Iets voor zoete koek aannemen

De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn. We kunnen dit niet meteen veranderen, maar willen in dit artikel je bewust maken dat niet alles gewoon is. Het spreekwoord ‘Iets voor zoete koek aannemen’, betekent dat je iets direct gelooft. Jij als professional ziet als geen ander wat er goed kan zijn voor een bewoner. Het kan zijn dat dit niet overeenkomt met de structuur die altijd wordt aangehouden in de zorg.

‘Als de medicatie maar lukt’

Veel bewoners hebben een potje met medicijnen die elke dag op ‘moet’. Dat is goed voor ze, wordt er dan gezegd. Soms wordt het net voor het eten gegeven en is een van de reacties dat ze er rustiger van worden. Op een vermoeiende dag kan het zijn dat ze daardoor zelfs in slaap vallen tijdens de maaltijd. Daardoor mislukt het eetmoment soms.
We komen in huizen waar gezegd wordt dat de medicatie het belangrijkste is. Vraag gerust eens aan de collega’s welke medicatie er gegeven wordt. verdiep je wat deze medicatie kan doen. Wie weet heb jij wel een idee wanneer deze pil bij de bewoner het beste kan worden gegeven, zodat hij/zij de dag beter door komt! Hoe belangrijk is het om een cocktail van pillen te krijgen als er verder niets in de maag zit?

Je kunt dit zelf niet veranderen, maar wel signaleren en rapporteren. Jij ziet de bewoner namelijk een groot deel van zijn wakkere leven in het huis!

Lunch of avondeten warm

Er zijn in veel huizen discussies of het nu handig is om overdag of ‘s avonds warm te eten. Is het bij jou ook al ter sprake gekomen? Na de warme maaltijd hebben mensen vaak een energiedip. Daarom staan wij er positief tegenover om de avondmaaltijd warm te houden, zodat je daarna ook rustig de dag af kunt ronden met elkaar.

Voedingswaarde tijdens de warme maaltijd

Tijdens het warme eten worden de meeste vitamines en mineralen geserveerd in de meeste huizen. Is dat bij jou ook zo? Denk je dat dat verstandig is? We raden aan om te kijken welke onderdelen je ook overdag zou kunnen doen. Zo kun je kijken of je overdag ook groente kunt geven aan bewoners en bijvoorbeeld een reepje paprika kunt doen om 3 uur of komkommer op het brood bij de lunch.

Bewegen

Als je een vraag stelt over de hoeveelheid bewegen, merk je dat dit vaak bij de activiteitenbegeleider ligt. Dat betekent dat er behalve dat moment dat hij of zij er is, weinig wordt bewogen. Je snapt zelf ook wel dat het niet goed is als dat het enige moment is dat er iets sportiefs wordt gevraagd van de bewoner. Ook voor ouderen wordt er aanbevolen om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Geef eens een kopje aan de bewoner en vraag of ze het op willen ruimen. Vraag of ze met een doekje de tafel willen schoonmaken. Meer beweging is goed voor ons allemaal!

Welke afspraken en regels zijn er bij jou? Weet je waarom deze regels er zijn? Hoe werkbaar is het voor jou en de bewoners? Zie je dat iets niet zo goed werkt? Laat het dan aan je leidinggevende weten! Het is tijd om welzijn meer voorop te zetten in het -vaak- laatste jaar dat mensen nog leven. Zo houden we de zorg ook betaalbaar, maar bovenal zorgen we dat het fijn wonen is in de huizen.

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp