Iets voor zoete koek aannemen

De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn. We kunnen dit niet meteen veranderen, maar willen in dit artikel je bewust maken dat niet alles gewoon is. Het spreekwoord ‘Iets voor zoete koek aannemen’, betekent dat je iets direct gelooft. Jij als professional ziet als geen ander wat er goed kan zijn voor een bewoner. Het kan zijn dat dit niet overeenkomt met de structuur die altijd wordt aangehouden in de zorg.

‘Als de medicatie maar lukt’

Veel bewoners hebben een potje met medicijnen die elke dag op ‘moet’. Dat is goed voor ze, wordt er dan gezegd. Soms wordt het net voor het eten gegeven en is een van de reacties dat ze er rustiger van worden. Op een vermoeiende dag kan het zijn dat ze daardoor zelfs in slaap vallen tijdens de maaltijd. Daardoor mislukt het eetmoment soms.
We komen in huizen waar gezegd wordt dat de medicatie het belangrijkste is. Vraag gerust eens aan de collega’s welke medicatie er gegeven wordt. verdiep je wat deze medicatie kan doen. Wie weet heb jij wel een idee wanneer deze pil bij de bewoner het beste kan worden gegeven, zodat hij/zij de dag beter door komt! Hoe belangrijk is het om een cocktail van pillen te krijgen als er verder niets in de maag zit?

Je kunt dit zelf niet veranderen, maar wel signaleren en rapporteren. Jij ziet de bewoner namelijk een groot deel van zijn wakkere leven in het huis!

Lunch of avondeten warm

Er zijn in veel huizen discussies of het nu handig is om overdag of ‘s avonds warm te eten. Is het bij jou ook al ter sprake gekomen? Na de warme maaltijd hebben mensen vaak een energiedip. Daarom staan wij er positief tegenover om de avondmaaltijd warm te houden, zodat je daarna ook rustig de dag af kunt ronden met elkaar.

Voedingswaarde tijdens de warme maaltijd

Tijdens het warme eten worden de meeste vitamines en mineralen geserveerd in de meeste huizen. Is dat bij jou ook zo? Denk je dat dat verstandig is? We raden aan om te kijken welke onderdelen je ook overdag zou kunnen doen. Zo kun je kijken of je overdag ook groente kunt geven aan bewoners en bijvoorbeeld een reepje paprika kunt doen om 3 uur of komkommer op het brood bij de lunch.

Bewegen

Als je een vraag stelt over de hoeveelheid bewegen, merk je dat dit vaak bij de activiteitenbegeleider ligt. Dat betekent dat er behalve dat moment dat hij of zij er is, weinig wordt bewogen. Je snapt zelf ook wel dat het niet goed is als dat het enige moment is dat er iets sportiefs wordt gevraagd van de bewoner. Ook voor ouderen wordt er aanbevolen om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Geef eens een kopje aan de bewoner en vraag of ze het op willen ruimen. Vraag of ze met een doekje de tafel willen schoonmaken. Meer beweging is goed voor ons allemaal!

Welke afspraken en regels zijn er bij jou? Weet je waarom deze regels er zijn? Hoe werkbaar is het voor jou en de bewoners? Zie je dat iets niet zo goed werkt? Laat het dan aan je leidinggevende weten! Het is tijd om welzijn meer voorop te zetten in het -vaak- laatste jaar dat mensen nog leven. Zo houden we de zorg ook betaalbaar, maar bovenal zorgen we dat het fijn wonen is in de huizen.

Recente keukentips

 • Optoppen met zaden en pitten

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

 • Budgetvriendelijk boodschappen doen

  The Right Meal, Suzanne Vonk

  Het nieuwe jaar met goede voornemens is begonnen! Hoe kun je budgetvriendelijk en gezonder eten in een verpleeghuis of andere zorgorganisatie?

 • Creatief bewegen

  We weten allemaal wel dat beweging positieve effecten heeft op onze gezondheid, ook op latere leeftijd. Wat kun je nog doen met de bewoners?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

Onze recepten

warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Pindakaaskoekje zonder suiker

Nu je de fast-pindakaaskoek-versie onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met minder suiker en meer havermout. Hoe ver kan je gaan bij jezelf en de bewoner?

Fast-pindakaaskoekje

Binnen 15 minuten een glutenvrij en lactosevrij koekje uit de oven. Op basis van 3 ingrediënten die je vast in huis hebt. Beetje flauw doe er dan een lik sambal bij.

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

× Hoe kan ik je helpen?