favoriete TV-programma, nog een keer je favoriete liedje luisteren of bellen met een vriendin. Hoe zou je dit naar de bewoners kunnen vertalen?

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp