Hoor ik een ‘ja maar?’
Iedereen herkent zo’n moment wel. Er is een teammeeting en ideeën die komen, worden meteen de kop ingedrukt. Het is al eens geprobeerd of het komt niet uit. Vaak begint zo’n zin met ‘Ja maar’. Dit werkt meteen ontmoedigend en betekent eigenlijk altijd hetzelfde als ‘nee’, waardoor de energie er uit gaat. We trappen er allemaal wel eens in; jij ook en ik ook. Je kunt je wellicht een gesprek op je werk herinneren waar die ‘Ja maar’ onlangs door jou of een collega nog gezegd is.
Havermout als ontbijt
Het thema van ons is deze maand ‘Volkoren moet je drie keer per dag horen’. We raden je aan om meer havermout aan te bieden aan de bewoners van jouw locatie. Jij of een collega oppert het volgende in de vergadering:
‘Zullen we vanaf volgende week elke maandag havermoutpap eten met het ontbijt?’
Wat vaak volgt:
- Ja maar, we kunnen dat niet allemaal tegelijk verwarmen
- Ja maar, dat hebben we niet allemaal in huis
- Ja maar, mevrouw Jansen wil altijd witbrood
Super zonde, want die ‘ja maar’, staat de verandering in de weg. Doordat je met Keukentijgers aan de gang bent, kies je er voor om met het eten aan de slag te gaan en jezelf te ontwikkelen. Dan moeten we deze ook samen aanpakken. De gemakkelijkste manier om hier een verandering in te maken is door te zeggen: ‘ja, en’.
Hoe het ook kan:
- Ja, en dan moeten we dat ook op de bestellijst zetten vanaf volgende week
- Ja, en we moeten de eerste maand ook bijhouden wat hoeveel brood we dan niet gebruiken
- Ja, en we moeten wat leuks verzinnen bij mevrouw Jansen die de verandering het grootste gaat vinden
Je gaat merken dat zulke gesprekken in ene zorgen voor een energieke vergadering, helemaal in Keukentijgers-stijl dus!
Help
Stel, je krijgt het nu op je bordje, je hoort iemand anders ‘ja maar’ zeggen. Ik raad je aan dat je een keer het bovenste vertelt en dat je voor elke ‘ja maar’ 50 cent in de uitjes-pot moet stoppen. Hopelijk kunnen jullie aan het einde van het jaar er in ieder geval wat lekkers van kopen en als je écht pech hebt een dagje samen van op pad als het de spuigaten uitloopt. Lukt het je niet om hier een grappige twist aan te geven?
Onthoud dan deze truc:
- Het komt op mij over dat je het idee niet zo goed vindt
- Dat vind ik jammer en daardoor durf ik minder goed een idee aan te dragen
- Zullen we proberen om voortaan ‘ja en’ i.p.v. ja maar’ te zeggen?
Door het naar jezelf te vertalen (het komt op mij over…. Of ik ervaar….) benoem je het alleen vanuit jouw perspectief. Dan komt feedback een stuk beter over!