Feestelijk gepureerd!

Voor mensen die alles eten en weinig moeite hebben met kauwen, slikken en eten, is de decembermaand heerlijk. Helaas hebben veel mensen in de verpleeghuizen moeite met eten. Soms wordt een broodje daardoor in stukjes gesneden. Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

IDDSI

Eerst even terug. Hoe was het ook alweer met dat gemalen eten. De internationale standaard daarvoor is ‘IDDSI’. Je hebt 7 niveaus, waarbij 7 staat voor de normale consistentie van eten. Nummer 1 is helemaal dun, zoals water. Ergens in het midden (standje appelmoes, ongeveer 3 of 4) is voor iedereen eigenlijk wel gemakkelijk te eten. Langzaamaan gaat het eten steeds meer die kant op als het kauwen en slikken achteruit gaat.
Laten we de appel even als voorbeeld nemen.

Hapklare brokjes

Wordt de appel lastig om te eten? Dan is de eerste stap om de appel te schillen en ‘m in stukjes te snijden. Als je dat op een wit bordje legt, is het niet zo duidelijk zichtbaar. Daarom raden we aan om te werken met een gekleurd bakje óf om er bijvoorbeeld blauwe besjes doorheen te doen. Zo kan iemand met een vorkje of gewoon met de handen, de appel toch opeten.

Appel zacht maken

Merk je dat de appel wat hard is voor mensen? Je kunt ‘m een minuutje in stukjes bakken zodat het wat zachter wordt. Kun je er stiekem een scheutje suiker en kaneel bij doen voor de smaak ook. Doe er wat rozijnen bij voor de kleur.

Appel raspen

Blijft het lastig om stukjes te eten? Eerder schreven we al in een artikel voor onze abonnees hoe je kunt herkennen dat mensen ergens moeite mee hebben. Je kunt de appel even raspen zodat het heel fijn wordt. Dan kun je ‘m met een lepeltje bijvoorbeeld eten. Je kunt er dan nog even wat koekkruimels overheen doen voor de presentatie bijvoorbeeld. Daarnaast merk je dat de smaak wat afneemt. Door de koekkruimels heb je wat verschillende structuur. Daardoor ‘proeft’ het toch wat anders.

Appel malen

Heb je de appel zacht gemaakt? Dan kun je ‘m met een staafmixer malen of met een kleine stamper of vork stampen, zodat je minder lawaai maakt. Maak je een mix van fruit? Stamp het fruit in een ander bakje, zodat het niet één brij wordt, maar een bordje met verschillende kleuren. Bij koken gaat voedingswaarde verloren, dus geef gerust wat meer. Bij pureren gaan er ook voedingsvezels verloren en kunnen vitamines eerder ontsnappen. Door pureren krijg je per hap meer voedingsstoffen binnen. Denk maar aan een potje appelmoes. Daar zitten wellicht 8 appels in.

Vormpjes

Heb je leuke vormpjes in huis? Het is het zeker waard om het eten in een serveerring, groentevormpje, ijsknijper of andere manier neer te zetten. Zo voorkomen we de Olvarit gedachte. Heb je met een feestelijke dag tijd om te spelen. Gebruik dan eens agar-agar om een puree te verdikken. Wanneer je die in een siliconen vormpje doet, heb je een prachtig taartje. Dit kan een muffinvormpje zijn.

Agar-Agar is een verdikkingsmiddel op basis van algen, volledig plantaardig. Je gebruikt het als gelatine. Alleen dit stolt heel snel al bij kamertemperatuur en blijft dus ook in zijn vorm, stort niet in zoals een klassieke terrine.

Ingrediënten:

 • 100 ml vocht
 • 1 gram agar-agar

Bereidingswijze

 • Doe de agar-agar bij het vocht of puree.
 • Verhit al roerend op matig vuur.
 • Laat dit twee minuten door bubbelen
 • Giet het in een vorm, denk ook eens aan die ananas-ijsblokje vormen, eierdopjes of bakvompjes.=
 • Laat 10 minuten afkoelen op kamertemperatuur
 • Zet even in de koelkast of desnoods vries het aan.
 • Stort het op een bord en voila.

Recente keukentips

 • Optoppen met zaden en pitten

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

 • Budgetvriendelijk boodschappen doen

  The Right Meal, Suzanne Vonk

  Het nieuwe jaar met goede voornemens is begonnen! Hoe kun je budgetvriendelijk en gezonder eten in een verpleeghuis of andere zorgorganisatie?

 • Creatief bewegen

  We weten allemaal wel dat beweging positieve effecten heeft op onze gezondheid, ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

Onze recepten

warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Pindakaaskoekje zonder suiker

Nu je de fast-pindakaaskoek-versie onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met minder suiker en meer havermout. Hoe ver kan je gaan bij jezelf en de bewoner?

Fast-pindakaaskoekje

Binnen 15 minuten een glutenvrij en lactosevrij koekje uit de oven. Op basis van 3 ingrediënten die je vast in huis hebt. Beetje flauw doe er dan een lik sambal bij.

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

× Hoe kan ik je helpen?