Hoor ik een ‘ja maar?’

Iedereen herkent zo’n moment wel. Er is een teammeeting en ideeën die komen, worden meteen de kop ingedrukt. Het is al eens geprobeerd of het komt niet uit. Vaak begint zo’n zin met ‘Ja maar’. Dit werkt meteen ontmoedigend en betekent eigenlijk altijd hetzelfde als ‘nee’, waardoor de energie er uit gaat. We trappen er allemaal wel eens in; jij ook en ik ook. Je kunt je wellicht een gesprek op je werk herinneren waar die ‘Ja maar’ onlangs door jou of een collega nog gezegd is.

Havermout als ontbijt

Het thema van ons is deze maand ‘Volkoren moet je drie keer per dag horen’. We raden je aan om meer havermout aan te bieden aan de bewoners van jouw locatie. Jij of een collega oppert het volgende in de vergadering:

‘Zullen we vanaf volgende week elke maandag havermoutpap eten met het ontbijt?’

Wat vaak volgt:

 • Ja maar, we kunnen dat niet allemaal tegelijk verwarmen
 • Ja maar, dat hebben we niet allemaal in huis
 • Ja maar, mevrouw Jansen wil altijd witbrood

Super zonde, want die ‘ja maar’, staat de verandering in de weg. Doordat je met Keukentijgers aan de gang bent, kies je er voor om met het eten aan de slag te gaan en jezelf te ontwikkelen. Dan moeten we deze ook samen aanpakken. De gemakkelijkste manier om hier een verandering in te maken is door te zeggen: ‘ja, en’.

Hoe het ook kan:

 • Ja, en dan moeten we dat ook op de bestellijst zetten vanaf volgende week
 • Ja, en we moeten de eerste maand ook bijhouden wat hoeveel brood we dan niet gebruiken
 • Ja, en we moeten wat leuks verzinnen bij mevrouw Jansen die de verandering het grootste gaat vinden

Je gaat merken dat zulke gesprekken in ene zorgen voor een energieke vergadering, helemaal in Keukentijgers-stijl dus!

Help

Stel, je krijgt het nu op je bordje, je hoort iemand anders ‘ja maar’ zeggen. Ik raad je aan dat je een keer het bovenste vertelt en dat je voor elke ‘ja maar’ 50 cent in de uitjes-pot moet stoppen. Hopelijk kunnen jullie aan het einde van het jaar er in ieder geval wat lekkers van kopen en als je écht pech hebt een dagje samen van op pad als het de spuigaten uitloopt. Lukt het je niet om hier een grappige twist aan te geven?

Onthoud dan deze truc:

 • Het komt op mij over dat je het idee niet zo goed vindt
 • Dat vind ik jammer en daardoor durf ik minder goed een idee aan te dragen
 • Zullen we proberen om voortaan ‘ja en’ i.p.v. ja maar’ te zeggen?

Door het naar jezelf te vertalen (het komt op mij over…. Of ik ervaar….) benoem je het alleen vanuit jouw perspectief. Dan komt feedback een stuk beter over!

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?