Iets voor zoete koek aannemen

De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn. We kunnen dit niet meteen veranderen, maar willen in dit artikel je bewust maken dat niet alles gewoon is. Het spreekwoord ‘Iets voor zoete koek aannemen’, betekent dat je iets direct gelooft. Jij als professional ziet als geen ander wat er goed kan zijn voor een bewoner. Het kan zijn dat dit niet overeenkomt met de structuur die altijd wordt aangehouden in de zorg.

‘Als de medicatie maar lukt’

Veel bewoners hebben een potje met medicijnen die elke dag op ‘moet’. Dat is goed voor ze, wordt er dan gezegd. Soms wordt het net voor het eten gegeven en is een van de reacties dat ze er rustiger van worden. Op een vermoeiende dag kan het zijn dat ze daardoor zelfs in slaap vallen tijdens de maaltijd. Daardoor mislukt het eetmoment soms.
We komen in huizen waar gezegd wordt dat de medicatie het belangrijkste is. Vraag gerust eens aan de collega’s welke medicatie er gegeven wordt. verdiep je wat deze medicatie kan doen. Wie weet heb jij wel een idee wanneer deze pil bij de bewoner het beste kan worden gegeven, zodat hij/zij de dag beter door komt! Hoe belangrijk is het om een cocktail van pillen te krijgen als er verder niets in de maag zit?

Je kunt dit zelf niet veranderen, maar wel signaleren en rapporteren. Jij ziet de bewoner namelijk een groot deel van zijn wakkere leven in het huis!

Lunch of avondeten warm

Er zijn in veel huizen discussies of het nu handig is om overdag of ‘s avonds warm te eten. Is het bij jou ook al ter sprake gekomen? Na de warme maaltijd hebben mensen vaak een energiedip. Daarom staan wij er positief tegenover om de avondmaaltijd warm te houden, zodat je daarna ook rustig de dag af kunt ronden met elkaar.

Voedingswaarde tijdens de warme maaltijd

Tijdens het warme eten worden de meeste vitamines en mineralen geserveerd in de meeste huizen. Is dat bij jou ook zo? Denk je dat dat verstandig is? We raden aan om te kijken welke onderdelen je ook overdag zou kunnen doen. Zo kun je kijken of je overdag ook groente kunt geven aan bewoners en bijvoorbeeld een reepje paprika kunt doen om 3 uur of komkommer op het brood bij de lunch.

Bewegen

Als je een vraag stelt over de hoeveelheid bewegen, merk je dat dit vaak bij de activiteitenbegeleider ligt. Dat betekent dat er behalve dat moment dat hij of zij er is, weinig wordt bewogen. Je snapt zelf ook wel dat het niet goed is als dat het enige moment is dat er iets sportiefs wordt gevraagd van de bewoner. Ook voor ouderen wordt er aanbevolen om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Geef eens een kopje aan de bewoner en vraag of ze het op willen ruimen. Vraag of ze met een doekje de tafel willen schoonmaken. Meer beweging is goed voor ons allemaal!

Welke afspraken en regels zijn er bij jou? Weet je waarom deze regels er zijn? Hoe werkbaar is het voor jou en de bewoners? Zie je dat iets niet zo goed werkt? Laat het dan aan je leidinggevende weten! Het is tijd om welzijn meer voorop te zetten in het -vaak- laatste jaar dat mensen nog leven. Zo houden we de zorg ook betaalbaar, maar bovenal zorgen we dat het fijn wonen is in de huizen.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Tofu snack

Tofu is een goede vleesvervanger. Heel neutraal van smaak, dus je moet er wel smaak aangeven. Dit geeft wel mogelijkheden voor nieuwe combinaties en niet alleen Aziatisch.

Zwarte bonen mousse

Ongebakken browniebeslag eten is geen goed idee, hoe lekker het ook is. Deze pudding op basis van bruine bonen smaakt exact hetzelfde, maar dan super voedzaam!

Bietensmoothie

Smoothie met het eiwitrijke skyr. Vooral die 10 gram eiwit per smoothie maakt het hem maken waard. Varieer van smaak met spinazie, fruit en maak op smaak met specerijen.

Inspiratiekaart ‘Pita’

Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij 'm mee beleggen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Rabarbercompote met sinaasappel

Simpel, maar niet meer zo populair. Roept wel altijd mooie moestuinverhalen op. Serveer dit weer een keer als nagerecht met bij de vla of als alternatief voor appelmoes.

Bechamel van bonen

Een cheat om snel een witte saus te maken. Te gebruiken bij de bloemkool, lasagne, zelf een gebonden soep te maken of wat avontuurlijker onze tosti witte bonen.

Appelmoes-banaankoek

Eerlijk, de appelmoes erin is lekker fris, maar het is geen koek,te zacht. Meer gebakken havermout. Interessant voor iemand met slik- en kauwproblemen.

Inspiratiekaart ‘Ei erbij’

Eiwitten. Ouderen hebben er flink wat van nodig. Wat zijn leuke tussendoortjes om daaraan te komen?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Verknipte kippensoep

De chinees noemt het haaienvinnen, de Fransoos een geschifte liaison en in Nederland noemen we het een verknipt ei in de soep. Al met al het slobbert lekker weg.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp