Familie betrekken bij de zorg
De ene bewoner krijgt heel veel bezoek van één naaste. De andere heeft sporadisch een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we in de verschillende organisaties als richtlijnen? In de maand die draait om ‘Appeltje Eitje’, willen we erbij stil staan hoe jij het jezelf gemakkelijk kunt maken door familieleden te betrekken bij de zorg. De kennis van het ministerie van Volksgezondheid, Vilans en Nursing is bekeken om getallen en inzichten te onderbouwen.
Eenzaamheid bij ouderen
Veel mensen van 75 jaar en ouderen voelen zich volgens de overheid eenzaam; 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Eerder schreven we al een artikel over geluk in de zorg. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn. Familie kan hier een grote rol in spelen. Als mensen verhuizen naar een woonvorm met zorg, veranderen er allerlei factoren. De naasten wonen verder weg, er kan ook even wat opluchting zijn dat degene die verhuisd is, nu zorg krijgt en er even op adem gekomen moet worden. Ook vinden sommige mensen een verpleeghuis eng/vervelend. Wat de reden ook is, oordeel natuurlijk niet en blijf ze maar keer op keer zeggen dat ze gerust binnenkort (weer) mogen komen. Al zeggen ze eerst drie keer nee, de vierde keer komt het vast goed.
Een goed begin is het halve werk
Idealiter gaat een zorgprofessional vooraf naar het huis van de bewoner. Dit helpt enorm om het leven van hem/haar te begrijpen. Ook zie of hoor je dan de mensen die rondom de bewoner staan. Maak daarna een ‘ecogram’, waarbij je in kaart brengt wie er allemaal rondom de bewoner staan.
Intake
Vraag aan de mantelzorger welke taak de naasten het liefste willen hebben tijdens het wonen in het huis. De naasten realiseren zich vaak niet dat ze een taak mogen vervullen. Dit kan helpen bij het douchen zijn, maar ook een leuke activiteit één middag in de week of periodiek koken of helpen bij een koffiemoment.
Blijf vertellen
Probeer van alle vrienden en familieleden iets te leren over het leven van de bewoner. Soms zijn zorgmedewerkers voorzichtig met vragen stellen aan andere mensen dan de contactpersoon van de bewoner, maar je mag natuurlijk aan elke bezoeker een vraag stellen of iets vertellen over de bewoner.
Zo schreef Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, voor Vilans dat het vaak een misvatting is, dat er niet met iedereen gesproken kan worden volgens de wet. Zowel de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst als de privacywet schrijft niet voor dat je niet zou mogen informeren en communiceren met iedereen. Deel natuurlijk ook in de portal informatie. Benoem aan de familieleden dat de bewoners zich vaak fijner voelen als de familie er bij is. Dankzij de hulp van familie kun je meer tijd overhouden om aan cliënten te besteden die geen groot sociaal netwerk hebben. Maar om familie bij de zorg te betrekken, moet je als zorgorganisatie wel uitnodigend zijn.
En dan tijdens het bezoek!
Samen koken
Een soto ayam – Indische kippensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, eieren te pellen, te helpen met de garnituren in de soep te doen en te serveren. Zo verandert een statisch bezoek in een activiteit. Neem even de tijd om te kijken bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor de familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Appeltaart bakwedstrijd
Daag op zondag de familie uit om appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat iemand nog een appeltje mee wil schillen. Al snoepen ze alleen al alle krenten op.
Beoordeel het resultaat met de bewoners, personeel en andere gasten. Geef een cijfer en na een maand, reik je dan de gouden pollepel uit. Doe dan wel in geur en kleur verslag van deze wedstrijd. Wedden dat de familie de keuken keurig opruimt, omdat ze weten dat jij al zo hard werkt en als beloning krijg ook nog verse appeltaart?
Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!