Bewegen in de ouderenzorg

Onlangs schreven we al een artikel dat beweging diverse positieve effecten heeft op ons allemaal en dus ook op bewoners. Daar kon je lezen hoe je dit kunt integreren in je werk als gastvrouw, zorgmedewerker of woon-assistent. In dit artikel lees je enkele oefeningen die je rondom het eetmoment kunt toepassen met de bewoners. In de benen, in deze balansmaand na de feestmaand december!

Op maat

Kijk uiteraard bij elke oefening of het kan bij elke bewoner. Vraag indien nodig advies van een collega of arts.

De stoel

  • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
  • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Een voor een of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
  • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer bewust een moment in te bouwen dat mensen even door de gang heen gaan. Na het koffiemoment in de middag kun je bijvoorbeeld mensen nog even ‘aan het werk’ zetten, door ze een rondje te laten lopen, te laten ‘helpen’ met koken of opruimen. En eh, dit is net als thuis. Het is soms moeilijk om de bank af te komen, maar achteraf was het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Een ritueel voor of na het eten kan zijn om met de armen te bewegen.

  • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
  • Rondjes draaien: je armen op zij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
  • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

En waarom zou je eigenlijk, zul je denken? Onthoud dat bewegen de manier is om het lichaam aan te zetten. Daardoor verbranden mensen meer, worden ze sterker en hebben ze uiteindelijk minder medicatie nodig. Dit zorgt weer voor een hogere kwaliteit van leven in de tijd dat we ze nog bij ons mogen hebben.

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp