Feestelijk gepureerd!

Voor mensen die alles eten en weinig moeite hebben met kauwen, slikken en eten, is de decembermaand heerlijk. Helaas hebben veel mensen in de verpleeghuizen moeite met eten. Soms wordt een broodje daardoor in stukjes gesneden. Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

IDDSI

Eerst even terug. Hoe was het ook alweer met dat gemalen eten. De internationale standaard daarvoor is ‘IDDSI’. Je hebt 7 niveaus, waarbij 7 staat voor de normale consistentie van eten. Nummer 1 is helemaal dun, zoals water. Ergens in het midden (standje appelmoes, ongeveer 3 of 4) is voor iedereen eigenlijk wel gemakkelijk te eten. Langzaamaan gaat het eten steeds meer die kant op als het kauwen en slikken achteruit gaat.
Laten we de appel even als voorbeeld nemen.

Hapklare brokjes

Wordt de appel lastig om te eten? Dan is de eerste stap om de appel te schillen en ‘m in stukjes te snijden. Als je dat op een wit bordje legt, is het niet zo duidelijk zichtbaar. Daarom raden we aan om te werken met een gekleurd bakje óf om er bijvoorbeeld blauwe besjes doorheen te doen. Zo kan iemand met een vorkje of gewoon met de handen, de appel toch opeten.

Appel zacht maken

Merk je dat de appel wat hard is voor mensen? Je kunt ‘m een minuutje in stukjes bakken zodat het wat zachter wordt. Kun je er stiekem een scheutje suiker en kaneel bij doen voor de smaak ook. Doe er wat rozijnen bij voor de kleur.

Appel raspen

Blijft het lastig om stukjes te eten? Eerder schreven we al in een artikel voor onze abonnees hoe je kunt herkennen dat mensen ergens moeite mee hebben. Je kunt de appel even raspen zodat het heel fijn wordt. Dan kun je ‘m met een lepeltje bijvoorbeeld eten. Je kunt er dan nog even wat koekkruimels overheen doen voor de presentatie bijvoorbeeld. Daarnaast merk je dat de smaak wat afneemt. Door de koekkruimels heb je wat verschillende structuur. Daardoor ‘proeft’ het toch wat anders.

Appel malen

Heb je de appel zacht gemaakt? Dan kun je ‘m met een staafmixer malen of met een kleine stamper of vork stampen, zodat je minder lawaai maakt. Maak je een mix van fruit? Stamp het fruit in een ander bakje, zodat het niet één brij wordt, maar een bordje met verschillende kleuren. Bij koken gaat voedingswaarde verloren, dus geef gerust wat meer. Bij pureren gaan er ook voedingsvezels verloren en kunnen vitamines eerder ontsnappen. Door pureren krijg je per hap meer voedingsstoffen binnen. Denk maar aan een potje appelmoes. Daar zitten wellicht 8 appels in.

Vormpjes

Heb je leuke vormpjes in huis? Het is het zeker waard om het eten in een serveerring, groentevormpje, ijsknijper of andere manier neer te zetten. Zo voorkomen we de Olvarit gedachte. Heb je met een feestelijke dag tijd om te spelen. Gebruik dan eens agar-agar om een puree te verdikken. Wanneer je die in een siliconen vormpje doet, heb je een prachtig taartje. Dit kan een muffinvormpje zijn.

Agar-Agar is een verdikkingsmiddel op basis van algen, volledig plantaardig. Je gebruikt het als gelatine. Alleen dit stolt heel snel al bij kamertemperatuur en blijft dus ook in zijn vorm, stort niet in zoals een klassieke terrine.

Ingrediënten:

  • 100 ml vocht
  • 1 gram agar-agar

Bereidingswijze

  • Doe de agar-agar bij het vocht of puree.
  • Verhit al roerend op matig vuur.
  • Laat dit twee minuten door bubbelen
  • Giet het in een vorm, denk ook eens aan die ananas-ijsblokje vormen, eierdopjes of bakvompjes.=
  • Laat 10 minuten afkoelen op kamertemperatuur
  • Zet even in de koelkast of desnoods vries het aan.
  • Stort het op een bord en voila.

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp