Fruit voor bewoners met slikproblemen

Bewoners kunnen bij het eten en drinken last hebben van slikproblemen. Je weet hier vast al veel vanaf. In deze maand focussen we op ‘fruit’ en gerelateerd aan dit thema willen we je graag enkele tips geven.

Allereerst is het belangrijk om te weten wíe er slikproblemen hebben. Probeer tijdens het eetmoment goed te kijken wie er moeite hebben met eten. Het ontstaan van deze klachten is een continu proces. Door ziekte van een bewoner kan het vandaag nog wel lukken om stukjes te eten, maar morgen wellicht niet meer.

Hoe zie je of iemand slikproblemen heeft?

 • Verslikken, hoesten, kuchen tijdens het eten of drinken
 • Speeksel, eten of drinken loopt uit de mond
 • Moeite met het bewegen van de tong of met het kauwen
 • Moeite met het inzetten van een slikbeweging
 • Slechte coördinatie tussen ademhalen en slikken
 • Achterblijven van voeding in de mond en wangen
 • Kauwen of slikken doet pijn
 • Smaakverlies of geen zin meer hebben in eten en drinken
 • Erg langzaam eten
 • Bijvoorbeeld alleen zachte of vloeibare dingen eten
 • Snel moe worden bij eten of drinken
 • Stem klinkt anders (borrelig, ‘nat’)
 • Gevoel dat voedsel of medicijnen blijven steken in de keel of slokdarm (achter de borst)

(Bron: Zorg voor Beter)

Vijf tips voor een lekker gemalen fruitmoment tussendoor:

 1. Werk met twee soorten fruit en meng ze niet door elkaar. Maak dus een klein bakje met een geprakte perzik en een bakje met een geprakte aardbei bijvoorbeeld. Zo ziet de bewoner twee kleuren en oogt dat net wat mooier dan één brij
 2. Prak het met een vork in plaats van alles met de mixer fijn maken. Natuurlijk is het afhankelijk van de cliënt en het IDDSI-niveau, maar je kunt het net wat mooier en leuker er uit laten zien als je het prakt met een vork.
 3. Doe het op het laatste moment. Zet de schaaltjes met fruit op tafel en ga op het allerlaatste moment de peer pureren voor meneer of mevrouw die daar moeite mee heeft. Zo blijft het net iets lekkerder
 4. Maak iets grotere porties. Geprakt eten hoef je niet te kauwen. Daardoor hebben mensen een minder verzadigd gevoel met dezelfde hoeveelheid.
 5. Gebruik een leuk bordje of schaaltje. Mensen verdienen even goed een waardige maaltijd. Met een leuk schaaltje of bord kun je dit realiseren.


Fruit als frisse oplossing

Het is voor mensen met slikproblemen lastig om harde producten te eten, zoals een pistolet of een taai stukje vlees. Afhankelijk van het niveau kun je dit misschien oplossen door het eten in kleine stukjes snijden, prakken of pureren, desnoods met vocht. Het voordeel van fruit is dat je het gemakkelijk kunt pureren en de smaak behouden blijft.

Laten we de bewoners dus helpen met een lekker tussendoortje elke dag! 

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp