Familie betrekken bij de zorg

De ene bewoner krijgt heel veel bezoek van één naaste. De andere heeft sporadisch een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we in de verschillende organisaties als richtlijnen? In de maand die draait om ‘Appeltje Eitje’, willen we erbij stil staan hoe jij het jezelf gemakkelijk kunt maken door familieleden te betrekken bij de zorg. De kennis van het ministerie van Volksgezondheid, Vilans en Nursing is bekeken om getallen en inzichten te onderbouwen.

Eenzaamheid bij ouderen

Veel mensen van 75 jaar en ouderen voelen zich volgens de overheid eenzaam; 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Eerder schreven we al een artikel over geluk in de zorg. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn. Familie kan hier een grote rol in spelen. Als mensen verhuizen naar een woonvorm met zorg, veranderen er allerlei factoren. De naasten wonen verder weg, er kan ook even wat opluchting zijn dat degene die verhuisd is, nu zorg krijgt en er even op adem gekomen moet worden. Ook vinden sommige mensen een verpleeghuis eng/vervelend. Wat de reden ook is, oordeel natuurlijk niet en blijf ze maar keer op keer zeggen dat ze gerust binnenkort (weer) mogen komen. Al zeggen ze eerst drie keer nee, de vierde keer komt het vast goed.

Een goed begin is het halve werk

Idealiter gaat een zorgprofessional vooraf naar het huis van de bewoner. Dit helpt enorm om het leven van hem/haar te begrijpen. Ook zie of hoor je dan de mensen die rondom de bewoner staan. Maak daarna een ‘ecogram’, waarbij je in kaart brengt wie er allemaal rondom de bewoner staan.

Intake

Vraag aan de mantelzorger welke taak de naasten het liefste willen hebben tijdens het wonen in het huis. De naasten realiseren zich vaak niet dat ze een taak mogen vervullen. Dit kan helpen bij het douchen zijn, maar ook een leuke activiteit één middag in de week of periodiek koken of helpen bij een koffiemoment.

Blijf vertellen

Probeer van alle vrienden en familieleden iets te leren over het leven van de bewoner. Soms zijn zorgmedewerkers voorzichtig met vragen stellen aan andere mensen dan de contactpersoon van de bewoner, maar je mag natuurlijk aan elke bezoeker een vraag stellen of iets vertellen over de bewoner.
Zo schreef Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, voor Vilans dat het vaak een misvatting is, dat er niet met iedereen gesproken kan worden volgens de wet. Zowel de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst als de privacywet schrijft niet voor dat je niet zou mogen informeren en communiceren met iedereen. Deel natuurlijk ook in de portal informatie. Benoem aan de familieleden dat de bewoners zich vaak fijner voelen als de familie er bij is. Dankzij de hulp van familie kun je meer tijd overhouden om aan cliënten te besteden die geen groot sociaal netwerk hebben. Maar om familie bij de zorg te betrekken, moet je als zorgorganisatie wel uitnodigend zijn.

En dan tijdens het bezoek!

Samen koken

Een soto ayam – Indische kippensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, eieren te pellen, te helpen met de garnituren in de soep te doen en te serveren. Zo verandert een statisch bezoek in een activiteit. Neem even de tijd om te kijken bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor de familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Appeltaart bakwedstrijd

Daag op zondag de familie uit om appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat iemand nog een appeltje mee wil schillen. Al snoepen ze alleen al alle krenten op.
Beoordeel het resultaat met de bewoners, personeel en andere gasten. Geef een cijfer en na een maand, reik je dan de gouden pollepel uit. Doe dan wel in geur en kleur verslag van deze wedstrijd. Wedden dat de familie de keuken keurig opruimt, omdat ze weten dat jij al zo hard werkt en als beloning krijg ook nog verse appeltaart?

 

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?