Eten is het hoogtepunt van de dag

Als ik je vraag hoe de dag was, noem je waarschijnlijk één ding of misschien twee. We waarderen een dag op basis van een paar ervaringen, vertelt onderzoek ons. Vandaag neem ik je graag mee in de ‘peak-end-rule’.

Als je ergens bent geweest, onthoud je één hoogtepunt en het laatste moment het beste. Er zijn winkels die hier heel handig op inspringen. Zo zorgt de IKEA altijd voor……. IJs of een broodje worst aan het einde. Als je lang in de rij hebt gestaan of eigenlijk wel een beetje klaar bent met het gehuil van je kinderen, wordt alles weer goed gemaakt door die 0,50 die je daarna nog uitgeeft.

Disney

Bij Disney hebben ze aan het einde van de dag een lichtparade. Mocht je overdag Mickey Mouse, Pluto of een van de andere helden nog niet hebben gezien, dan komen ze aan het einde allemaal voorbij. Op een prachtige manier wordt de dag afgesloten. Zo ga je weer tevreden naar huis of naar je hotel. En mocht er iets niet goed gegaan zijn, heb je zo ook nog een beetje marge. De milkshake die niet zo lekker was bij de lunch, ben je weer vergeten.

Hoogtepunten in de zorg

In een onderzoek die ik zelf heb mogen doen in 2017, kwam naar voren dat bewoners in de zorg het bezoek van familieleden als grootste hoogtepunt ervaren. Kort door de bocht komt er elke dag één keer bezoek in een woonkamer, je herkent het vast wel. Dat betekent dat bij een groep van 7 bewoners er gemiddeld één bezoek per bewoner per week is. De andere 6 dagen bestaat dit hoogtepunt niet. De tweede plek in hoogtepunten was toen…. het eten en drinken! Het maakte niet uit of dit nu de lunch, een lekker tussendoortje of het avondeten was. Ook was het niet per se het eten zelf, maar ook hoe het hele moment werd ervaren.

Eten centraal

Om mensen dus een blij ei te maken, is het essentieel om tijdens de eetmomenten er bewust van te zijn dat dit het hoogtepunt is voor veel bewoners van de dag! Geef een compliment, benoem het positieve aan het eten (wat zitten we hier toch gezellig he met elkaar) en maak een gezellig praatje. Qua welzijn en activiteiten kan er dus weinig op tegen dit eetmoment.

Einde van de dag

We begrijpen dat elke dienst anders is. Maar het is wel leuk om na te denken wat je kunt doen aan het einde van de dag met elkaar. Hoe zou je de bewoners iets kunnen geven aan het einde van de dag, dat hen met een goed gevoel naar bed laat gaan? Thuis kan het een drankje zijn met een nootje, je favoriete TV-programma, nog een keer je favoriete liedje luisteren of bellen met een vriendin. Hoe zou je dit naar de bewoners kunnen vertalen?

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp