Feestelijk gepureerd!

Voor mensen die alles eten en weinig moeite hebben met kauwen, slikken en eten, is de decembermaand heerlijk. Helaas hebben veel mensen in de verpleeghuizen moeite met eten. Soms wordt een broodje daardoor in stukjes gesneden. Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

IDDSI

Eerst even terug. Hoe was het ook alweer met dat gemalen eten. De internationale standaard daarvoor is ‘IDDSI’. Je hebt 7 niveaus, waarbij 7 staat voor de normale consistentie van eten. Nummer 1 is helemaal dun, zoals water. Ergens in het midden (standje appelmoes, ongeveer 3 of 4) is voor iedereen eigenlijk wel gemakkelijk te eten. Langzaamaan gaat het eten steeds meer die kant op als het kauwen en slikken achteruit gaat.
Laten we de appel even als voorbeeld nemen.

Hapklare brokjes

Wordt de appel lastig om te eten? Dan is de eerste stap om de appel te schillen en ‘m in stukjes te snijden. Als je dat op een wit bordje legt, is het niet zo duidelijk zichtbaar. Daarom raden we aan om te werken met een gekleurd bakje óf om er bijvoorbeeld blauwe besjes doorheen te doen. Zo kan iemand met een vorkje of gewoon met de handen, de appel toch opeten.

Appel zacht maken

Merk je dat de appel wat hard is voor mensen? Je kunt ‘m een minuutje in stukjes bakken zodat het wat zachter wordt. Kun je er stiekem een scheutje suiker en kaneel bij doen voor de smaak ook. Doe er wat rozijnen bij voor de kleur.

Appel raspen

Blijft het lastig om stukjes te eten? Eerder schreven we al in een artikel voor onze abonnees hoe je kunt herkennen dat mensen ergens moeite mee hebben. Je kunt de appel even raspen zodat het heel fijn wordt. Dan kun je ‘m met een lepeltje bijvoorbeeld eten. Je kunt er dan nog even wat koekkruimels overheen doen voor de presentatie bijvoorbeeld. Daarnaast merk je dat de smaak wat afneemt. Door de koekkruimels heb je wat verschillende structuur. Daardoor ‘proeft’ het toch wat anders.

Appel malen

Heb je de appel zacht gemaakt? Dan kun je ‘m met een staafmixer malen of met een kleine stamper of vork stampen, zodat je minder lawaai maakt. Maak je een mix van fruit? Stamp het fruit in een ander bakje, zodat het niet één brij wordt, maar een bordje met verschillende kleuren. Bij koken gaat voedingswaarde verloren, dus geef gerust wat meer. Bij pureren gaan er ook voedingsvezels verloren en kunnen vitamines eerder ontsnappen. Door pureren krijg je per hap meer voedingsstoffen binnen. Denk maar aan een potje appelmoes. Daar zitten wellicht 8 appels in.

Vormpjes

Heb je leuke vormpjes in huis? Het is het zeker waard om het eten in een serveerring, groentevormpje, ijsknijper of andere manier neer te zetten. Zo voorkomen we de Olvarit gedachte. Heb je met een feestelijke dag tijd om te spelen. Gebruik dan eens agar-agar om een puree te verdikken. Wanneer je die in een siliconen vormpje doet, heb je een prachtig taartje. Dit kan een muffinvormpje zijn.

Agar-Agar is een verdikkingsmiddel op basis van algen, volledig plantaardig. Je gebruikt het als gelatine. Alleen dit stolt heel snel al bij kamertemperatuur en blijft dus ook in zijn vorm, stort niet in zoals een klassieke terrine.

Ingrediënten:

  • 100 ml vocht
  • 1 gram agar-agar

Bereidingswijze

  • Doe de agar-agar bij het vocht of puree.
  • Verhit al roerend op matig vuur.
  • Laat dit twee minuten door bubbelen
  • Giet het in een vorm, denk ook eens aan die ananas-ijsblokje vormen, eierdopjes of bakvompjes.=
  • Laat 10 minuten afkoelen op kamertemperatuur
  • Zet even in de koelkast of desnoods vries het aan.
  • Stort het op een bord en voila.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp