Hoor ik een ‘ja maar?’

Iedereen herkent zo’n moment wel. Er is een teammeeting en ideeën die komen, worden meteen de kop ingedrukt. Het is al eens geprobeerd of het komt niet uit. Vaak begint zo’n zin met ‘Ja maar’. Dit werkt meteen ontmoedigend en betekent eigenlijk altijd hetzelfde als ‘nee’, waardoor de energie er uit gaat. We trappen er allemaal wel eens in; jij ook en ik ook. Je kunt je wellicht een gesprek op je werk herinneren waar die ‘Ja maar’ onlangs door jou of een collega nog gezegd is.

Havermout als ontbijt

Het thema van ons is deze maand ‘Volkoren moet je drie keer per dag horen’. We raden je aan om meer havermout aan te bieden aan de bewoners van jouw locatie. Jij of een collega oppert het volgende in de vergadering:

‘Zullen we vanaf volgende week elke maandag havermoutpap eten met het ontbijt?’

Wat vaak volgt:

  • Ja maar, we kunnen dat niet allemaal tegelijk verwarmen
  • Ja maar, dat hebben we niet allemaal in huis
  • Ja maar, mevrouw Jansen wil altijd witbrood

Super zonde, want die ‘ja maar’, staat de verandering in de weg. Doordat je met Keukentijgers aan de gang bent, kies je er voor om met het eten aan de slag te gaan en jezelf te ontwikkelen. Dan moeten we deze ook samen aanpakken. De gemakkelijkste manier om hier een verandering in te maken is door te zeggen: ‘ja, en’.

Hoe het ook kan:

  • Ja, en dan moeten we dat ook op de bestellijst zetten vanaf volgende week
  • Ja, en we moeten de eerste maand ook bijhouden wat hoeveel brood we dan niet gebruiken
  • Ja, en we moeten wat leuks verzinnen bij mevrouw Jansen die de verandering het grootste gaat vinden

Je gaat merken dat zulke gesprekken in ene zorgen voor een energieke vergadering, helemaal in Keukentijgers-stijl dus!

Help

Stel, je krijgt het nu op je bordje, je hoort iemand anders ‘ja maar’ zeggen. Ik raad je aan dat je een keer het bovenste vertelt en dat je voor elke ‘ja maar’ 50 cent in de uitjes-pot moet stoppen. Hopelijk kunnen jullie aan het einde van het jaar er in ieder geval wat lekkers van kopen en als je écht pech hebt een dagje samen van op pad als het de spuigaten uitloopt. Lukt het je niet om hier een grappige twist aan te geven?

Onthoud dan deze truc:

  • Het komt op mij over dat je het idee niet zo goed vindt
  • Dat vind ik jammer en daardoor durf ik minder goed een idee aan te dragen
  • Zullen we proberen om voortaan ‘ja en’ i.p.v. ja maar’ te zeggen?

Door het naar jezelf te vertalen (het komt op mij over…. Of ik ervaar….) benoem je het alleen vanuit jouw perspectief. Dan komt feedback een stuk beter over!

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?