Hoe houd je het koel in huis?

De warme maanden zijn er weer! In diverse huizen in de zorg is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Overdag ramen dicht

‘s Ochtends als het nog koel is, kun je nog lekker de ramen open zetten om die eerst bries nog even mee te krijgen. Wordt het warmer? Doe meteen de ramen dicht.

‘s Avonds alles weer open

Neemt de warmte af? Dan zet je alles natuurlijk weer open.

Bereid minder met de oven

De oven in de centrale ruimte is een kacheltje op zich. Probeer zo kort mogelijk te koken en zeker iets zonder de oven te maken.

Gordijnen dicht

Als je op vakantie naar Italië gaat, zie je dat ze de luiken dicht hebben overdag. Minder licht is minder warmte. Dus idealiter laat je het licht zo min mogelijk binnen komen. Lekker ongezellig, maar door de gordijnen in de slaapkamers overdag dicht te doen of wellicht zelfs een stukje van de centrale ruimte, voorkom je dat er veel warmte binnen komt.

IJsklontjes in het drinken

Heb je de ijsklontjes zakjes al gevuld? Of een zak met ijsklontjes gekocht? Mix twee frisdrankjes, doe er een paar ijsklontjes in en een stukje fruit en je hebt je mocktail gemaakt. Zo kunnen de bewoners weer even afkoelen.

Koud doekje

Geef de bewoners voor en na het eten eens een koud doekje om te voelen en af te koelen.

Zomerse gerechten

Maak een witlofsalade, doe tomaat in kleine blokjes bij je maaltijd, maak een zomerse salade… Doe niet te moeilijk. De bewoners hoeven maar kleine porties, want vaak eet je toch minder in de zomer!

Verkoelend eten

Pas je menu aan. Staan er gekookte aardappels op het menu? Maak daar dan een aardappelsalade van. Snijd een paar komkommers en tomaten in blokjes en leg die in de vriezer. Met een beetje kruiden uit je keukenkastje tover je zo een koud soepje op tafel. Wanneer fruit te snel rijpt in de warmte, maak die dan schoon en vries ze in stukjes in. Gebruik dit als basis voor een smoothie of alternatief voor ijsklontjes. Als je het echt niet meer weet, trek dan gewoon een pak peren-ijsjes open. Zet die in een glaasje en laat de bewoners er lekker aan sabbelen en als het te lang duurt, hebben ze ijskoud perensap.

Houd in alle gevallen ‘t hoofd koel en neem zelf ook wat te drinken.

Recente keukentips

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?