Bewegen in de ouderenzorg

Onlangs schreven we al een artikel dat beweging diverse positieve effecten heeft op ons allemaal en dus ook op bewoners. Daar kon je lezen hoe je dit kunt integreren in je werk als gastvrouw, zorgmedewerker of woon-assistent. In dit artikel lees je enkele oefeningen die je rondom het eetmoment kunt toepassen met de bewoners. In de benen, in deze balansmaand na de feestmaand december!

Op maat

Kijk uiteraard bij elke oefening of het kan bij elke bewoner. Vraag indien nodig advies van een collega of arts.

De stoel

  • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
  • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Een voor een of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
  • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer bewust een moment in te bouwen dat mensen even door de gang heen gaan. Na het koffiemoment in de middag kun je bijvoorbeeld mensen nog even ‘aan het werk’ zetten, door ze een rondje te laten lopen, te laten ‘helpen’ met koken of opruimen. En eh, dit is net als thuis. Het is soms moeilijk om de bank af te komen, maar achteraf was het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Een ritueel voor of na het eten kan zijn om met de armen te bewegen.

  • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
  • Rondjes draaien: je armen op zij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
  • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

En waarom zou je eigenlijk, zul je denken? Onthoud dat bewegen de manier is om het lichaam aan te zetten. Daardoor verbranden mensen meer, worden ze sterker en hebben ze uiteindelijk minder medicatie nodig. Dit zorgt weer voor een hogere kwaliteit van leven in de tijd dat we ze nog bij ons mogen hebben.

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp