Eten is het hoogtepunt van de dag

Als ik je vraag hoe de dag was, noem je waarschijnlijk één ding of misschien twee. We waarderen een dag op basis van een paar ervaringen, vertelt onderzoek ons. Vandaag neem ik je graag mee in de ‘peak-end-rule’.

Als je ergens bent geweest, onthoud je één hoogtepunt en het laatste moment het beste. Er zijn winkels die hier heel handig op inspringen. Zo zorgt de IKEA altijd voor……. IJs of een broodje worst aan het einde. Als je lang in de rij hebt gestaan of eigenlijk wel een beetje klaar bent met het gehuil van je kinderen, wordt alles weer goed gemaakt door die 0,50 die je daarna nog uitgeeft.

Disney

Bij Disney hebben ze aan het einde van de dag een lichtparade. Mocht je overdag Mickey Mouse, Pluto of een van de andere helden nog niet hebben gezien, dan komen ze aan het einde allemaal voorbij. Op een prachtige manier wordt de dag afgesloten. Zo ga je weer tevreden naar huis of naar je hotel. En mocht er iets niet goed gegaan zijn, heb je zo ook nog een beetje marge. De milkshake die niet zo lekker was bij de lunch, ben je weer vergeten.

Hoogtepunten in de zorg

In een onderzoek die ik zelf heb mogen doen in 2017, kwam naar voren dat bewoners in de zorg het bezoek van familieleden als grootste hoogtepunt ervaren. Kort door de bocht komt er elke dag één keer bezoek in een woonkamer, je herkent het vast wel. Dat betekent dat bij een groep van 7 bewoners er gemiddeld één bezoek per bewoner per week is. De andere 6 dagen bestaat dit hoogtepunt niet. De tweede plek in hoogtepunten was toen…. het eten en drinken! Het maakte niet uit of dit nu de lunch, een lekker tussendoortje of het avondeten was. Ook was het niet per se het eten zelf, maar ook hoe het hele moment werd ervaren.

Eten centraal

Om mensen dus een blij ei te maken, is het essentieel om tijdens de eetmomenten er bewust van te zijn dat dit het hoogtepunt is voor veel bewoners van de dag! Geef een compliment, benoem het positieve aan het eten (wat zitten we hier toch gezellig he met elkaar) en maak een gezellig praatje. Qua welzijn en activiteiten kan er dus weinig op tegen dit eetmoment.

Einde van de dag

We begrijpen dat elke dienst anders is. Maar het is wel leuk om na te denken wat je kunt doen aan het einde van de dag met elkaar. Hoe zou je de bewoners iets kunnen geven aan het einde van de dag, dat hen met een goed gevoel naar bed laat gaan? Thuis kan het een drankje zijn met een nootje, je favoriete TV-programma, nog een keer je favoriete liedje luisteren of bellen met een vriendin. Hoe zou je dit naar de bewoners kunnen vertalen?

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?