Familie betrekken bij de zorg

De ene bewoner krijgt heel veel bezoek van één naaste. De andere heeft sporadisch een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we in de verschillende organisaties als richtlijnen? In de maand die draait om ‘Appeltje Eitje’, willen we erbij stil staan hoe jij het jezelf gemakkelijk kunt maken door familieleden te betrekken bij de zorg. De kennis van het ministerie van Volksgezondheid, Vilans en Nursing is bekeken om getallen en inzichten te onderbouwen.

Eenzaamheid bij ouderen

Veel mensen van 75 jaar en ouderen voelen zich volgens de overheid eenzaam; 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Eerder schreven we al een artikel over geluk in de zorg. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn. Familie kan hier een grote rol in spelen. Als mensen verhuizen naar een woonvorm met zorg, veranderen er allerlei factoren. De naasten wonen verder weg, er kan ook even wat opluchting zijn dat degene die verhuisd is, nu zorg krijgt en er even op adem gekomen moet worden. Ook vinden sommige mensen een verpleeghuis eng/vervelend. Wat de reden ook is, oordeel natuurlijk niet en blijf ze maar keer op keer zeggen dat ze gerust binnenkort (weer) mogen komen. Al zeggen ze eerst drie keer nee, de vierde keer komt het vast goed.

Een goed begin is het halve werk

Idealiter gaat een zorgprofessional vooraf naar het huis van de bewoner. Dit helpt enorm om het leven van hem/haar te begrijpen. Ook zie of hoor je dan de mensen die rondom de bewoner staan. Maak daarna een ‘ecogram’, waarbij je in kaart brengt wie er allemaal rondom de bewoner staan.

Intake

Vraag aan de mantelzorger welke taak de naasten het liefste willen hebben tijdens het wonen in het huis. De naasten realiseren zich vaak niet dat ze een taak mogen vervullen. Dit kan helpen bij het douchen zijn, maar ook een leuke activiteit één middag in de week of periodiek koken of helpen bij een koffiemoment.

Blijf vertellen

Probeer van alle vrienden en familieleden iets te leren over het leven van de bewoner. Soms zijn zorgmedewerkers voorzichtig met vragen stellen aan andere mensen dan de contactpersoon van de bewoner, maar je mag natuurlijk aan elke bezoeker een vraag stellen of iets vertellen over de bewoner.
Zo schreef Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, voor Vilans dat het vaak een misvatting is, dat er niet met iedereen gesproken kan worden volgens de wet. Zowel de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst als de privacywet schrijft niet voor dat je niet zou mogen informeren en communiceren met iedereen. Deel natuurlijk ook in de portal informatie. Benoem aan de familieleden dat de bewoners zich vaak fijner voelen als de familie er bij is. Dankzij de hulp van familie kun je meer tijd overhouden om aan cliënten te besteden die geen groot sociaal netwerk hebben. Maar om familie bij de zorg te betrekken, moet je als zorgorganisatie wel uitnodigend zijn.

En dan tijdens het bezoek!

Samen koken

Een soto ayam – Indische kippensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, eieren te pellen, te helpen met de garnituren in de soep te doen en te serveren. Zo verandert een statisch bezoek in een activiteit. Neem even de tijd om te kijken bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor de familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Appeltaart bakwedstrijd

Daag op zondag de familie uit om appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat iemand nog een appeltje mee wil schillen. Al snoepen ze alleen al alle krenten op.
Beoordeel het resultaat met de bewoners, personeel en andere gasten. Geef een cijfer en na een maand, reik je dan de gouden pollepel uit. Doe dan wel in geur en kleur verslag van deze wedstrijd. Wedden dat de familie de keuken keurig opruimt, omdat ze weten dat jij al zo hard werkt en als beloning krijg ook nog verse appeltaart?

 

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp