Bewegen in de ouderenzorg

Onlangs schreven we al een artikel dat beweging diverse positieve effecten heeft op ons allemaal en dus ook op bewoners. Daar kon je lezen hoe je dit kunt integreren in je werk als gastvrouw, zorgmedewerker of woon-assistent. In dit artikel lees je enkele oefeningen die je rondom het eetmoment kunt toepassen met de bewoners. In de benen, in deze balansmaand na de feestmaand december!

Op maat

Kijk uiteraard bij elke oefening of het kan bij elke bewoner. Vraag indien nodig advies van een collega of arts.

De stoel

  • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
  • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Een voor een of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
  • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer bewust een moment in te bouwen dat mensen even door de gang heen gaan. Na het koffiemoment in de middag kun je bijvoorbeeld mensen nog even ‘aan het werk’ zetten, door ze een rondje te laten lopen, te laten ‘helpen’ met koken of opruimen. En eh, dit is net als thuis. Het is soms moeilijk om de bank af te komen, maar achteraf was het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Een ritueel voor of na het eten kan zijn om met de armen te bewegen.

  • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
  • Rondjes draaien: je armen op zij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
  • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

En waarom zou je eigenlijk, zul je denken? Onthoud dat bewegen de manier is om het lichaam aan te zetten. Daardoor verbranden mensen meer, worden ze sterker en hebben ze uiteindelijk minder medicatie nodig. Dit zorgt weer voor een hogere kwaliteit van leven in de tijd dat we ze nog bij ons mogen hebben.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?